El consell comarcal s'integrarà al Consorci del Polígon d'Olvan

L'ens supramunicipal i l'ajuntament s'han reunit amb l'Incasòl per començar a tramitar aquesta entrada que esperen que permeti agilitzar un dels grans projectes pendents del Berguedà

29 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 19:34h
Panell desgastat del projectat industrial de Rocarodona.
Panell desgastat del projectat industrial de Rocarodona. | Govern
El Consell Comarcal del Berguedà s'integrarà al Consorci del Polígon de Rocarodona - Olvan, que fins ara formen al 50% l'ajuntament i l'Incasòl. Ho ha anunciat el president comarcal Josep Lara al Consell d'Alcaldes d'aquest dilluns a Castellar de n'Hug.

Josep Lara manté que l'ens comarcal recull així el guant després de la petició del nou alcalde d'Olvan, Sebastià Prat (CUP), que fa uns mesos ja va explicitar en una entrevista a NacióBerguedà la necessitat que el consorci tingués "un abast més comarcal" ja que fins ara l'Ajuntament d'Olvan estava assumint-ne tot el pes des del territori. El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, va avançar fa unes setmanes a aquest diari la intenció de sumar el consell comarcal a l'òrgan promotor del polígon per tal de tenir-hi veu i vot. "Com a ajuntament, el ròssec que suposa aquesta participació ens sobrepassa. Promoure un polígon de 100 hectàrees, ens suposa afrontar un pressupost molt per sobre del nostre. Es generen situacions que poden desestabilitzar o carregar-se directament l'ajuntament. És una situació que impedeix el correcte funcionament de la infraestructura", segons Sebastià Prat.

"Nosaltres sempre hem dit que a Olvan no necessitem 100 hectàrees industrials, que ja faríem amb 7 o 8 hectàrees per a les empreses del poble", ha afirmat Prat. "La lògica del projecte del polígon és totalment comarcal, fins i tot regional, respon a un tema de territori i nosaltres som un ajuntament petit", ha reblat aquest alcalde. "Si l'any que ve es planteja un pressupost de 500.000 euros, fins ara la inversió que correspondria a l'Ajuntament d'Olvan és de 250.000 euros", ha dit l'alcalde. Aquesta és una inversió que l'Incasòl assumeix cada vegada, i els acaba posant a deute futur del consistori, a recuperar en les futures vendes, "perquè el consistori té un pressupost d'un milió d'euros i un deute històric important", ha recordat Prat. Quan s'hi hagi sumat el consell comarcal, aquest podrà assumir una part de la inversió. 

Josep Lara ha explicat avui a aquest diari que, amb l'objectiu que aquest pas agilitzi la comercialització de parcel·les en el que és una les grans assignatures pendents de la comarca, el Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament d'Olvan ja s'han reunit amb l'Incasòl a Barcelona per tal d'integrar aviat l'ens comarcal al consorci promotor, òrgan gestor del polígon.

"Ens hem posat a disposició de l'Incasòl perquè el consorci del Polígon Rocarodona - Olvan sigui a tres bandes, ara s'han de modificar els estatuts, treballar el conveni a través d'aquest document, i el consell comarcal entrarà a formar part d'aquest òrgan en les mateixes condicions que el consistori d'Olvan", ha dit Lara. El procés serà llarg perquè ha de superar diferents tràmits administratius, entre altres al Parlament, abans de poder-se tancar, segons ha incidit l'alcalde d'Olvan. 

Els percentatges definitius de participació de cada ens no són definitius. Ara mateix, la voluntat política és que l'Incasòl assumeixi el 65%, l'Ajuntament d'Olvan el 17,5% i el consell comarcal el 17,5% restant. La participació del 50%-50% havia de canviar igualment en virtut d'una llei de simplificació administrativa que busca resoldre la inseguretat jurídica d'aquest tipus de contractes, de manera que s'establia que l'Incasòl passés a tenir un 65%, i l'Ajuntament d'Olvan un 35% del consorci.

"Fa dos mesos que s'hi està treballant, crec que si continua com fins ara, podrem donar bones notícies, al final allò que tots volem és que hi hagi activitat", ha apuntat Josep Lara. 

Josep Lara ha defensat la necessitat d'agilitzar la comercialització de les parcel·les del polígon d'Olvan perquè aquest és un gran projecte que porta "molt temps encallat" i que reclamen "els empresaris i molta gent de la necessitat". "La idea és que el Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament d'Olvan anirem plegats per tirar-ho endavant, un cop sumada aquesta administració supramunicipal al consorci promotor", ha afegit.