El Bages rep la Marxa per la Llibertat amb càntics, proclames contra la sentència i aplaudiments

Més de 2.000 persones de la columna de Berga avancen a aquesta hora cap a Manresa

16 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:00h
Marxa per la Llibertat a Navàs.
Marxa per la Llibertat a Navàs. | Pilar Màrquez Ambrós
Més de 2.000 persones de la columna de Berga de les Marxes per la Llibertat avancen a aquesta hora cap a Manresa. Després de superar amb èxit els primers 20 quilòmetres, entre Berga i Navàs, una multitud de persones han arribat al migdia al Bages entre aplaudiments, càntics i proclames contra la sentència.
 
L'acció ha fet la primera aturada a Navàs on s'ha parat per dinar. Està previst que la marxa arribi a Manresa a les 7 de la tarda. 
Motos, tractors, bicicletes han acompanyat el gruix de persones que han ocupat els dos carrils de la C-16 en sentit sud des de bon matí amb l'objectiu d'arribar a Barcelona divendres 18 i així unir-se a una concentració multitudinària amb motiu de la vaga general. En l'arribada a Navàs molts veïns i veïnes de la població esperaven aquesta columna en la rotonda d'entrada i s'hi han sumat progressivament, mentre altres persones aplaudien i feien fotografies des dels balcons. Al bell mig del passeig Ramon Vall, els voluntaris bagencs esperaven la multitud per tal de donar-los instruccions per recollir el dinar - aquells que s'hi havien inscrit - o bé sobre l'itinerari de la tarda o la tornada a Berga. El popular Jordi Pesarrodona, regidor de Sant Joan de Vilatorrada, coordinava els assistents i donava indicacions pel micròfon.

Pesarrodona ha afirmat a NacióBerguedà que avui era important sumar-se a aquesta acció perquè "ara és l'hora, la gent està al carrer; qualsevol tipus de manifestació, sempre dins de la no violència i de la resistència activa, és el que es diu el tsunami imparable. Convé que la gent se'n senti partícip". Jordi Pesarrodona també ha comparat aquesta mobilització amb la marxa que es va fer l'any 1976. "La gent torna a ser al carrer, reclamant els seus drets", ha dit. 

Entre els assistents a la columna berguedana, aquest matí, hi havia el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que a Navàs ha saludat amb efusió a Jordi Pesarrodona.

El conseller ha defensat l'acció "com un exemple" de mobilització "cívica i pacífica". "Hem de ser al costat de la gent, del poble, que fa actes cívics, pacífics i democràtics, com aquest. Aquest és un moviment sense violència, un moviment que vol assumir el dret a l'autodeterminació per vies pacífiques, i l'exemple d'avui demostra que aquest és un poble que resisteix i persisteix", ha argumentat en declaracions a aquest diari.  
 

Milers de persones en l'entrada a Navàs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Dinar per a 200 persones

Un dels voluntaris de l'ANC i Òmnium Cultural, Antoni Cornudella, ha apuntat que l'objectiu de la Marxa per la Llibertat "és fer que aquest poble es continuï mobilitzant, que continuï marxant, i fer que tot plegat sigui possible. Si el poble es vol moure, hem de facilitar que pugui ser així", ha indicat. Cornudella ha comptabilitzat en unes 200 les persones que aquest migdia han dinat a Navàs, si bé centenars d'altres portaven els seus entrepans, o bé han fet parada en algun dels bars i restaurants del centre del poble. 

La Núria, que era a la marxa amb un grup d'amigues de mitjana edat de diferents pobles de la zona, ha assegurat, per la seva banda, que participaven en l'acció per la convicció que aquest "és el camí a la República". "Volem dir a l'Estat, que ja n'hi ha prou", ha afegit. Així mateix, s'ha expressat en Vicenç de Manresa, un dels motards que han acompanyat la Marxa per la Llibertat des de Berga, i que la seguirà fins que arribin aquest vespre a la zona esportiva del Congost de Manresa. "Volem protestar contra una sentència injusta", ha assegurat. 

Aquest mitjà ha pogut parlar també amb un dels pagesos que acompanyaven la marxa en tractor aquest matí i que eren majoritàriament membres d'Unió de Pagesos de Catalunya. "Som la pagesia, i ens agrada col·laborar en tota aquesta lluita de país que portem", ha explicat Miquel Rovira de Sagàs. 

"Som aquí per la llibertat"

El cap de colla dels Gegants de l'Ametlla de Merola, Andreu Torres Vilà, ha assegurat que baixaven fins a Balsareny la seva geganta, la Maria, de 35 quilos, per defensar la llibertat d'expressió. "Som aquí per la llibertat, per defensar les idees de cadascú. En ple segle XXI és molt greu que els caiguin fins a 13 anys de presó, el que més, per organitzar una cosa tan simple com un referèndum", ha opinat Torres Vilà. 
 

Parada per dinar al passeig de Navàs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A la Marxa per la Llibertat s'hi han pogut veure alcaldes i regidors, tant de govern com d'oposició, de diferents municipis de la Catalunya Central. Marc Barbens, regidor de Junts per Solsona al plenari de la seva ciutat, ha explicat que s'acompanyava d'altres representants del seu partit al Solsonès, perquè "davant d'una sentència totalment injusta i dura que ens van dictar aquest passat dilluns" aquesta era la millor resposta. "Mostrar al món aquestes riuades de gent, caminant", ha considerat. "Caminem avui, caminarem demà i arribarem a Barcelona divendres. Per unir-nos a tota riuada de gent que ve d'altres punts del país", ha dit.
 

El conseller Jordi Puigneró amb Pesarrodona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Punys alçats i càntics en l'entrada a Navàs (Bages). Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Música en l'arribada al Bages. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Marxa per la Llibertat a la C-16. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Marxa per la Llibertat a Navàs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els geganters de l'Ametlla de Merola han portat la geganta a la Marxa per la Llibertat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El popular Jordi Pesarrodona s'ha fet diverses selfies amb persones que li ho demanaven. Foto: Pilar Màrquez Ambròs