La recollida selectiva a la Catalunya Central creix un 13% gràcies al canvi de model del Berguedà i l'Anoia

El Solsonès registra els pitjors resultats i Osona els millors

Redacció
25 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:14h
Bujols i bosses del porta a porta a Berga.
Bujols i bosses del porta a porta a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La mitjana de recollida selectiva a les comarques de la Catalunya Central ha estat, durant el 2018, d'un 50%, una xifra que representa un 13% més respecte de l'any 2017. Segons ha explicat el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, aquest "bon resultat" s'explica pel canvi a models individualitzats de recollida que es van adoptar l'any 2018 a municipis del Berguedà i l'Anoia, com és el cas de la recollida porta a porta o les àrees d'aportació tancades. "L'Anoia ha deixat de ser el fanalet vermell del país", ha explicat Tost. La comarca que registra pitjors resultats de recollida selectiva és el Solsonès mentre que Osona continua sent la millor.
 
Segons dades del darrer balanç, la mitjana de la recollida selectiva ha estat d'un 49,24%, amb un increment d'un 13,2% respecte l'any 2017, quan l'índex de recollida selectiva va ser un 35,27%, a prop de l'objectiu de reciclatge que ha establert la Comissió Europea per a l'any 2010, que és un 50%.
 
Això s'explica pels canvis de model de l'Anoia i el Berguedà. En el cas de l'Anoia, 22 municipis van aplicar aquest canvi, 11 amb el model porta a porta i 11 més amb àrees tancades d'aportació. Tant en un cas com en l'altre els municipis que han adoptat aquests models han obtingut resultats de recollida molt elevats, molt per damunt de la mitjana. L'Anoia va assolir un 39,32% de recollida selectiva el 2018, gairebé sis punts més que l'any 2017.
 
Pel que fa al Berguedà, els canvis també han permès millorar la recollida selectiva. 12 municipis, entre els quals Berga, la capital de comarca, van implantar la recollida porta a porta l'any 2018, mentre que es van instal·lar àrees tancades als habitatges disseminats d'aquests municipis i a la resta de la comarca. Així, la recollida selectiva al Berguedà s'ha situat en un 43,8%, i ha millorat més de 10 punts respecte el 2017. Cal subratllar que el sistema es va implantar a finals d'any i, per tant, s'espera que aquesta millora sigui molt més substancial de cara al balanç de l'any següent. Concretament, el Consell Comarcal del Berguedà va explicar ahir que el percentatge de reciclatge al 2019 a la comarca, de gener a setembre, se situa ja al 64%. La recollida de la fracció orgànica amb el porta a porta passa del 12% al 43%. El reciclatge dels envasos augmenta del 6 al 16%, mentre que hi ha una gran davallada de la resta, que decreix del 69% al 17%.

Tanmateix, i fins que no es puguin obtenir dades de tot 2019, el darrer balanç de l'Agència de Residus, marca que Osona és la que continua fent més recollida selectiva (61,66%), després se situa el Moianès (55,14%), el Bages (48,08%), el Berguedà (43,48%), l'Anoia (39,32%) i el Solsonès (39,17%).
 
La planta d'incineració de residus de Cercs, sense projecte formal
 
Tost ha explicat que, a nivell institucional, no hi ha cap projecte formal. "No tenim cap document de cap projecte en concret per estudiar i analitzar", ha assegurat.