Presenten a Berga el llibre sobre els 150 anys de les colònies del Llobregat

L'acte se celebra en el marc de la programació d'octubre d'Àgora Cultural, i es farà avui a la sala de plens de l'Ajuntament a dos quarts de 8 del vespre.

Redacció
25 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:32h
El llibre recull 150 anys d'història sobre les colònies industrials.
El llibre recull 150 anys d'història sobre les colònies industrials. | Diba
Berga acull avui divendres la presentació del llibre "Les Colònies Industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d'història" d'Albert Balcells i Rosa Serra. L'acte se celebra en el marc de la programació d'octubre d'Àgora Cultural Berga, i es farà a la sala de plens de l'Ajuntament a dos quarts de 8 del vespre. 

Albert Balcells és catedràtic d'Història Contemporània per la UAB i autor de 25 llibres i diverses obres col·lectives, i Rosa Serra, historiadora de l'Art i autora de diversos llibres i articles sobre museografia, patrimoni industrial i història local i industrial.

Els darrers 150 anys d'història de l'extens territori que va des del naixement del riu Llobregat, a Castellar de n'Hug, fins a la seva desembocadura, al Prat de Llobregat, han estat marcats pel ritme de transformació i urbanització de les colònies industrials. N'hi va haver 63. El tema d’aquest volum, de prop de 500 pàgines, són les colònies industrials i mineres al Llobregat i als seus afluents, amb algunes referències comparatives amb el Ter.

La presentació del llibre va lligada a la peça del mes que aquest octubre exposa el Museu Comarcal de Berga: un llum de gall o llum d'oli, l'únic font de llum de què disposaven els miners des de les 6 del matí fins a les 6 de la tarda. S'hi cremava el greix sobrant de la cuina amb una flama dèbil i prudent, ja que durant el segle XIX, les mines estaven formades per galeries curtes que no superaven els 500 metres de longitud. L'objecte que hi ha en exposició al museu fins al 30 d'octubre pertanyia a Martí Prat, nascut l'any 1990 i ha estat cedit per la família Boixader Prat. 
 

Cartell de la peça del mes d'Àgora Cultural. Foto: Aj.Berga