Vilada es constitueix en consell local per la República i es declara «territori lliure i sobirà»

El municipi berguedà se suma així a altres pobles del país que han donat el pas com Amer, Cornellà de Terri, Sant Cebrià de Vallalta, Vilobí d'Onyar o Arenys de Munt

13 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:29h
Fotografia de grup dels assistents a l'acte de constitució del Consell Local per la República de Vilada.
Fotografia de grup dels assistents a l'acte de constitució del Consell Local per la República de Vilada. | Pilar Màrquez Ambròs
Els representants electes del govern de Vilada (3 regidors d'ERC i 1 de Vilada per la República-Junts)  han celebrat un acte aquest diumenge a la plaça de l'Ajuntament acompanyats de ciutadans del poble per a constituir el Consell Local per la República de Vilada i, segon s'ha llegit en un manifest, declarar-se "territori lliure i sobirà". La declaració assegura que el consell serà "l'única institució lliure i no sotmesa als poders de l'estat espanyol" i que "només reconeixerà el Consell per la República com a institució lliure i sobirana de la República Catalana fins a assolir la independència efectiva de Catalunya". 

En l'acte hi ha assistit la diputada de Junts per Catalunya i membre del Consell per la República, Aurora Madaula, la senadora d'ERC, Mirella Cortés, i el membre del Consell per la República i coordinador de l'organització política Poble Lliure, Guillem Fuster. Així com també la regidora de la CUP de Borredà, la periodista Isabel Escribano. L'encarregat de llegir el manifest ha estat Xavier Altadill, de Vilada per la República. 

Vilada se suma així a altres municipis que s'han constituït les últimes setmanes com a Consell Local de la República, com Amer, Cornellà de Terri, Sant Cebrià de Vallalta, Vilobí d’Onyar i Arenys de Munt. 
 

L'alcalde de Vilada, Quim Espelt, durant l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Entre els objectius del Consell Local per la República, hi ha "restituir el govern legítim, amb plens poders"; recuperar la "sobirania" de les institucions "ara sota control de l'Estat"; fer efectiva la independència i "culminar l'aprovació de la Constitució Catalana", segons el manifest. L'acte, que ha aplegat una cinquantena de persones ha acabat amb el Cant dels Segadors i proclames de "Visca Catalunya Lliure". 

L'alcalde, Quim Espelt (ERC), ha valorat l'acte com de "vital importància" i ha recordat que "Vilada ha estat sempre al costat del procés, des de les consultes populars l'any 2010, fins el 9-N o l'1-O". "Des de l'Ajuntament de Vilada, volem encoratjar a tots els veïns del poble a preparar-nos per la resposta a la sentència, una sentència que tot fa pensar que serà molt dura; us demanem que entre tots fem un pas i estiguem a l'alçada de les circumstàncies, tant des de les institucions del país com des del poble", ha afirmat. 

La diputada Aurora Madaula (Junts per Catalunya) ha defensat els Consells Locals per la República com "la capil·laritat" del Consell a l'exili. "Ja no és època de simbolismes, demà s'enceta una setmana que serà dura, és l'hora de l'acció i la ciutadania, però també de les institucions", ha afirmat. "Els Consells Locals per la República formen part de l'única institució republicana que tenim hores d'ara, i com a tal faran el que vulgui la ciutadania, perquè és imprescindible que hi sigui present la societat civil", ha apuntat Madaula. 

"Vilada és un poble petit de 430 habitants i crec que representa molt bé el que som els catalans, de coses molt petites, de pobles molt petits, en fem grans lluites", ha dit Madaula. En la mateixa línia s'ha expressat Guillem Fuster que ha valorat que cal dotar el país "d'aquestes àgores democràtiques i republicanes que l'Estat ens nega" i ha reivindicat la necessitat d'una assemblea de càrrecs electes per la República". 
 

Aurora Madaula durant la seva intervenció a Vilada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per la seva banda, la senadora Mirella Cortés (ERC) ha criticat que a Madrid es titlli als independentistes de "colpistes" i "terroristes". "Ens demanen que condemnem la violència a Catalunya, però l'única que s'ha exercit ha estat la de l'Estat", ha lamentat. "El conflicte català és ara mateix el problema més important de l'Estat, i no el podrem solucionar de cap altra manera, ens hem de seure, hem de negociar i hem d'arribar a poder-nos comptar amb un referèndum pactat", ha afirmat repassant el fet que en quatre anys a Espanya hi haurà hagut quatre legislatures, i defensant alhora "l'esperit de l'1-O" i el repte d'eixamplar la base independentista. 

Cortés ha reivindicat també el moviment independentista com "un moviment pacífic" i ha defensat que l'Estat "no pot desatendre la voluntat política i democràtica" catalana. 

Entre altres, la regidora de la CUP de Borredà, Isabel Escribano, també ha apuntat que eines com el Consell per la República han de significar que la ciutadania pugui decidir quin model de territori vol. Per exemple, expressant-se en contra del projecte d'incineradora a Cercs, ha afirmat.
 

La senadora Mirella Cortés durant la seva intervenció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Assistents a l'acte de constitució del Consell Local per la República de Vilada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs