El moviment antiincineració proposa al Parlament una moratòria que impediria la crema de residus a Cercs

El president del Parlament Roger Torrent ja ha rebut el document i l'ha enviat als grups polítics però encara no hi ha data per debatre-ho al ple

31 d'octubre del 2019
Actualitzat el 18 de desembre a les 14:11h
La Plataforma Ciutadana Residu Zero (PCRZ), conjuntament amb una gran representació de les entitats que s'oposen a la incineració, com la recentment creada Plataforma Antiincineradora de Cercs, han presentat als grups polítics del Parlament de Catalunya una proposta de moratòria perquè no es permeti la posada en marxa ni l'ampliació de cap incineradora de residus fins que s'assoleixin els objectius de la Unió Europea de reduir el 40% dels gasos d'efecte hivernacle per l'any 2030 i els de la Llei Catalana de Canvi Climàtic pel 2050.

També han participat en la presentació de la proposta les plataformes antiincineració de les Juneda a les Garrigues, Airenet a l'àrea metropolitana, o les entitats contra la crema de residus a les fàbriques de ciment a Montcada, el Baix Llobregat, els Monjos o el Penedès. 
 
La proposta de moratòria ha sorgit de la reunió de dimecres de la setmana passada al Parlament, que va comptar amb diputades i diputats dels grups parlamentaris de la CUP, Comuns-Podem, ERC i Junts per Catalunya (JxCat). Els diputats van donar suport a les plataformes ciutadanes antiincineració i van animar a les entitats a presentar el document. El president del Parlament, Roger Torrent, ja ha rebut el document i l'ha enviat als grups.

Una moratòria impediria que el projecte de crema de residus industrials a Cercs pogués fer-se realitat. De moment, el document compta amb el suport públic d'ERC, els comuns i la CUP. Des dels republicans, la diputada Mònica Palacín ha tuitat a favor en les darreres hores. "Hem de fer-ho i tramitar una Llei de Residus cap al Residu Zero", ha suggerit. Així mateix, s'ha expressat el diputat dels comuns Marc Parés, que ha avançat el seu suport amb un reclam explícit: "Ni a Cercs ni enlloc!", ha dit. També la diputada Natàlia Sànchez de la CUP va expressar-se en el mateix sentit quan va demanar pel projecte de la incineració de Cercs al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una sessió de control parlamentària celebrada a principi d'octubre.
  
Fonts consultades de les entitats antiincineració han apuntat que la clau perquè la moratòria s'aprovi se situarà més que probablement en mans de Junts per Catalunya, el partit al qual pertany la conselleria de Territori i Sostenibilitat, i que ara mateix pot assegurar que la proposta compti amb majoria parlamentària. Dimecres passat, les entitats van aconseguir el suport dels diputats de JxCat, així com el de la resta de representants polítics presents en la reunió, però aquest partit és l'únic que encara no ha fet cap pronunciament públic al respecte. Fa tres setmanes Calvet va assegurar a Natàlia Sànchez que "qualsevol política modernitzadora en gestió de residus no passa per la incineració", però també va afirmar que les xifres de producció de residus i l'estat dels abocadors fan pensar que hi ha una sèrie d'incineradores que compleixen la seva funció". 

La proposta de moratòria se sotmetrà a votació al ple del Parlament, si bé encara no hi ha data fixada perquè això passi. El proper ple serà el 12 i 13 de novembre.