Avià instal·larà un sistema pioner de càmeres amb lectors de matrícules als accessos al nucli urbà

L'import del cost de la instal·lació, que assumirà íntegrament el consistori, és de 42.000 euros

29 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:06h
Reunió de l'Ajuntament d'Avià amb els veïns per instal·lar càmeres de videovigilància.
Reunió de l'Ajuntament d'Avià amb els veïns per instal·lar càmeres de videovigilància. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament d'Avià instal·larà un sistema pioner de càmeres amb lectors de matrícules de vehicles als principals punts d'accés al nucli urbà per tal de reforçar la seguretat al municipi i evitar robatoris. Així ho ha explicat l'alcaldessa Patrocini Canal aquest dimarts en una reunió oberta a tots els veïns i veïnes del poble amb l'assistència del cap dels Mossos al Berguedà, Francesc Hernández, i responsables de l'empresa de seguretat que s'encarregarà de la instal·lació. L'import del cost de la instal·lació, que assumirà íntegrament el consistori, és de 42.000 euros. Els Mossos tindran les imatges en custòdia i s'encarregaran de posar en marxa el nou sistema. 

Les càmeres se situaran a l'entrada principal d'Avià, que dona accés a la carretera de Solsona i Berga, a l'inici del polígon de Santa Maria i a la carretera de Cal Rosal. El mes de maig, Avià va patir un robatori en un bloc de pisos de l’avinguda Pau Casals i dos intents de robatori, al mateix carrer i a l'avinguda Francesc Macià. Aquests fets van causar alarma social al municipi, motiu pel qual de seguida es va començar a estudiar instal·lar càmeres de videovigilància a la via pública. Avià serà el primer municipi del Berguedà que instal·li càmeres als accessos si el projecte tira endavant tal com està previst.

Patrocini Canal ha exposat aquest vespre dos projectes diferents de càmeres als veïns i veïnes, un cop que el consistori disposa ja del diagnòstic dels Mossos d'Esquadra i el pressupost d'instal·lació de l'empresa, si bé ha deixat clar que l'Ajuntament d'Avià aposta clarament per un dels dos: un sistema de càmeres que farà lectura de matrícules a les entrades del poble i que detecta si una de les matrícules ja està fitxada per la policia, el més pioner.

"Teníem un primer projecte sobre la taula que és el que normalment veiem anunciat amb cartells grocs a les urbanitzacions, però aquestes càmeres han d'estar monitoritzades contínuament per un treballador de l'ajuntament; el nostre ajuntament no es pot permetre tenir un treballador pendent de les càmeres 24 hores i això també ens presenta dubtes pel que fa la llei de privacitat", ha dit Canal. El sistema que realment fa el pes a Avià, i pel qual apostarà, implica que siguin els mateixos Mossos d'Esquadra els que demanin permís per gravar a un comitè de videovigilància i siguin els responsables de les imatges. Els tràmits administratius per finalment tirar-lo endavant s'allargaran un any. 

"Ens sembla que és més efectiu, aquestes càmeres estaran connectades amb una base de dades, que en el moment que es creua una matrícula que acaba d'entrar al poble amb la base de dades policial, es detecta si és un vehicle potencialment perillós i es dispara una alarma als Mossos d'Esquadra", ha afirmat Patrocini Canal. "Creiem que és una manera molt més efectiva per treure rendiment d'aquestes càmeres", ha apuntat. 

Es tracta d'un sistema de videovigilància que és molt nou i del qual ara mateix s'està impulsant una prova pilot al Bages, per bé que encara no és en funcionament enlloc de Catalunya, segons ha explicat Patrocini Canal. Una informació, que ha dit, li ha avançat fa poc el director de Serveis Territorials d'Interior, Eduard Freixedes.

A la reunió on s'ha explicat el projecte hi han assistit una vintena de veïns d'Avià, i també hi eren l'alcalde de Gironella, David Font, i el tinent d'alcalde d'aquesta vila veïna, Lluís Vall, que han escoltat atentament els detalls del projecte que vol tirar endavant el municipi avianès. 
 

El cap dels Mossos, Francesc Hernández, i l'alcaldessa Patrocini Canal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs