Venturós demana centrar la resposta a la sentència no només al carrer sinó també a les institucions

L'alcaldessa de Berga assegura que la decisió judicial "és, una vegada més, una mostra d'ignomínia" per part de l'Estat

14 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:54h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. aquest dilluns.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. aquest dilluns. | Pilar Màrquez Ambròs
La plaça de Sant Pere de Berga ha tardat molt poc a omplir-se després de conèixer la sentència de l'1-O. Unes 200 persones s'han aplegat al centre de la capital de comarca en protesta al veredicte. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), i la resta de regidors de les forces sobiranistes de l'Ajuntament, també han sortit al carrer. En declaracions als mitjans, Montse Venturós ha subratllat que "la sentència és, una vegada més, una mostra d'ignomínia per part de l'Estat", tot remarcant que és també "una sentència que era esperable completament" i que, "pel caràcter repressiu i repressor de l'estat espanyol podria haver estat, fins i tot, més dura".  

"Entenem que és una situació políticament excepcional, i que ara toca posar sobre la taula, no només estratègies simbòliques de treball sinó que, des dels ajuntaments, des del Parlament i des del mateix Govern de la Generalitat, s'han de dur a terme accions que vagin molt més enllà; que es materialitzin en pro de poder exercir el dret a l'autodeterminació, que ja vam exercir l'1 d'octubre", ha afegit l'alcaldessa de Berga.

Montse Venturós ha assegurat que avui és un dia "de solidaritat màxima" i "tendresa absoluta" cap a les persones preses i exiliades, però també cap a les seves famílies.

"Avui es constata de nou aquest règim del 78, aquesta estructura de l'Estat neofranquista", ha dit Venturós. En aquest sentit, la batllessa cupaire ha mostrat "rebuig absolut a la sentència que avui hem pogut conèixer" i també ha rebutjat rotundument "l'empresonament de 7 persones més la setmana del 23 de setembre".

"Això ja ens marca quin és aquest caràcter repressiu de l'Estat, i aquesta voluntat de generar tergiversacions polítiques, per poder condemnar a persones que estan lluitant clarament a favor del procés de ruptura amb l'Estat", ha afirmat Venturós. 

Montse Venturós, que en l'anterior mandat va viure sis mesos d'inhabilitació, per haver-se negat a treure l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga en dos períodes electorals de 2015, s'ha mostrat partidària de "centrar la lluita no només en el vessant antirepressiu, que és fonamental", sinó que també ha defensat la necessitat "fer passos" que "permetin culminar la República Catalana". Venturós ha dit que "els Ajuntaments hauríem de començar a prendre determinacions que vagin a favor de tirar endavant aquest procés de ruptura en l'estat; i ha demanat "no caure només en el joc de manifestacions i concentracions", sinó també fer-hi front des del vessant institucional. 

L'alcaldessa ha explicat que a Berga s'ha convocat un ple extraordinari aquesta tarda a les 7 per rebutjar la sentència i ha explicat que des de l'executiu local s'ha suspès tota l'activitat institucional d'aquest dilluns, i es participarà en les diferents concentracions i mobilitzacions dels propers dies. 

Concentració a les 8 davant dels Jutjats de Berga

A les vuit del vespre està prevista una concentració davant dels Jutjats de Berga. Se sortirà en marxa fins a la plaça de Sant Pere. D'altra banda, també s'ha suspès l'activitat institucional a una majoria d'ajuntaments del Berguedà i es convocaran plens extraordinaris de condemna a la sentència.

Les penes, desglossades
Oriol Junqueras
Sedició i malversació
13 anys de presó i 13 anys d'inhabilitació

Carme Forcadell
Sedició
11 anys i 6 mesos de presó i 11 anys i 6 mesos d'inhabilitació

Jordi Sànchez
Sedició
9 anys de presó i 9 anys d'inhabilitació

Jordi Cuixart
Sedició
9 anys de presó i 9 anys d'inhabilitació

Joaquim Forn
Sedició
10 anys i 6 mesos de presó i 10 anys i 6 mesos d'inhabilitació

Jordi Turull
Sedició i malversació
12 anys de presó i 12 anys de malversació

Raül Romeva
Sedició i malversació
12 anys de presó i 12 anys de malversació

Dolors Bassa
Sedició i malversació
12 anys de presó i 12 anys de malversació

Josep Rull
Sedició
10 anys i 6 mesos de presó i 10 anys i 6 mesos d'inhabilitació

Carles Mundó
Desobediència
Multa de 10 mesos i 1 any i 8 mesos d'inhabilitació

Meritxell Borràs
Desobediència
Multa de 10 mesos i 1 any i 8 mesos d'inhabilitació

Santi Vila
Desobediència
Multa de 10 mesos i 1 any i 8 mesos d'inhabilitació
Arxivat a