Acció de la PAHC a les oficines de CX de Berga, Gironella i Puig-reig

Les protestes contra la compra d'hipoteques per part de Blackstone s'estén a nivell mundial

Redacció
17 de març del 2015
Actualitzat a les 19:48h
Oficina de Catalunya Caixa de Gironella
Oficina de Catalunya Caixa de Gironella | PAHC Berguedà

Una dotzena de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) al Berguedà han participat aquest dimarts al matí en l'acció coordinada que s'està realitzant a nivell internacional contra Blackstone. Es tracta d'un dels fons d'inversió més grans del món, que ha comprat el 90% de les hipoteques impagades de Catalunya Caixa, banc rescatat amb diners públics i que el juliol va ser adquirit pel BBVA. 

Des de quarts de deu del matí, diversos membres de la PAHC al Berguedà han començat empaperant l'oficina que té Catalunya Caixa al carrer Major de Puig-reig. Allà, han penjat cartells i enganxines amb el lema 'Aquest banc enganya, estafa i fa fora la gent de casa seva'. Poca estona després, s'han desplaçat fins a les instal·lacions de l'entitat bancària a l'avinguda Catalunya de Gironella, on han repetit l'acció. Per acabar, han empaperat les oficines del banc del passeig de la Pau i de la Indústria de Berga. 

Segons han explicat a NacióBerguedà, l'acció ha transcorregut sense problemes ni incidents, més enllà que les oficines s'han tancat per dintre. Pel que fa a aquests fons, la PAHC el critica per comprar als bancs els pisos a un preu més baix, i demanar-ne, posteriorment, el desnonament per poder revendre'ls a un preu més alt. Per a les entitats bancàries, això suposa “treure's de sobre la mala imatge” i tenir un benefici immediat, mentre que pels anomenats fons voltor, “el cost d'imatge no els perjudica tant, o no tenen miraments per desnonar, i aconsegueixen un immoble que els hi ha costat molt barat”. 

“Aquesta és la jugada que fen”, ha denunciat la Plataforma al Berguedà, que ha destacat que, a la comarca, ja hi ha, com a mínim, un cas d'una família afectada per aquesta venda. Sobre Blackstone, ha criticat la PAHC, el teixit social pot fer-hi menys pressió, ja que es tracta d'una gran multinacional, motiu pel qual s'està volent pressionar les entitats bancàries perquè paralitzin les vendes.