«Superfilharmònics» arriba aquest curs als alumnes de 5è de primària de les escoles públiques de Berga

Enguany el programa que fa arribar l'estima pels instruments musicals a les escoles inclou 429 nens i nenes de primària i 18 orquestres

11 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 12:43h
El cap d'estudis Josep Comellas, el regidor Eloi Escútia i el director de l'EMMB Xavier Llobet.
El cap d'estudis Josep Comellas, el regidor Eloi Escútia i el director de l'EMMB Xavier Llobet. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga és una ciutat que estima la música i on, al llarg dels anys, l'Escola de Música ha aconseguit atreure molts nens i nenes i despertar-los interès per la matèria fins al punt de crear veritables vocacions. Malgrat tot, també hi ha infants de la capital berguedana que no s'han acostat mai prou als instruments. Per posar-hi remei, els responsables de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) i de l'Ajuntament de Berga han anunciat aquest divendres que el projecte Superfilharmònics s'amplia aquest curs als alumnes de 5è de primària de les escoles públiques de la ciutat: l'Escola de Sant Joan, la de Santa Eulàlia i la de la Valldan. Si hi ha bona acollida, en propers cursos, també arribarà als nens i nenes de 5è de les escoles concertades que ho sol·licitin.

El projecte Superfilharmònics consisteix en apropar instruments de vent i corda a tots els alumnes d'uns cursos determinats. Fins ara es feia a 3r i 4t de primària, i es tracta que cada alumne, disposi d'un instrument propi, que anirà aprenent. És una hora per setmana, i la metodologia busca reforçar la memòria i la sonoritat, deixant en un segon pla l'aprenentatge tradicional del solfeig. "Quan acabaven, molts nens de 4t ens deien que volien continuar les classes", ha afirmat el cap d'estudis de l'EMMB, Josep Comellas, en roda de premsa. A banda de Berga, el programa també es realitza a l'Escola de Gironella i a la de Sant Salvador de Cercs. 

L'objectiu és fer "un pas més" i "acostar els alumnes de les escoles a l'EMMB", segons Comellas. Tot plegat, per aconseguir la consolidació de l'oferta musical a la ciutat, permetre als infants conèixer millor els instruments a partir "del treball col·lectiu" d'una orquestra i facilitar que més endavant continuïn estudis musicals. Així ho ha expressat el director de l'Escola de Música, Xavier Llobet. El projecte es va posar en marxa per primera vegada el curs 2014-2015 a l'Escola de Santa Eulàlia. Josep Comellas ha ressaltat que, en aquell moment, van rebre moltes trucades d'escoles interessant-se per la iniciativa. Fins al punt que van acabar-se incloent totes les escoles de Berga, i centres educatius de Gironella i Cercs.

Enguany Superfilharmònics tindrà 429 nens i nenes de primària i 18 orquestres. "No anem a buscar els alumnes quantitativament, sinó que valorem l'impacte social i emotiu de l'activitat", ha recalcat Josep Comellas. Comellas ha defensat que la iniciativa permet "estimular la creativitat" i dirigir-se a col·lectiu "culturalment divers" d'alumnes de tots els centres educatius i de barris de la ciutat.

Per la seva banda, el regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha volgut fer èmfasi al valor del projecte que crea sentiment de pertinença al grup i satisfacció personal als infants. "Hem aconseguit que els nens carreguin un instrument amb el mateix orgull que una bossa d'esports del seu club de bàsquet". 
 

Festa de final de curs dels Superfilharmònics (arxiu). Foto: EMMB


Consolidació dels estudis professionals musicals

Els responsables de l'EMMB i l'Ajuntament de Berga han aprofitat la roda de premsa per destacar també que el Conservatori de Música dels Pirineus, un projecte conjunt de l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya, es continua consolidant i segueix impulsant a les tres comarques el projecte simfònic, coral i el programa social del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FEMAP). 

Concert benèfic per l'Associació de Disminuïts Psíquics

Com a activitats previstes, Xavier Llobet ha destacat el concert solidari en benefici de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà que es farà l'1 de desembre. En aquest cas, es reeditarà "Queralt! Un petit musical" de Xavier Gonzàlez-Costa i Robert Agustina, una obra estrenada l'any 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu. 

Puigcerdà acollirà el concert del projecte simfònic el 16 de febrer; l'actuació dels Superfilharmònics es farà el 23 de maig a la plaça de Sant Pere; i també s'han programat diverses sortides educatives que inclouen un viatge a Berlín per assistir a una òpera a l'Staatsoper, el principal teatre d'òpera de la ciutat alemanya, i un concert de l'orquestra Berliner Philarmoniker. 

Aquest any es preveu reeditar l'oferta de curta durada amb curs per a nadons de 0 a 3 anys.
Arxivat a