Finalitza la temporada de la tòfona amb sis denúncies al Berguedà, Osona i Solsonès

La Generalitat qualifica la temporada com una de les més bones dels últims anys

per Redacció, 17 de març de 2015 a les 19:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un dels gossos tofonaires darrere d'una tòfona que acaba de trobar Foto: Aida Morales


La temporada de la tòfona negra d'hivern, la més preuada que es produeix de forma natural als boscos del Berguedà, ha finalitzat aquest dilluns 15 de març. De fet, la temporada es va iniciar el 15 de novembre i, des de llavors, s'ha anat constatant com una de les més bones dels darrers anys. 


Segons el Departament d'Agricultura, aquest any s'ha incrementat la quantitat i la qualitat de la collita de tòfona silvestre, un fet que s'ha notat en els preus, que han rondat els 170 euros/quilogram, amb puntes de fins a 320 euros. 

Aquest any, degut a la necessitat de regular-ne l'extracció, els Agents Rurals i les Associacions Tofonaires del Berguedà, Osona i el Solsonès van començar-se a coordinar per vigilar i controlar les zones tofoneres. A part, la incorporació de càmeres de fotoparany ha estat, enguany, un dels recursos que ha permès identificar i confirmar quins tofonaires cerquen les zones, quantes vegades les visiten i si hi ha presència d'animals, com ara porcs senglars o altres que les alterin. 

En total, i al llarg d'aquests darrers mesos, els Agents Rurals han efectuat 548 inspeccions, i s'ha comprovat la bona praxis de 62 tofonaires. D'aquests, només en sis casos s'ha produït denúncia per incomplir la normativa vigent, i s'ha requisat el material. 

 

Participació