«És l'hora de demostrar la força de la gent»: 2.000 persones se sumen a la columna berguedana per la llibertat

La multitudinària acció ocupa els dos carrils de la C-16 en sentit sud amb cants i consignes per la República i per la llibertat dels presos polítics

16 d'octubre del 2019
Actualitzat el 22 d'octubre a les 0:24h
Marxa per la Llibertat a la C-16.
Marxa per la Llibertat a la C-16. | Pilar Màrquez Ambròs
La columna de Berga de la Marxa per la Llibertat ha començat aquest dimecres a bon ritme amb un miler de persones. Però, a quarts de 12, han passat ja per Puig-reig més de 2.000 participants. Centenars de persones han ocupat els dos carrils de la C-16 en sentit sud amb cants i consignes per la República i per la llibertat dels presos polítics abans de les vuit del matí. La marxa ha reunit grups d'amics, famílies i gent de totes les edats amb estelades, samarretes grogues i tot tipus de símbols independentistes. Persones vingudes de tota la comarca del Berguedà, però també del Bages, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Solsonès i, fins i tot, de poblacions de l'àrea metropolitana, com Matadepera o Terrassa i Sabadell (Vallès Occidental), han fet camí junts per mostrar la seva indignació amb la sentència i la convicció que el país no defallirà fins a ser independent.
 
Bicicletes, tractors i motos han acompanyat els participants ja des de bon matí; i els clàxons dels cotxes que pujaven en direcció contrària per la C-16 han estat rebuts amb crits d'entusiasme i aplaudiments. També s'hi han sumat diversos alcaldes de la comarca i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
 

Marxa per la Llibertat a la C-16, a la sortida de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els cants i les ovacions entusiastes han estat presents des del principi per esperonar la multitud. Han agafat, això sí, encara més protagonisme a l'entrada a Gironella on s'han fet els primers avituallaments.

La Tània, la Martina i en Lars, un grup d'independentistes convençuts de la Seu d'Urgell i d'Arsèguel, que eren entre les persones que han iniciat la marxa, han explicat que s'han desplaçat fins a Berga per "aportar el nostre granet de sorra" a la mobilització. "De moment anirem de Berga a Navàs, demà ens toca treballar; però divendres farem vaga", han assegurat. "És important participar a les Marxes per la Llibertat per mostrar el nostre descontent, no només per la sentència, si no per com s'està portant tot el conflicte", han matisat. En aquest sentit, han afegit que és important "donar veu al moviment". 
 
"Les nostres armes són pacífiques i democràtiques"

El berguedà Jordi Torra, que anava amb un grup de persones de Berga i Gironella, i duia una pancarta amb el lema "Stop Fascism", s'ha mostrat contundent: "Sóc aquí per la injustícia que hi ha a Espanya, s'ha de lluitar d'alguna manera contra això, i nosaltres tenim aquestes armes, pacífiques i democràtiques".

Torra ha explicat que desitjava que les marxes fossin multitudinàries "perquè els espanyols s'assabentin d'una vegada de què està passant". La intenció de Jordi Torra i els seus acompanyants era la de baixar fins a Navàs, i dormir avui a casa. Encara que ha mostrat intenció d'enganxar-se de nou a la marxa aquest dijous per acabar arribant a Barcelona divendres al migdia. 
 

Marxa per la Llibertat a la C-16 amb els dos carrils ocupats en sentit sud. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un nombrós grup de persones grans i de mitjana edat de Matadepera, entre els quals l'Olga i la Laura, han llogat un autobús que els portés a Berga per desplaçar-se els pròxims dies fins a Barcelona. "Venim expressament a la columna de Berga perquè estem molt implicats amb la causa. És una forma més de manifestació pacífica i de lluita no violenta, per mostrar el nostre rebuig, la nostra indignació i solidaritat cap als presos i preses polítics, i els exiliats i exiliades", han defensat. "No els fallarem mai", han dit. 

El grup té intenció de fer diverses etapes de la marxa els pròxims dies, encara que aniran parant per agafar forces. 

Les proclames com "en diuen democràcia, i no ho és" i "llibertat, llibertat!" han marcat els primers compassos de la marxa en la seva entrada a Gironella on s'han trobat també amb els aplaudiments dels alumnes de l'escola pública que eren al pati del centre, o els dels avis de la Fundació de Sant Roc, que en alguns casos s'han unit a la marxa acompanyats de les cuidadores i en cadira de rodes. Un d'ells ha estat Lluís Safont, nascut el 1932 a Berga, i que ha lamentat que "l'opressió de l'Estat" ve de lluny. "Encara recordo els insults dels nacionals als nois del poble durant el franquisme. Ens cridaven 'rojos, rojos!'", ha apuntat. "Faria tot el que podria per Catalunya, per la meva terra, no puc caminar però m'han deixat venir amb la cadira", ha valorat visiblement emocionat. "No entenc perquè ens tenen tant d'odi", ha denunciat. 

Al pas dels participants per dins del municipi, la via que passa per l'interior de la Perla del Llobregat i fins a Cal Bassacs ha quedat tallada en els dos sentits. Més de dos quilòmetres de marxa s'han desplaçat pel poble d'extrem a extrem, i més tard s'han tornat a incorporar a l'autovia. 
 

Marxa per la Llibertat al seu pas per Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Es tracta de remoure-ho tot"

El regidor Lluís Vall, i president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, era al peu del canó, en un dels avituallaments que hi havia el municipi; que l'Ajuntament de Gironella ha posat a disposició dels participants de la marxa.

"En el tram de Berga a Navàs, no hi ha cap altre desviament, i era una forma de poder-hi contribuir, també per tota la gent de la vila que no hi podia participar i hi volia col·laborar d'alguna manera", ha dit Vall. "Crec que és important que la gent se sumi avui a la marxa, i participin en totes les concentracions pacífiques que hi hagi. Es tracta de remoure-ho tot, està sent un moviment que sobrepassa els partits polítics i, fins i tot, la Generalitat. És l'hora de demostrar la força de la gent", ha reblat. 

El responsable del tram de Berga a Navàs, el guardiolenc Ferran Sayes, ha defensat la seva voluntat de participar en l'acció com a rebuig a la sentència de l'1-O. De la seva responsabilitat avui, ha detallat: "controlarem una mica la marxa i el ritme, perquè els temps s'han de complir i hem d'arribar a dos quarts de dues a Navàs". També s'ha mostrat satisfet amb l'assistència d'un miler de persones a la sortida que s'ha fet de bon matí a Berga. 
 

Marxa per la Llibertat a la C-16 amb alguns dels avis de la residència Sant Roc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Les Marxes per la Llibertat travessaran el país per arribar a la capital catalana divendres al migdia i unir-se a la vaga general. El primer dia, l'ANC i Òmnium tenen previst recórrer 45 quilòmetres entre la capital berguedana i la zona esportiva del Congost de Manresa. A la tarda, hi haurà un avituallament a l'edifici del CAT de la Botjosa. "Després ens reincorporarem a l'autovia per arribar a Manresa quan encara hi hagi força activitat als carrers", ha afegit també el coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche. 

"L'esperit de Lledoners"
 
Un altre grup de persones que eren a la columna berguedana eren Maria Àngels Boix, Ramon Creus i l'acordionista Pep Lizandra, que han explicat que són part dels músics que cada diumenge toquen als voltants de Lledoners. "Cada diumenge, si podem, hi anem; som de tot arreu, de moltes comarques", ha explicat Maria Àngels Boix. "Lledoners ens ha fet una amistat comuna bestial, és inimaginable, és com el que deien de l'esperit d'Ermua, doncs és l'esperit de Lledoners, és una cosa increïble", ha afirmat el fotògraf Ramon Creus. 
 

El regidor Lluís Vall en el punt d'avituallament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Gentada entrant a Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Dubtes sobre les marxes?
 
Pel que fa a la mobilització, si tens algun dubte, te l'intentem resoldre amb l'explicació que hi ha a continuació:

 
Arxivat a