Més de 3.000 berguedans mostren el rebuig a la sentència al crit de «No tenim por» i «Unitat, unitat!»

La multitud s'ha aplegat a la plaça de Sant Pere de Berga contra les condemnes als presos polítics

14 d'octubre del 2019
Actualitzat el 15 d'octubre a les 0:45h
Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest dilluns.
Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest dilluns. | Pilar Màrquez Ambròs
La jornada ha començat aviat a Berga aquest dilluns. Ha estat llarga i plena d'indignació i reclams per la llibertat dels polítics condemnats, des del moment en què el veredicte del Tribunal Suprem ha caigut com una llosa a primera hora del matí. Al migdia, i durant poc més d'una hora, 200 estudiants han tallat la C-16 en una ciutat encara a l'expectativa del que acabaria esdevenint el dia d'avui. Però a la tarda més de 3.000 persones han recorregut als carrers de Berga, responent a la convocatòria de les entitats sobiranistes. La multitud s'ha concentrat d'entrada davant dels jutjats de Berga on s'ha llegit un manifest i s'han escoltat les primeres consignes amb clams per la independència, la llibertat dels presos i, sobretot, contra la sentència de l'1-O.
 
L'alcaldessa de la capital berguedana, Montse Venturós, no hi ha faltat, acompanyada de diversos regidors del govern local. Però també hi han estat presents alcades i alcaldesses d'altres punts del Berguedà i de diferents partits polítics, com la batllessa d'Avià, Patrocini Canal (Som Avià), l'alcalde de Gironella, David Font (Junts per Catalunya), o el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (ERC). També hi han assistit el president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, o el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall.

Diversos dels assistents s'han equipat amb pancartes i nassos de pallasso, altres han fet servir la pròpia veu per deixar-se sentir durant un recorregut que ha travessat el carrer del Roser i el carrer Major abans d'arribar davant de l'Ajuntament de Berga. La plaça de Sant Pere, centre neuràlgic de la capital de comarca, s'ha omplert aviat. Una gran pancarta de "Llibertat, presos polítics" ha ocupat la paret de les escales de l'Església de Santa Eulàlia i diverses estelades, també la bandera negra, han onejat a la plaça. Lemes com "això no és justícia, és venjança" o "contra la sentència, independència" s'han pogut llegir, a més, en alguns dels cartells dels manifestants. Famílies, joves i gent gran han compartit protagonisme a la concentració.  
 

La multitudinària manifestació ha acabat amb un acte a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Alguns dels representants locals presents han llegit el manifest la moció que demana l'amnistia dels presos i que els ajuntaments estan aprovant a tot Catalunya. Just després, l'editor i escriptor berguedà Jaume Huch ha fet lectura d'un manifest que ha reclamat la unitat dels partits polítics per continuar defensant la llibertat dels presos. 

Un dels moments més impressionants ha estat al final, quan milers de berguedans de totes les edats han guardat silenci absolut durant gairebé cinc minuts i han encès la llum dels mòbils per reclamar la llibertat dels empresonats. Un únic crit de "Via fora!" ha trencat el silenci durant un instant mentre la plaça semblava contenir l'alè. 

Un altre dels instants que ha quedat immortalitzat per les càmeres de molts dels presents ha estat l'actuació dels Cantaires per la Llibertat del Berguedà, dirigits per Xavier Llobet, i que han ofert "El Cant dels Ocells" de manera emotiva i pulcre. Un "Cant dels Segadors" amb milers de veus ha gairebé posat punt i final a la concentració passades les 9 del vespre. Però llavors el coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, encara ha agafat el micròfon per recordar a tothom que dimecres la ciutat protagonitzarà la sortida d'una de les Marxes per la Llibertat que travessaran el país per arribar finalment divendres a Barcelona.
 

Dimecres a les 7 hi haurà un esmorzar a la plaça Gernika de Berga i la sortida de la columna berguedana serà a les 8, una hora abans de l'inicialment previst. La parada per dinar es farà a Navàs, i a la tarda es recorrerà una segona etapa que portarà els manifestants a dormir a Manresa. El segon dia, en el qual aquesta columna s'unirà amb la de Vic, passarà per Vacarisses i arribarà a Sant Quirze del Vallès. Finalment, divendres, l'entrada a Barcelona serà per la Meridiana. 

Berga aprova la moció de rebuig a la sentència i per a l'amnistia dels presos 

Els grups municipals de la CUP, Junts per Berga i ERC han rebutjat la sentència emesa pel Tribunal Suprem que ha condemnat els líders independentistes per sedició i malversació en relació als fets succeïts durant la tardor de 2017. Aquesta tarda aquests grups polítics han aprovat al plenari la moció de rebuig a les condemnes per l'1-O.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha afirmat, per la seva banda, aquest dilluns que "es tracta d'una situació excepcional políticament". Per això ha defensat que, des dels ajuntaments i el Parlament de Catalunya "ara ens toca posar sobre la taula accions per desenvolupar i exercir el dret a l'autodeterminació". Per altra banda, segons ha afegit Venturós, amb la sentència "es constata novament el règim del 78 i l'estructura caduca de l’estat neofranquista". 


 

Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre. Foto: Ivan Genescà

 

L'acte ha acabat amb un emotiu 'Cant dels Segadors'. Foto: Ivan Genescà
 

Els Cantaires per la Llibertat han ofert 'El Cant dels Segadors' durant la seva actuació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants al seu pas per la plaça de les Fonts de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Més de 3.000 persones han recorregut els carrers de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a