La columna de Berga de les Marxes per la Llibertat ocuparà la C-16 en sentit sud

Crida a participar en la columna berguedana de les Marxes per la Llibertat

15 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:49h
L'ANC, Òmnium i els partits sobiranistes han presentat avui els detalls de la columna berguedana.
L'ANC, Òmnium i els partits sobiranistes han presentat avui els detalls de la columna berguedana. | Pilar Màrquez Ambròs
Milers de persones, mobilitzades per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, creuaran el país durant tres dies, dimecres, dijous i divendres, realitzant 100 quilòmetres en total fins a arribar a Barcelona i unir-se a la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Hi haurà cinc marxes populars que sortiran de cinc ciutats catalanes diferents. Una de les columnes començarà a Berga i les altres quatre a Girona, Vic, Tàrrega i Tarragona. El tercer dia de marxa s'arribarà a la capital catalana el migdia on s'espera que hi hagi una concentració multitudinària. 

Els responsables de l'ANC Berga i Òmnium Berguedà, acompanyats de representants dels partits polítics sobiranistes, han fet aquest matí una crida a la participació en la columna berguedana, que serà la que previsiblement tindrà menys pes demogràfic de les cinc que recorreran el país. Per al coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, a més, és "molt important" que tots els trams d'inici estiguin plens", per convertir aquestes marxes en una acció massiva. La columna berguedana ocuparà la C-16 en sentit sud. 

El punt de trobada per encaminar la marxa, i des d'on se sortirà de Berga, serà la plaça de Gernika, al costat de l'Institut Guillem de Berguedà. A les 7 del matí hi haurà un esmorzar i els participants començaran a caminar a les 8. El primer dia hi ha previst recórrer 45 quilòmetres entre la capital berguedana i la zona esportiva del Congost de Manresa amb parada a Navàs per dinar. 
"Ens interessa que la sortida sigui potent, en aquest sentit, des de Berga, fem una crida a la participació, i demanem que tothom que pugui ens acompanyi encara que sigui al tram inicial fins a Gironella", ha reclamat Manel Escobet, membres de l'ANC. Els participants en la marxa sortiran de Berga per l'entrada centre. La marxa es farà en bona part per l'autovia C-16, de manera que afectarà el trànsit en sentit sud, però es deixaran lliures els carrils de la carretera en sentit nord. Sí que s'ocuparan els dos carrils en el tram interior de Gironella i fins a Cal Bassacs. 

No es descarta la participació de tractors, si bé no estan confirmats. Ara bé, sí que es demana a la gent que hi participi amb tots aquells mitjans que se li acudeixin. "Davant de cada columna, hi aniran uns motards; i el que fem nosaltres és convidar a tothom que fa esports com hípica o ciclisme, dir-los que vingui amb cavalls, bicicletes, patinets, allò que vulguin", ha apuntat Manel Escobet. 

A Gironella, s'entrarà dins del nucli, per tal de fer-hi un avituallament, a l'alçada de la benzinera de Cal Bassacs. També hi ha previst que l'Ajuntament de Gironella ofereixi un petit refrigeri als participants dins del poble, davant de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, segons ha matisat Escriche. 

Un cop feta la parada a la Perla del Llobregat, les entitats sobiranistes tenen previst reprendre la Marxa per la Llibertat per l'autovia C-16 fins a arribar a Navàs al migdia. Allà es dinarà, i hi ha prevista la sortida per afrontar la segona etapa fins a Manresa a partir de dos quarts de 2 de la tarda.
Arribada a Manresa, al vespre

L'arribada a la capital del Bages està prevista al vespre. "Intentem anar el més d'hora possible per entrar a Manresa a una hora en la què encara hi hagi moviment i que la iniciativa sigui ben visible a la ciutat", ha afirmat Manel Escobet.  "Els organitzadors de la marxa, al seu pas pel Bages, tenen previst abans fer un avituallament a la Botjosa, on hi ha l'edifici del CAT", ha afegit Escobet. 

Les entitats han habilitat autocars que sortiran a primera hora i tornaran un cop completades les etapes, per tal de facilitar la participació a la gent gran i a aquells que, per altres motius, no puguin seguir-la de principi a final. Per exemple, de Navàs cap a Berga, sortirà un bus poc després que hi arribi la marxa aquest dimecres al migdia, i en pujarà un altre, després de dinar.

També hi haurà un vehicle d'avituallament per portar motxilles i altres estris, i una ambulància pendent per si algú es trobés malament de forma sobtada.

"Aquestes marxes són a mida per cadascú, tothom pot anar-se incorporant o marxant-ne en el moment que vulgui, allò interessant és que els començaments siguin molt espesos, amb molta gent; i que el divendres a l'entrada de Barcelona també entri molta gent", ha dit Escriche.

Tres jornades de marxa i entrada a Barcelona per la Meridiana

Un dels punts del recorregut on es demana que s'hi afegeixi tota la gent possible és divendres al migdia a l'entrada a Barcelona, com a culminació dels tres dies de les Marxes per la Llibertat. 

Després del primer dia, en què la columna berguedana anirà de Berga a Manresa; en la segona jornada, la de dijous, els participants d'aquesta marxa sortiran de la capital del Bages en direcció a Vacarisses, on es farà parada per dinar. La marxa arribarà al vespre a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental). En total, seran uns 40 quilòmetres que faran que aquesta columna s'uneixi amb la provinent d'Osona.

El tercer dia, es farà un tram de 20 quilòmetres entre Sant Quirze del Vallès i Barcelona. Els participants en les dues columnes de la Catalunya Central entraran a la capital catalana per la Meridiana. La de Girona entra per la Gran Via i les de Tàrrega i Tarragona s'ajuntaran a Martorell i entraran per la Diagonal. I la de Castelldefels per la Gran Via sud.

Per participar-hi no fa falta apuntar-s'hi, però sí que cal inscriure's al web www.marxesperlallibertat.cat per tal de dormir en alguns dels pavellons o esmorzar, dinar o sopar. 
 

Etapes de les Marxes per la Llibertat. Foto: ANC


Les Marxes per la Llibertat començaran demà dimecres 16, en tots els casos, entre les 7 i les 9 del matí, segons el punt de sortida. A Berga se sortirà a les 8 de la plaça Gernika; a Vic a dos quarts de 9 de la plaça 1 d'Octubre; a Girona, a les 9 de la plaça 1 d'Octubre; a Tarragona, a dos quarts de 8 del passeig de les Palmeres; i a Tàrrega a les 7 de la plaça del Carme. 

Convocatòria per avui a Puigcerdà
 
La presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, ha incidit en el fet que aquest vespre hi tornaran a haver concentracions arreu del país. Aquesta vegada davant de les delegacions del govern espanyol a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. I també a Vic, Tortosa, Terrassa, Puigcerdà i Igualada. Les entitats sobiranistes han animat els berguedans a desplaçar-se, en aquest sentit, a la capital de la Cerdanya.