Gironella impulsa una campanya per censar els animals domèstics i acabar amb els excrements al carrer

Terricabres ha presentat la primera fase d'un projecte per fomentar el civisme que obsequiarà amb bosses els propietaris que tinguin el seu gos censat

21 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:15h
La regidora de Salut Pública de Gironella, Teresa Terricabres, aquest dilluns.
La regidora de Salut Pública de Gironella, Teresa Terricabres, aquest dilluns. | Pilar Màrquez Ambròs
Gironella impulsa accions per actualitzar el seu cens d'animals domèstics i acabar amb els excrements de gos al carrer. De manera, que regalarà bosses per recollir les defecacions a tots els propietaris que tinguin el seu gos censat. La regidora de Salut Pública de Gironella, Teresa Terricabres, ha presentat aquest dilluns la primera fase de la campanya de civisme que el govern de la vila vol impulsar els propers anys. El projecte inclou actuacions en tres etapes sobre la tinença responsable d'animals, el manteniment de la via pública "per tenir un poble net i endreçat" i les relacions veïnals. 
 
La primera fase se centra en la tinença responsable d'animals. En aquest sentit, Terricabres ha explicat que es treballa des de fa mesos en diversos fronts. Per una banda, el consistori s'ha implicat en una campanya per xipar i esterilitzar els animals en la qual "el propietari només paga una tercera part", el consistori es fa càrrec d'una altra tercera part del cost i el veterinari assumeix la resta, segons la regidora. Per altra banda, Teresa Terricabres ha apuntat que "hem demanat col·laboració a les escoles del poble" perquè "ens ajudessin a fer cartells contra els excrements de gos al carrer". Per això mateix, s'han fet uns tríptics informatius sobre la tinença d'animals i l'ordenança municipal, advertint que actituds com no recollir els excrements o no tenir els animals de companyia censats poden comportar multes de 400 euros a 2.000 euros. Els tríptics s'han repartit en diferents punts del municipi. 
 
Terricabres ha recordat que l'ordenança sobre la tinença responsable d'animals es va actualitzar justament l'any passat i ha exposat que s'ha demanat als Agents Locals que, a partir d'ara, prenguin més atenció en comportaments com el de no recollir els excrements al carrer, per tal d'advertir i multar els infractors. "Si més no ara al principi anirem a controlar, i es multarà", ha expressat la regidora. "Ens sap greu però és que, si no, la gent no reacciona", ha reblat.
 
"El cert és que demanem a la població que fem una mica d'agents cívics entre tots, no ens ha de fer vergonya avisar a algú que porta el gos deslligat o que no recull allò que el gos embruta; dient-ho bé, és la manera que tots col·laborem", ha dit Terricabres. 
 
A hores d'ara, la campanya gironellenca se centra en el cens dels animals de companyia per tal de poder-lo actualitzar, i el consistori obsequiarà amb un paquet de bosses per recollir les defecacions a tots els propietaris de gossos que el tinguin censat. L'obsequi es podrà recollir a les oficines de l'ajuntament a partir de dilluns 28 d'octubre. En els propers mesos també es faran xerrades d'etòlegs i es repartiran contes didàctics als centres educatius del municipi. "Tenim un cens poc actualitzat, no només perquè hi ha poques persones que censin el seu animal domèstic, no en podria dir un percentatge però és baixíssim, sinó perquè habitualment no el donen de baixa", ha advertit Terricabres. 
 
Paral·lelament, també s'està actuant a les colònies de gats del municipi a través del model Captura, Esterilització i Retorn (CER). Això es fa amb l'ajuda de voluntaris de l’associació Amics dels Peluts de Gironella i compta anualment amb una partida d'entre 2.000 i 3.000 euros l'any.
 
La segona fase de la campanya de civisme anirà enfocada al manteniment i conservació de la via pública inclourà una exposició fotogràfica d'actes incívics, com ara pintades a les parets, desperfectes al mobiliari urbà, entre altres, amb el cost econòmic que suposa per l'ajuntament i pels mateixos gironellencs. Per últim, la tercera fase, anirà enfocada al veïnatge i les relacions socials.
Arxivat a