L’Ajuntament de Berga aprova la moció de rebuig a la sentència i per a l'amnistia dels presos polítics

El consistori ha aprovat un text de l'ACM i l'AMI en defensa "del dret d’autodeterminació"

14 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 19:47h
Imatge del plenari de l'Ajuntament de Berga aquest dilluns.
Imatge del plenari de l'Ajuntament de Berga aquest dilluns. | Pilar Màrquez Ambròs
L’Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dilluns una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, per demanar "l’amnistia" per als presos polítics i en defensa "del dret d’autodeterminació". Ho ha fet aquesta tarda en un ple extraordinari convocat a les 19h de manera urgent després de conèixer la sentència aquest mateix matí.
 
El text ha estat aprovat amb els vots favorables dels regidors de la CUP, Junts per Berga i Esquerra Berga. La moció, proposada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha estat presentada conjuntament pels tres grups polítics presents al ple. L'únic regidor del PSC al consistori, Abel García, no ha assistit a la sessió.

García ha expressat a NacióBerguedà que no ha assistit al ple en no coincidir amb el plantejament polític de la moció, si bé ha afegit que respecta la posició de la resta de grups com "qualsevol altra manifestació política". El regidor socialista ha matisat que creu en "la divisió de poders" i "l'estat de dret", "al marge de si [la resolució] em pot agradar o no".

Han excusat la seva absència per motius personals i professionals els regidors Aleix Serra (CUP), Marc Marginet (Junts per Berga) i Dolors Rial (Junts per Berga).

"Aquest ha estat un judici polític que mai s'hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte", ha defensat l'alcaldessa Montse Venturós en la lectura del manifest.  

"Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l’Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte. Demanem l’amnistia per a totes les persones condemnades i perseguides", ha manifestat Montse Venturós segons el text. 
 

Moment d'aprovació de la moció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Segons el manifest, "convé recordar, per exemple, que, el maig d’aquest any 2019, el grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides va fer pública una resolució que instava l’Estat espanyol a deixar en llibertat de forma immediata l'Oriol Junqueras, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, que es trobaven en presó preventiva". "L'incompliment d’aquesta resolució va ser una mostra més que l’Estat actua desoint qualsevol resolució, tractat internacional (com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que recullen el dret a l’autodeterminació) o totes les manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana. I aquesta actitud és molt greu", ha titllat la moció. 

La sessió ha finalitzat amb proclames de "llibertat, presos polítics" entre públic i regidors. 
 

Consulta la moció proposada per l’ACM i l’AMI aprovada aquesta tarda a Berga.