La Marxa per la Llibertat de Berga arrenca a bon ritme amb un miler de persones

La marxa d'avui es farà en bona part per la C-16, de manera que afectarà el trànsit en sentit sud, ocupant els dos carrils de l'autovia en aquesta direcció

16 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:57h
Sortida de la Marxa per la Llibertat de Berga.
Sortida de la Marxa per la Llibertat de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La Marxa per la Llibertat de Berga ja camina a bon ritme en direcció Barcelona. Centenars de persones ocupen els dos carrils de la C-16 en sentit sud. Veïns del Berguedà, però també del Bages i el Solsonès, s'han reunit de bon matí a la plaça Gernika de Berga per iniciar una de les columnes de les Marxes per la Llibertat que travessaran el país per arribar a la capital catalana divendres al migdia i unir-se a la vaga general.

L'esmorzar ha estat multitudinari, malgrat el fred i que amb prou feines clarejava, amb persones de totes les edats; algunes d'elles amb motxilles, preparades per passar tres dies a la carretera. S'hi han reunit grups de joves, gent gran, famílies i també estudiants d'institut que dimecres, dijous i divendres fan vaga als centres educatius. 

Els Mossos d'Esquadra han xifrat l'assistència a la sortida en unes 800 persones, mentre que l'organització parla de gairebé un miler de participants. Els acompanyen un grup de motards i també els clàxons dels cotxes que pugen en direcció contrària i que són rebuts amb crits d'entusiasme i aplaudiments. 
 

Les Marxes per la Llibertat són les primeres accions unitàries de rebuig a la sentència del Suprem organitzades per l’ANC i Òmnium Cultural. Es tracta de cinc marxes massives, que aquest matí han sortit de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, amb Barcelona com a destí final.

Els participants en la marxa han sortit de Berga per l'entrada centre. La marxa d'avui es farà en bona part per l'autovia C-16, de manera que afecta el trànsit en sentit sud, però deixa lliures els carrils de la carretera en sentit nord. Sí que s'ocuparan a mig matí els dos carrils en el tram interior de Gironella i fins a Cal Bassacs, on es farà un avituallament. 

El primer dia, l'ANC i Òmnium tenen previst recórrer 45 quilòmetres entre la capital berguedana i la zona esportiva del Congost de Manresa amb parada a Navàs per dinar.
d'arribar A la tarda, hi haurà un avituallament a l'edifici del CAT de la Botjosa. "Després ens reincorporarem a l'autovia per arribar a Manresa quan encara hi hagi força activitat als carrers", ha previst el coordinador de l'ANC Berga Lluís Escriche. 

L'arribada a la capital del Bages s'espera al vespre. Demà se sortirà de Manresa per arribar a Sant Quirze del Vallès a dormir, on la columna berguedana s'unirà amb la que ha sortit de Vic també aquest matí.
 
Les entitats han habilitat autocars que han sortit a primera hora i tornaran un cop completades les etapes, per tal de facilitar la participació a la gent gran i a aquells que, per altres motius, no puguin seguir-la de principi a final. Per exemple, de Navàs cap a Berga, sortirà un bus poc després que hi arribi la marxa, i en pujarà un altre, després de dinar. També hi ha un vehicle d'avituallament per portar motxilles i altres estris.
Arxivat a