L’Escola de Famílies de Berga arriba a la quarta edició amb més activitats i tallers

Enguany, el projecte ha deixat enrere la nomenclatura d'Escola de Mares i Pares per incloure "qualsevol model de família"; l'objectiu és fomentar la tasca educadora entre casa i escola

Redacció
22 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:04h
Taller de Cuina de l'Escola de Famílies de Berga.
Taller de Cuina de l'Escola de Famílies de Berga. | Aj. Berga
Berga inicia la quarta edició de l'Escola de Famílies amb noves propostes per facilitar la tasca educadora de les famílies a través de la reflexió i l'aprenentatge. El projecte impulsat per l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Berga i les associacions de mares i pares dels centres educatius de la ciutat va néixer l'any 2016 amb la voluntat d'oferir eines i recursos a les persones que intervenen en l'educació dels infants. Es tracta d'una iniciativa consolidada que comptarà amb vuit activitats gratuïtes que es realitzaran de forma itinerant a les escoles de primària públiques i concertades del municipi entre els mesos d'octubre i març per fomentar la mobilitat i la relació de les famílies dels diversos centres.

Enguany, el projecte ha deixat enrere la nomenclatura d'Escola de Mares i Pares i ha apassat a anomenar-se "Escola de Famílies" per promoure la inclusió de qualsevol model de família.
 
El regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha explicat que "des de la regidoria s'ha treballat amb la voluntat de confeccionar un programa que porti als centres temes que siguin del seu interès i, per aquest motiu, s'ha comptat amb la col·laboració dels equips directius i les Ampes en la selecció de les temàtiques". Escútia també ha destacat la consolidació d'unes activitats pensades per ser fetes conjuntament per tots els membres de la família. "Es tracta d'activitats que pretenen destacar valors com la cura del cos i de la ment, el respecte a la natura, l'alimentació saludable, l'expressió corporal i la psicomotricitat, les manualitats, entre altres", ha dit.
 
Eloi Escútia també ha manifestat la voluntat de la regidoria d'incloure en la programació de futures edicions "propostes específiques per a docents i d'altres que apropin les temàtiques del món de l'educació al conjunt de la ciutadania amb una clara voluntat de fer que l'espai educatiu transcendeixi de les parets de les aules i de les tanques de les escoles i que, en el futur, puguem fer de la ciutat i el seu entorn un espai educatiu per ell mateix".
 
Cicle de conferències
 
La primera part de la programació estarà formada per un cicle de quatre conferències en què es tractaran diverses temàtiques com per exemple: l'acompanyament i la sobreprotecció dels infants, la relació entre famílies i escoles, la gestió de l'agenda escolar i l'ús de pantalles, les emocions i la sexualitat.
 
L'Escola Sant Joan acollirà la primera xerrada titulada "Pare i mare, no em sobreprotegiu i ajudeu-me a créixer", a càrrec del mestre i coach advance life, Joan Carles Folia. L'activitat es farà el dimarts 22 d'octubre, a les 6 de la tarda, i consistirà en donar a conèixer diverses eines per acompanyar els nens i nenes en el seu creixement, acceptant els seus èxits, fracassos, alegries i frustracions.
 
Els dies 13 i 20 de novembre, hi haurà un taller per a famílies per reflexionar i analitzar els elements, les situacions, les dinàmiques i les estratègies presents en l'educació dels infants. L'activitat titulada "Aliança família i escola" estarà dinamitzada per l'entitat Teatre del Buit i consistirà en l'escenificació, en clau d'humor, de les interaccions habituals que es produeixen en la relació entre família i escola. Les sessions es faran a les 6 de la tarda a l'Escola Santa Eulàlia.
 
El Centre de Psicologia Integral, KOAN, farà una sessió per mostrar tècniques i mètodes per aprendre a motivar i implicar els infants a l'hora de realitzar les tasques escolars i gestionar l'ús de les pantalles combinant els vídeojocs, les xarxes socials, les sèries i programes televisius amb altres activitats lúdiques i escolars pròpies de la infantesa i l'adolescència. Aquesta sessió es realitzarà el 10 de febrer, a 2/4 de 7 de la tarda, a l'Escola Xarxa.
 
El 10 de març es portarà a terme una xerrada sobre l'educació emocional i l'educació afectiva-sexual a l'Escola Vedruna, a les 6 de la tarda. La cooperativa Coeducació SCCL que treballa per a la incorporació de la perspectiva de gènere a l'educació realitzarà un taller sobre les emocions i la sexualitat, dues esferes sovint oblidades en l'educació convencional. Es tracta d'una sessió per compartir pors, dubtes i estratègies per realitzar un bon acompanyament, des de la infància fins a l'adolescència, i facilitar unes relacions positives amb el cos i la pròpia sexualitat.
 
Activitats lúdiques en família
 
La segona part de la programació estarà formada per quatre activitats adreçades al públic familiar amb l'objectiu que infants i adults comparteixin diferents experiències lúdiques.  Per participar en aquests tallers serà necessari inscriure’s prèviament a través de l’adreça electrònica educació@ajberga.cat.
 
La primera proposta serà un taller de ioga a càrrec dels monitors i monitores de la Iogateca. Es tracta d'una activitat programada en altres edicions de l'Escola de Famílies per ensenyar als infants a controlar la seva energia, aprendre a gestionar les emocions, millorar l'atenció i la concentració. El taller de ioga es farà el 30 de novembre a dos d'11 del matí a l'Escola La Valldan.
 
El 18 de gener hi haurà una sessió dedicada als jocs de falda, les moixaines i les cançons amb la mestra especialitzada en educació musical Maria Antònia Pujol i Subirà. Es tracta d'una activitat per conèixer els jocs de falda, que són els jocs iniciàtics dels infants que combinen música i text. El taller es farà a dos d'11 del matí a l'Escola Bressol Flor de Neu.
 
L'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona realitzarà un taller de construcció de capses niu el 21 de març, a l'Escola Santa Eulàlia a les 10 del matí. Es tracta d'un taller de manualitats per despertar l'interès de petits i grans per la natura mitjançant la confecció de capses niu per a ocells.
 
L'última activitat programada serà un taller de construcció d'estels que es farà el 28 de març al Castell de Berga a les 11 del matí. L'activitat dinamitzada per Activijoc consistirà en confeccionar, decorar i fer volar estels.
Arxivat a