​La CUP podria igualar CiU en nombre de regidors a l'Ajuntament de Berga

Segons l'enquesta de Laboratori Estadístic ERC torna al consistori amb una forquilla d'entre tres i quatre càrrecs electes

per Pere Gendrau , Berga, 15 de març de 2015 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Projecció de regidors a l'Ajuntament de Berga Foto: Laboratori Estadístic


Fa mesos que es fan càlculs sobre els possibles canvis en els resultats electorals que hi poden haver aquest 24 de maig a la ciutat de Berga. La marxa de l'actual alcalde, Juli Gendrau, el transvassament de regidors del PSC a ERC i les novetats a la llista de la CUP són elements que, a priori, haurien d'influir en el repartiment de regidors a l'Ajuntament de la capital berguedana. L'enquesta que Laboratori Estadístic ha realitzat per a NacióBerguedà confirma aquests moviments i dibuixa un escenari absolutament diferent del que hem tingut durant la darrera legislatura. En primer lloc perquè, segons aquest sondeig, Convergència i Unió ja no gaudiria de la majoria absoluta i baixaria fins als sis regidors, perdent-ne tres. La federació continua registrant la màxima intenció de vot (21,7%) però la projecció que fa l'anàlisi del sondeig el situa a molt poca distància del segon partit.

 

La projecció, la cuina que es fa de les dades obtingudes en les entrevistes telefòniques és necessària per compensar elements que es registren en el comportament electoral, com és el vot ocult que registra el PPC. Segons aquesta interpretació, que dibuixa un descens clar de la llista de CiU, apareixen diversos interrogants. En clau nacional, la marca pot veure's afectada pel retrocés que li donen a la federació des de fa mesos les enquestes, tot i el repunt després del 9-N. En clau local, la davallada podria explicar-se pel desgast al capdavant del govern tot i que el seu principal exponent, Juli Gendrau, ja no encapçala la candidatura. I és que, si bé un 25,3% qualifica de bona la gestió del batlle, un 14'8% la titlla de dolenta i un 48% li posa nota regular. 


 
La figura del candidat actual, Antoni Biarnés, que posa l'accent en la capacitat de gestió però a la qual li manca coneixement entre la ciutadania, també podria explicar el descens de la federació. Ara bé, cal tenir en compte que les gairebé 400 entrevistes en què es basa l'enquesta han estat fetes durant l'última setmana del mes de febrer i la primera de març, i també que, tal com assenyala el mateix sondeig, el 23,5% de la ciutadania encara no té decidit el seu vot. Com es gestioni aquesta figura i com se l'acompanyi per part de la resta de la llista, per tant, poden influir en els resultats finals. 

A banda de la davallada de CiU, l'altra dada principal de l'enquesta és la pujada de la CUP, que obtindria cinc regidors amb la possibilitat d'arribar als sis o, el que és el mateix, d'igualar la llista més votada pel que fa a nombre de càrrecs electes. L'augment pot explicar-se per l'atractiu que despertaria la llista (és l'única que s'ha presentat ja de forma íntegra), per la voluntat de canvi de color a l'alcaldia i/o pel paper assumit pel grup municipal fins al moment. Aquest darrer factor es recolza en el fet que la Candidatura d'Unitat Popular és el grup que obté millor nota pel que fa a la feina realitzada durant la legislatura, amb una nota d'un 5,35. La segueix Convergència i Unió, amb un 5,24. Darrere seu venen ERC (4,63), el PSC (3,45) i el PPC (1,49). 
 
 
Sumat al creixement de la CUP, segons l'enquesta de Laboratori Estadístic, es registra l'augment d'ERC. Com en el cas de CiU, també es pot tenir en compte la influència de la política nacional i de l'impuls que ha agafat el partit dels republicans durant els darrers dos anys. Des de la perspectiva de la capital berguedana, el resultat d'Esquerra confirmaria la tesi exposada per la seva cap de llista, Ermínia Altarriba, en una entrevista concedida a NacióBerguedà, en el sentit que no es veuria afectada per la polèmica que va portar Enric Barrios i el seu equip a quedar fora de la candidatura. 

Per la seva banda, el Partit dels Socialistes de Catalunya veuria reduïda de tres regidors la seva representació a l'Ajuntament de Berga respecte les darreres eleccions municipals del 2011. Rosalia Monroy seria la única regidora del PSC al consistori berguedà. En aquest cas, també apareix la dualitat en l'explicació del descens. Els socialistes s'han vist afectats per la marxa dels seus anteriors candidats, ara ubicats a ERC, o bé són arrossegats per la baixada del PSC a escala nacional? El Partit Popular català, en última instància, conservaria el seu únic regidor, Joan Antoni López Noguera, al consistori berguedà. 

Pel que fa a la fitxa tècnica de l'enquesta realitzada per Laboratori Estadístic, el seu nivell de confiança és d'un 95,5%. Es basa en 392 entrevistes telefòniques realitzades a la ciutat de Berga i el marge d'error és del 4,87%. L'univers és la població de Berga de més de 17 anys amb dret a vot a les properes eleccions municipals i el procediment del mostreig ha estat de tipus polietàpic, fet de forma aleatòria i proporcional, amb quotes per sexe i edat. 

 

Participació