​La CUP aposta per remunicipalitzar el servei d'aigües a Berga

Camps denuncia que amb l'externalització a Sorea es perd el control i augmenten els costos

Redacció
15 de març del 2015
Actualitzat el 16 de març a les 11:47h
El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Berga Oriol Camps
El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Berga Oriol Camps | Pere Gendrau

El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Berga Oriol Camps Foto: Pere Gendrau


Que el servei d'aigües a Berga torni a ser municipal. Aquesta és una de les apostes que fa la Candidatura d'Unitat Popular a mig termini, amb l'objectiu d'abaratir-ne el cost i aconseguir que l'impacte econòmic d'aquest servei reverteixi a Berga i no a fora. Ho va explicar divendres passat el regidor de la CUP i quart membre de la llista a les properes eleccions municipals, Oriol Camps, a la sala petita del Pavelló de Suècia, davant de la quinzena de persones que van assistir al punt de trobada 'Municipalització dels Serveis Públics. Quins | Per què?'. 

Camps va fer una anàlisi dels serveis que actualment es donen des de l'Ajuntament de Berga i dels que estan externalitzats. L'aigua en va ser el protagonista principal arran de l'impacte econòmic que genera. El cost d'aquest servei, concedit a l'empresa Sorea, la qual depen d'Aigües de Barcelona i, en última instància, d'una empresa francesa, està valorat en 830.000 euros l'any. D'aquests, un 16%, 130.000, els paga el consistori berguedà.

 
El regidor de la CUP descarta remunicipalitzar el servei a menys de tres anys vista i també assenyala que aquesta decisió s'hauria de sotmetre a referèndum per part de la ciutadania perquè durant els primers anys pot no sortir a compte. Ara bé, del que no té cap dubte Camps és dels beneficis que a mig i, sobretot, a llarg termini, comportaria la mesura per al conjunt de la ciutat. I és que, des del seu punt de vista, l'externalització deriva en no tenir cap control sobre els costos que genera el servei, fet que pot ser aprofitat per l'empresa per imputar despeses que es generen al conjunt de la xarxa, com ara als sistemes de gestió informàtica que serveixen per donar abast a d'altres municipis. 

"Segurament, el més rentable és esperar al final de la concessió, però pot ser que surti a compte trencar abans", assenyalava Oriol Camps. La concessió s'acaba d'aquí a set anys i, actualment, l'Ajuntament de Berga té contret un deute de dos milions d'euros amb l'empresa concessionària. Per facilitar la remunicipalització, segons Camps, el que s'hauria de començar a fer és "deixar de tibar de la Visa oro" que suposa el fet d'encarregar a Sorea qualsevol millora o manteniment de la xarxa de distribució d'aigua, un fet al qual s'hauria "acomodat" el consistori.

Els beneficis que comportaria, segons la CUP, el fet de recuperar el servei d'aigües en clau municipal serien diversos, començant per l'estalvi dels 130.000 euros que es donen cada any a Sorea i passant per una possible rebaixa de la tarifa. També es podrien millorar les condicions dels treballadors, ja que una empresa com Sorea vetlla per acabar assolint beneficis que ha de repartir entre els accionistes. En aquest sentit, també es disposaria de la contractació directa de les obres, fent que no es generin sobrecostos i que es pugui apostar per treballadors i empreses de la comarca. 

Altres serveis que Camps planteja de municipalitzar serien la neteja de carrers, la neteja d'edificis o el manteniment de l'enllumenat públic. Ara bé, tal com assenyala ell mateix, s'han de tenir en compte les lleis d'estabilitat pressupostària imposades pel govern espanyol, les quals impedeixen a ajuntaments amb deute com el de Berga crear noves places públiques o assumir serveis que no es considerin indispensables. 
 

Públic assistent al punt de trobada dirigit pel regidor de la CUP Oriol Camps Foto: Pere Gendrau

Arxivat a