FOTOS Berga reedita amb èxit de públic la «Trilogia de la mort»

L'exposició sobre la cultura de la mort que va inaugurar-se dijous al Museu Comarcal de Berga es podrà visitar fins el proper 31 de gener

04 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:33h
Exposició 'La mort. Sortir amb els peus per davant' al Museu Comarcal de Berga.
Exposició 'La mort. Sortir amb els peus per davant' al Museu Comarcal de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha reeditat amb èxit de públic la "Trilogia de la Mort", una programació pròpia d'activitats vinculades a la festivitat de Tots Sants que busca fomentar el coneixement sobre el patrimoni i les tradicions vinculades a la mort. La iniciativa organitzada per l'Ajuntament de Berga i el Museu Comarcal de Berga ha inclòs dues visites guiades i la inauguració de l'exposició "La Mort. Sortir amb els peus per davant", que es podrà visitar al museu fins a final de gener.

Un centenar de persones han recorregut amb torxes aquest dissabte al vespre el cementiri de Berga per descobrir la història d'aquest equipament construït l'any 1854, coincidint amb la darrera visita guiada del cicle de "la Trilogia de la Mort". L'historiador Albert Cols ha estat l'encarregat d'explicar diverses històries sobre la mort i la tradició de Tots Sants. 

A banda d'aquesta visita guiada, però, divendres es va oferir ja al barri vell una altra visita, dinamitzada per Roger Cortina. Aquesta activitat també va permetre que prop d'un centenar de persones s'endinsessin en diverses tradicions, ritus, mites i llegendes sobre alguns episodis tràgics de la ciutat de Berga. La ruta nocturna titulada "Nit d'ànimes. Crònica negra de Berga" va tenir com a punt de sortida l'Oficina de Turisme de Berga i va passar per diferents racons del centre històric. 
 
Així mateix, la mostra sobre la mort, dissenyada per Salvador Vinyes i promoguda per la regidoria de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga, va obrir portes dijous 31 amb una cinquantena d'assistents i bones expectatives, després de l'èxit de l'exposició "Bruixes?" de fa un any. 

L'exposició, repartida en tres estances, ha canviat la fisonomia dels espais clàssics del museu berguedà. Fins al 31 de gener repassarà diversos elements relacionats amb la tradició de la mort amb una ambientació adaptada a aquesta temàtica, amb creus, objectes d'època, com peces de roba o mobiliari, i documentació històrica. Entre altres, la mostra explica el tracte que la cultura catalana ha donat a la mort a través de les diferents èpoques i també dona algunes dades de l'àmbit local. 

 

Recreació de com era una antiga habitació de difunts a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per exemple, s'hi poden conèixer els detalls que el baró de Maldà explica en el seu diari sobre com va ser l'enterrament del nét l'any 1811 a Berga; el que llavors es coneixia com un albat, un nen o nena que havia estat batejat però que en morir encara no havia rebut la primera comunió. "Dia 7 de maig. Sent estil en esta vila de Berga convidar-se generalment per assistir a funerals d'albats i combregar avisant a tots les cases; una tal Marianna podent-se-li dir "l'Andadora"... seguí a tota la vila, des del capdamunt al capdavall, casa per casa a convidar els senyors senyores, menestrals i menestrales, pagesos i pageses, per fi a tothom. Avisat a vuit nois gramàtics d'est convent de la Mecè i dels senyors tot lo real cos militar, los quatre nois d'estos gramàtics per dur lo baület, i demés per acompanyar a l'albat immediat , explica un dels fragments. Així com permet conèixer l'evolució dels cementiris de Berga i dona una pinzellada a l'origen de la tradició de la Castanyada catalana o de l'importat Halloween. 
 

Una de les estances del Museu Comarcal de Berga que s'han ambientat per l'exposició sobre la mort. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Elements de l'exposició sobre la mort a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Exposició sobre la mort a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a