Rebuig rotund de l'Associació Valls del Pedraforca al projecte d'incineradora

Una cinquantena d'empreses del territori se sumen a l'oposició a la planta que una empresa planteja fer a l'antiga tèrmica

21 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 18:56h
Les Valls del Pedraforca (arxiu).
Les Valls del Pedraforca (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Associació Valls del Pedraforca, que formen 50 empreses del territori, se suma a les veus contràries al projecte de construcció d'una planta incineradora de residus industrials a l'antiga tèrmica de Cercs. En un comunicat, l'entitat assegura que el projecte és totalment oposat als seus objectius i defensa els esforços dels diferents sectors econòmics del territori per models respectuosos. Així mateix, mostra el seu suport a les plataformes i associacions que treballen en oposició al projecte i demanen a les institucions que es pronunciïn al respecte del projecte i demanin informació "clara i transparent". 

L'entitat esgrimeix raons de salut i medi ambientals per oposar-se al projecte, i recorda que el territori ja va patir la pluja àcida de la tèrmica durant molts anys. "En un moment d'emergència climàtica no ens podem permetre accions que empitjorin la situació mediambiental", defensen. A més, posen en valor el "tresor" ambiental que suposen les Vall del Pedraforca i la Vansa pel territori, i expressen el desig de mantenir "un territori net de contaminació, saludable, paisatge i natura". També alerten dels riscos per la ramaderia que, creuen, podria veure compromesa la seva etiqueta de producció ecològica. Segons aquestes empreses, el problema del Berguedà és la despoblació, fet que empitjoraria amb un projecte que, segons opinen, farà caure el valor immobiliari a la zona. "Els 60 llocs que promet la incineradora els podrien generar perfectament les empreses del territori en 3-4 anys", afirmen. 

L'Associació Valls del Pedraforca, presidida per Francesc Barcelona, va constituir-se el 2017. L'entitat agrupa empreses turístiques de Vallcebre, Saldes, Gósol, Gisclareny, Tuixent, Josa, La Vansa i Fórnols amb la voluntat d'unir esforços per potenciar el turisme i l'activitat al voltant del Pedraforca. En formen part empreses de serveis, multisectorials, turisme, comerç, ramaderia, artesans, o productors, que generen 150 llocs de treball de forma directa i un centenar més de forma indirecta.