Esquerra qualifica de «fet insòlit» que el Consell d'Alcaldes decidís aturar la votació sobre la incineradora

El partit republicà es pronuncia en l'àmbit comarcal i defensa que el vot dels alcaldes i alcaldesses en qüestions que afecten la comarca "és quelcom normal"

29 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:38h
Debat sobre la incineradora al Consell d'Alcaldes del Berguedà d'anit.
Debat sobre la incineradora al Consell d'Alcaldes del Berguedà d'anit. | Pilar Màrquez Ambròs
Esquerra Berguedà qualifica de "fet insòlit" que el Consell d'Alcades d'aquest dilluns impedís en l'últim moment la votació del manifest contra la incineradora. En un comunicat, els republicans expressen que "el Consell d'Alcaldes és un òrgan consultiu" i defensen que "el fet que els diferents alcaldes i alcaldesses vulguin votar i posicionar-se" sobre diferents qüestions és "quelcom normal" que fins ara s'havia realitzat "sense cap problema". "Que els vots decantin una posició del Consell d'Alcaldes és també un fet normal i que ja s'ha fet amb anterioritat", reiteren. ​"Moltes vegades, durant el passat mandat, s'han utilitzat els posicionaments dels alcaldes i alcaldesses per influir als plenaris del consell comarcal", recorden els republicans. 

Esquerra Berguedà rebutja els fets, que considera greus, i els compara "amb altres conductes autoritàries, molt presents aquests dies al nostre país". Així mateix, en el comunicat, el partit manifesta el seu compromís "ferm" amb "la participació ciutadana, la transparència i el dret a vot que ens han negat". El president comarcal d'Esquerra, Isaac Lozano, ha lamentat, en aquest sentit, que es fes marxar els periodistes de la sala on s'anava a produir la votació, "impedint-los realitzar la feina correctament". 
 
L'alcaldessa de la Nou de Berguedà, la independent Mercè Fuentes Pujol, va ser qui anit va presentar el text de la Plataforma Antiincineradora de Cercs al Consell d'Alcaldes celebrat a Castellar de n'Hug. Es demanava un posicionament personal dels alcaldes però va acabar-se decidint que es votarà més endavant, un cop que la moció contra la incineradora s'hagi debatut ja als plens dels 31 consistoris i s'hagi emès en cada cas l'opinió com a municipi. Els alcaldes d'ERC, la CUP i independents va intentar forçar una votació i van estar a punt d'aconseguir-ho, però finalment, i després d'una hora de debat, no es va acabar votant. 

El republicà Josep Maria Altarriba, alcalde de Puig-reig, un dels batlles que va defensar que es pogués votar el text, va ser un dels més vocals en l'oposició a la incineradora. "No he entès gaire perquè no s'ha votat, al cap i a la fi no era res més que una declaració d'intencions, un posicionament personal de cadascun de nosaltres; no estava pensat perquè sortís una resolució, sinó un posicionament sobre una qüestió de comarca", va expressar Altarriba en acabar la reunió.

Plataforma Antiincineradora: "La votació ha estat boicotejada"

La Plataforma Antiincineradora de Cercs també ha fet públic un comunicat en les últimes hores on adverteix que "la votació ha estat boicotejada i posposada al següent consell per part d'alguns alcaldes", i emplaça als municipis a posicionar-se en contra de la instal·lació a través de mocions als ajuntaments. També lamenta que l'alcalde de Cercs manifesti ara "que cal tenir tota la informació sobre la taula" quan admet haver acompanyat els promotors de la planta "a diverses institucions com ara la Generalitat i el ministeri".