1 de 10
Porta a porta

El Consell del Berguedà congelarà la taxa d'escombraries per a l'any 2020

El rebut domèstic es mantindrà en els 110 euros actuals

El Consell d'Alcaldes s'ha celebrat a Castellar de n'Hug. | Pilar Màrquez Ambròs
per Pilar Màrquez Ambròs, Castellar de n'Hug | 28 d'octubre de 2019 a les 19:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell d'Alcaldes del Berguedà, que s'ha celebrat a Castellar de n'Hug, ha donat el vistiplau a la proposta del consell comarcal de mantenir el preu de la taxa d'escombraries per al pròxim any 2020 al preu actual de 110 euros. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha destacat que aquesta mesura es podrà materialitzar gràcies a la bona feina dels municipis i de la gent de la comarca que han fet que augmenti considerablement la recollida selectiva en aquest any, passant del 31% el 2018 al 64% el 2019, de gener a setembre.

Lara ha destacat la menor quantitat d'entrada de tones a l'abocador municipal i la major revalorització dels residus que han permès prendre aquesta decisió i ha agraït "l'esforç" de la immensa majoria de la població per capgirar els percentatges de recliclatge al Berguedà i convertir la comarca en una de les que més reciclen de Catalunya.
 
Segons ha exposat Josep Lara hi ha encara alguns desajustos i aspectes a millorar en el sistema però la valoració general és molt positiva. El percentatge de reciclatge al 2019 s'ha situat al 83% en els dotze municipis del porta a porta. La recollida de la fracció orgànica amb el porta a porta, per exemple, ha passat del 12% al 43%. 


El Consell realitza cada any un estudi de costos del servei de recollida i de l'abocador. Cada ajuntament haurà d'aprovar a posteriori la taxa als plens del consistori.

Les illetes als 19 municipis restants, l'any 2020

Entre els aspectes de l'aposta pel nou sistema de recollida porta a porta que s'han destacat al Consell d'Alcaldes del Berguedà, s'ha explicat que s'està tornant a analitzar el tipus de caseta d'emergència que s'ha de col·locar als 19 municipis sense porta a porta. El projecte inicial preveia la instal·lació de 85 casetes i 1,9 milions d'euros d'inversió en aquest sentit. En els propers mesos es determinarà el full de ruta exacte, asseient-se a parlar amb els ajuntaments per fixar lloc i quantitat d'àrees d'aportació, i licitar-les el més aviat possible. 

Turisme d'escombraries

Municipis com Viver i Serrateix, per veu de la seva alcaldessa Isabel Serra, han expressat preocupació per l'anomenat turisme d'escombraries que fa mesos que pateixen. El turisme d'escombraries o fuga d'escombraries és l'acció de veïns i veïnes d'altres municipis d'agafar les escombraries de casa i transportar-les en cotxe fins als contenidors d'un altre poble, un fenomen que sol aparèixer quan s'implanta el porta a porta en pobles veïns. 

 

Participació