La sentència de l'1-O marca l'homenatge de Berga a Lluís Companys en el 79è aniversari del seu assassinat

Hi han assistit una seixantena de persones, malgrat el mal temps i el fet que aquest vespre hi ha convocades mobilitzacions a diferents punts del país com Barcelona, Vic o Puigcerdà

15 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 22:03h
Ofrena floral d'Esquerra Berga durant l'acte d'homenatge a Companys.
Ofrena floral d'Esquerra Berga durant l'acte d'homenatge a Companys. | Pilar Màrquez Ambròs
La sentència del Tribunal Suprem als presos polítics ha marcat aquest dimarts l'homenatge de Berga a Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat pel franquisme fa 79 anys. ERC, la CUP, Junts per Berga, i les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium Cultural, han retut homenatge aquesta tarda al difunt president republicà, que va ser assassinat el 15 d'octubre de 1940 al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc de Barcelona. Ho han fet un any més a la plaça dels Països Catalans amb una ofrena floral, allà on hi ha un monument dedicat a aquest polític assassinat pel feixisme. 

Hi ha assistit una seixantena de persones, malgrat el mal temps i el fet que aquest vespre hi ha convocades mobilitzacions a diferents punts del país com Barcelona, Vic o Puigcerdà. 

La cita ha recordat Lluís Companys però també s'ha convertit en un acte de record als polítics independentistes empresonats. L'acte ha començat amb les paraules de Marc Olònia, d'Esquerra Berga, partit que anualment organitza l'homenatge. "Teníem un president tan digne, que el van voler afusellar", ha denunciat. "Ahir en un acte de mal gust i d'avarícia, l'estat espanyol va aprofitar que feia 79 anys justos de la sentència de mort de Lluís Companys, per escriure i publicar la sentència de la vergonya, la que envia els nostres dirigents polítics a la presó", ha afirmat. "De la mateixa manera que les idees del president Companys no van morir amb ell, ara les idees segueixen ben vives", ha reblat. "Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a vèncer", ha finalitzat Marc Olònia, tot citant una coneguda frase del president Companys.
 

Assistents a l'homenatge a Lluís Companys. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En el mateix sentit, s'han expressat Marià Miró (CUP) o Jordi Sabata (Junts per Berga). Per una banda, Marià Miró ha afirmat que, malgrat que hagin passat molts anys, "continuem lluitant contra un estat espanyol que ens vol anorreats; i que ens vol fer desaparèixer". El cupaire ha fet lectura d'un fragment d'un text de Companys. De l'altra, Jordi Sabata ha lamentat que "ja fa massa temps que l'estat espanyol ens té acostumats a haver de celebrar els seus actes d'abús lamentables contra el poble català i els seus representants".

"La commemoració del 79è aniversari de l'afusellament del nostre president, no és pas una excepció en aquesta llista tan llarga de dies negres de la història d'un Estat que es diu democràtic, però que té la violència com a base de la construcció del seu imperi", ha dit Sabata. El representant de Junts per Berga ha titllat les condemnes als presos polítics "d'indignes" i "impròpies" de qualsevol democràcia i ha defensat "la voluntat de seguir sent" de Catalunya. 
 

Una seixantena de persones han assistit a l'acte d'homenatge. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per part d'Òmnium, ha intervingut Jaume Farguell, exalcalde de Berga i també expresident d'Òmnium Berguedà. Farguell ha volgut recordar un altre afusellat pel franquisme. En aquest cas, l'alcalde republicà de la ciutat, Josep Maria Badia Sobrevias. "Un autèntic ultratge al nostre país", ha assenyalat. Farguell ha explicat la seva experiència en visitar fa un any la casa on la Gestapo va detenir Lluís Companys a Ar Baol-Skoubleg, a la Bretanya francesa. "Després d'allò el van jutjar en un judici sumaríssim, no com els judicis d'ara, que no són sumaríssims, però que en el fons sí que ho són, perquè si han de canviar els requeriments del codi penal per condemnar-te, ho fan", ha expressat Jaume Farguell. 
 
El coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, ha estat potser el més breu, si bé ha volgut tenir un record significatiu pels presos polítics i per la persecució de les idees. "Contra tot això, persistirem, persistirem; i contra la sentència, només hi ha la independència", ha apuntat.

En l'homenatge, també hi ha intervingut un veí de la ciutat, que ha volgut llegir el poema "President" d'Artur Bladé i Desumvila, dedicat a Companys. Abans de cloure l'acte, s'ha entonat "El Cant dels Segadors".
 

Ofrena floral de l'ANC Berga durant l'acte d'homenatge a Lluís Companys. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Assistents a l'acte d'homenatge a Lluís Companys a la plaça dels Països Catalans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Marc Olònia (ERC) durant la seva intervenció a l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Homenatge a Lluís Companys a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Rams de flors al monument del president Lluís Companys. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a