Més de 300 escolars s'endinsaran en l'«ADN» i les singularitats del Pirineu a Berga

La mostra, que s'ha instal·lat a la plaça Viladomat, es podrà visitar fins al 3 de novembre

23 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:38h
D'esquerra a dreta, la tècnica de Medi Ambient de Berga, Cristina Ballonga, la coordinadora territorial del Piribus, Núria Canals, el coordinador d'activitats Salvador Puigmartí, el regidor Ivan Sànhez i el dinamitzador  Sergi Del Pozo.
D'esquerra a dreta, la tècnica de Medi Ambient de Berga, Cristina Ballonga, la coordinadora territorial del Piribus, Núria Canals, el coordinador d'activitats Salvador Puigmartí, el regidor Ivan Sànhez i el dinamitzador Sergi Del Pozo. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga és des d'avui la novena localitat catalana que rep el Piribus, un remolc itinerant que ha de servir per apropar el valor dels Pirineus a escolars i famílies d'aquestes zones muntanyoses, recorrent més de 6.000 quilòmetres. El bus recorre Catalunya, Navarra, Aragó, Andorra i Occitània amb l'objectiu de recollir i mostrar l'essència i "ADN" del Pirineu des de l'àmbit cultural i natural. 

L'objectiu del Piribus, que va de poble en poble sobre rodes, amb una exposició que porta per títol "Viatge al cor dels Pirineus", és la d'ensenyar què representa la serralada pirinenca, des de l'òptica més humana, passant per la història, la natura o les tradicions. Del 23 d'octubre al 3 de novembre, el Piribus es podrà trobar a la capital berguedana. La mostra, que s'ha instal·lat a la plaça Viladomat, rebrà més de 300 nenes i nenes de 5è i 6è de Primària, entre 10 i 12 anys, i desenes de famílies que podran endinsar-se en la paisatge, la geologia, la biodiversitat i la història humana d'aquesta serralada. L'horari d'obertura de l'exposició serà cada dia de les 9.15 a les 13 hores i de les 15 a les 19 hores. 
 

Pantalles interactives per explicar el Pirineu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Paral·lelament, s'organitzaran activitats, com tallers, xerrades, jocs, itineraris, activitats d'astronomia i explicacions de llegendes, a Castellar de n'Hug, Queralbs, Gréixer i Bagà, totes gratuïtes.

La coordinadora territorial del Piribus i del projecte ADN Pirineus que l'engloba, Núria Canals, ha explicat en roda de premsa que "el projecte ADN Pirineus és un projecte transfronterer que treballa amb les cinc regions del Pirineu, Catalunya, Navarra, Aragó, Andorra i Occitània, i que a través del Piribus pretén sensibilitzar la població i donar a conèixer el patrimoni pirinenc". 

Estímuls pels sentits

L'exposició del Piribus pretén que els visitants gaudeixin d'una experiència sensorial única, a partir d'objectes i dispositius que permeten descobertes visuals en 360 graus, pantalles tàctils i sonores, així com la manipulació d'objectes i mostres, tal com ha detallat el coordinador d’activitats i dinamitzador del Piribus al Berguedà i membre de Cuiol Nature, Salvador Puigmartí. L'escenari és un semiremolc desplegable de 72 metres quadrats interiors, on es poden descobrir curiositats de la història dels Pirineus i sentir els elements de la natura en primera persona. 

L'exposició interactiva va iniciar el seu viatge a Tudela l'1 d'abril, després de la presentació oficial a Ripoll el 19 de març. Ara ve d'Andorra i ja suma en total gairebé 16.000 visitants. Després de Berga, el Piribus passarà per Ripoll i Puigcerdà. L'última parada serà a Tolosa el 2020.
 

L'interior del Piribus planteja diversos racons i activitats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha valorat la iniciativa i les activitats que permetran conèixer i posar en valor el Pirineu. "Som Prepirineu, però hi som molt a prop, som la porta del Pirineu, el Piribus posa en valor aquest territori que tenim tan a prop", ha dit. Sànchez ha recordat els diferents vessants dels Pirineu, des de la geografia, la cultura i la seva història com a territori de pas, per exemple, quan "els nostres avis i àvies van creuar el Pirineu en sentit nord fugint del feixisme, i al cap de molt poc, altra gent el va creuar en sentit sud, fugint del feixisme que venia d'Alemanya i Itàlia". 

Projecte ADN Pirineus

El projecte ADN Pirineus compta amb entitats públiques i privades de França, Aragó, Navarra, i Catalunya: la Fundació Catalunya La Pedrera, el Govern de la Generalitat, SeoBirdLife d'Aragó, el Govern de Navarra i LPO de França i s'emmarca dins l'Interreg Poctefa, que treballa en línies com l'educació estratègica, una plataforma virtual i una aplicació de mòbil amb continguts dirigits als turistes amb un clar perfil ambiental i que inclou la creació d'itineraris interpretatius pel Pirineu. Amb una durada de tres anys (del 2018 al 2020), compta un finançament d'1,6 milions d'euros. 

Així mateix, segons ha explicat Núria Canals, estableix vincles entre els professionals de la valorització del patrimoni i l'educació ambiental mitjançant dos seminaris d'intercanvi, sessions de formació i un comitè de seguiment. 

Programa d'activitats del Piribus a Berga.
 

El Piribus explica el Pirineu des de diferents àmbits com el natural, geogràfic, històric o cultural. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El remolc s'ha situat a la plaça de Viladomat, al centre de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dels detalls del Piribus. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a