Tall de més de dues hores a la C-16 a Berga

Unes 200 persones han ocupat la via i el bloqueig s'ha mantingut fins a quarts d'1 de la matinada, quan ja només quedaven poc més d'un centenar de manifestants i s'han cremat palets a l'entrada sud

17 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:07h
El tall de la C-16 s'ha allargat aquesta nit durant més de dues hores.
El tall de la C-16 s'ha allargat aquesta nit durant més de dues hores. | Pilar Màrquez Ambròs
Un grup de 200 persones han tallat aquest dimecres a les 10 del vespre l'autovia C-16 al seu pas per Berga en el marc de les protestes per la sentència de l'1-O. La carretera s'ha reobert a quarts d'1 de la matinada després de més de dues hores i quan només hi quedava poc més d'un centenar de manifestants. A l'entrada sud han cremat uns palets de fusta que han estat apagats amb rapidesa per una dotació dels Bombers de la Generalitat. 
 
La convocatòria del tall havia circulat aquesta tarda de manera insistent per les xarxes socials i els whats apps dels berguedans sense que se'n conegués l'autor. Potser per això, a dos quarts de 10 del vespre, petits grups de joves han fet cap a la zona de l'Institut Guillem de Berguedà visiblement a l'expectativa de si finalment hi hauria bloqueig, i han esperat uns minuts que algú agafés l'iniciativa. A aquella hora els Mossos d'Esquadra ja hi eren. "Feu-ho amb seguretat, a mi el que m'interessa és que no us atropellin", ha advertit l'agent que ha conversat breument amb el primer grup de persones que es dirigia a la C-16. Poc després, dos centenars de berguedans han aconseguit bloquejar la via, deixant-hi aturats, tant de baixada com de pujada, una vintena de cotxes.
 
La policia catalana, sempre que ha estat possible, ha desviat el trànsit per l'interior de la ciutat. Malgrat que durant una bona estona també s'ha bloquejat l'accés per l'antiga carretera, la C-1411z.
 

Unes 200 persones han tallat la C-16 a Berga aquesta nit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A mesura que ha passat l'estona, han augmentat els efectius policials als accessos de la ciutat i en aquesta via. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i algun dels regidors de l'equip de govern, han acompanyat una estona les persones que s'havien mobilitzat en un tall molt tranquil i, on molts dels ciutadans que hi eren, han estat pendents en tot moment a través dels mòbils del que estava passant a la resta de Catalunya. Per exemple, del foc, les càrregues policials i les corredisses que hi havia a la mateixa hora a Manresa o de la persona atropellada pels Mossos amb un traumatisme cranioencefàlic a Tarragona.
 
A la C-16, alguns dels conductors que circulaven en sentit nord s'han queixat perquè, han dit que, venien de la Marxa per la Llibertat, i havien estat tot el dia caminant en el tram de Berga a Manresa, acompanyant l'acció de protesta de l'ANC i Òmnium Cultural. El tall de carretera els ha enganxat quan gairebé arribaven a casa a dormir. D'altres, en ambdós sentits, s'han mostrat visiblement molestos i, en algun moment, han intentat girar cua en direcció contrària però, d'entrada, els Mossos d'Esquadra els ho han impedit per seguretat. 
   
Després de més de dues hores de bloqueig, la carretera s'ha reobert al trànsit sense més incidents que les flames d'uns palets i la imprudència de conductors que finalment han decidit, i han aconseguit, ja cap al final, circular uns quilòmetres en contra direcció per sortir de l'autovia i saltar-se el tall. 
 
 

Tall de la carretera C-16 a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cap al final de la concentració s'han cremat uns palets de fusta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cotxes aturats a l'entrada sud de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a