Tensió, ambient crispat i crits de dimissió contra l'alcalde de Cercs pel projecte d'incineradora

L'alcalde ha assegurat que l'equip de govern s'assessorarà amb experts en tecnologia de la UPC i que s'hi oposarà si aquestes opinions no són positives

10 d'octubre del 2019
Actualitzat el 11 d'octubre a la 1:35h
Una de les veïnes assistents a la sessió informativa en el torn d'intervencions.
Una de les veïnes assistents a la sessió informativa en el torn d'intervencions. | Pilar Màrquez Ambròs
Persones de Cercs i de diversos punts de la comarca han mostrat aquesta nit la seva oposició al projecte de construcció d'una planta d'incineració de residus a Cercs. Ho han fet en la reunió informativa que havia convocat l'Ajuntament per explicar el projecte, i després d'una manifestació que ha reunit unes 300 persones davant el consistori. La majoria de les 200 persones que han assistit a l'assemblea, altres s'han quedat al carrer, han criticat "l'opacitat" i "falta d'informació" amb què, creuen, s'ha tractat fins ara aquesta qüestió. Hi ha hagut crispació i, fins i tot, crits de "dimissió" contra l'alcalde Jesús Calderer (Demòcrates-Junts per Catalunya). 

Jesús Calderer volia explicar el projecte sense que es convertís ja d'inici en un debat però l'ambient era de nervis i tensió; i ha estat del tot inevitable que acabessin havent-hi retrets i el to de veu pugés en diverses ocasions per la forta oposició d'una majoria dels presents al projecte. 
"A nosaltres, amb el que sabem d'aquest projecte, no ens sembla malament", ha començat afirmant d'entrada Calderer. L'alcalde ha assegurat que l'equip de govern s'assessorarà amb experts en tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que s'hi oposarà si aquestes opinions no són positives. El batlle ha destacat que, sigui com sigui, l'última paraula la tindrà el govern de la Generalitat de Catalunya. "Si l'alcalde vol, aquí no es farà", l'ha rebatut el regidor del PIBER, German Sánchez, a l'oposició, una afirmació que ha generat aplaudiments.
 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, acompanyat de l'equip de govern. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Abans, durant i després de la trobada, molts dels assistents han advertit al batlle dels "riscos pel medi ambient i la salut" que creuen que comportarà el projecte. També li han retret que s'haguessin mantingut en secret les negociacions amb l'empresa durant més d'un any. A més a més, hi ha qui ha agafat el micro per etzibar-li que, si ho hagués dit en campanya, "avui no seria a la cadira d'alcalde".

Calderer ha admès que va acompanyar els impulsors de la incineradora a trobades amb E.ON, l'antiga propietària de la central, i ha afirmat que els residus que es cremaran a la planta no seran en cap cas "perillosos". Ni una cosa ni l'altra ha agradat gens a la sala, que l'ha xiulat. "Nosaltres hem acompanyat l'empresa perquè ens han explicat que no contamina, amb mesures del segle XXI. Però qui ha de decidir si el projecte és viable o no és la Generalitat. No farem res més que acatar la seva decisió", ha indicat Calderer.
"Una empresa que ha de fer una inversió de 130 milions d'euros, el que vol és discreció, perquè ha de negociar amb bancs i ha de començar a negociar amb altres empreses perquè en siguin socis", ha subratllat Calderer.

"No havíem explicat res perquè ens van demanar discreció; no ho hem fet fins que no hem vist que anaven seriosament i han entrat el primer document a l'ajuntament, demanant-nos si el lloc on volen fer la planta és urbanísticament compatible amb aquesta intenció", ha reiterat el batlle cercolí, aquesta vegada entre rialles sarcàstiques i la indignació d'una gran part dels assistents.

Jesús Calderer ha matisat que aquest primer document de l'empresa manresana és en mans "de l'arquitecte municipal" i que, per tant, encara no s'ha donat resposta als promotors de la planta en aquest sentit. Els impulsors del projecte encara no han presentat projecte executiu ni han demanat el preceptiu permís ambiental al Govern català. 
 

Manifestants davant l'Ajuntament de Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El batlle ha volgut apuntar que aquest tipus de centrals funcionen amb normalitat a Alemanya, Suècia i Holanda i ha defensat els controls moderns d'emissió de les plantes d'aquestes característiques. "Creiem que és una bona iniciativa i que està avalada perquè, si no, no entendríem que la societat danesa o l'alemanya ho permetessin", ha recalcat Calderer.

Una de les preocupacions més recurrents dels assistents, que han exigit que es consultés la qüestió amb metges, han estat relatives a la salut i al perill que les emissions tinguin "partícules cancerígenes" que acabin afectant negativament els habitants del municipi i augmentant els casos de càncer. 

L'alcalde de Cercs no descarta fer una consulta

Jesús Calderer ha pres el compromís de fer "tantes sessions com faci falta" i no ha descartat fer una consulta un cop que el projecte sigui ferm i se'n coneguin bé totes les particularitats. La proposta ferma podria ser realitat aquest mateix 2019, segons ha dit Calderer. Les previsions de l'empresa són posar en marxa la planta l'any 2023.

"L'únic que us demano és que deixeu xerrar, que sigueu educats. Que si voleu protestar, ho feu després a fora, no rebenteu un acte d'informació", ha reclamat Calderer en diverses ocasions, encara que ha mostrat un to principalment calmat durant la major part de la trobada.
 

Assistents a la sessió informativa sobre el projecte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"A les xarxes socials hi ha molts experts, però el que farem nosaltres serà anar a demanar-ho als experts de la UPC, experts en filtres, experts en sistemes de cremar. A ells els demanarem un dictamen sobre el projecte que ens presentaran, és el que utilitzarem com a equip de govern per dir si ens sembla bé o malament, i per presentar al·legacions", ha defensat el batlle, que s'ha compromès a partir d'ara a penjar al web de l'Ajuntament qualsevol informe que entri al consistori. "Hem d'intentar fer un debat que sigui seré i el màxim de seriós", ha dit.

Calderer ha lamentat els rumors que han acompanyat fins ara el projecte, "com que s'anava a fer un crematori de persones" o que "la polseguera de divendres passat era un núvol tòxic, quan es tractava només de tasques de desmantellament".  

Una de les intervencions més contundents ha estat la d'un senyor gran, que porta tota la vida vivint al municipi i que ha recordat els problemes ambientals que durant molts anys va comportar la centra tèrmica de Cercs al municipi. "Tots sabem com ho han deixat, això és el que volem per la comarca?", ha preguntat entre aplaudiments.
 
Ha estat justament aquest veí qui ha exigit a l'alcalde que donés la seva paraula que no havia acompanyat als impulsors del projecte a parlar-ne amb l'antiga propietària o l'administració catalana. Jesús Calderer ha reconegut haver-los acompanyat a parlar amb l'alemanya E.ON, a la seva seu de Madrid.

Més tard, el batlle ha incidit en els llocs de treball que generaria el projecte (60 de directes i un centenar d'indirectes), fent èmfasi en què el Berguedà és una de les comarques amb més despoblament. "Per tenir una economia equilibrada hem de tenir turisme, serveis i indústria; tenim poques indústries potents", ha remarcat l'alcalde. El promotor del projecte, l'empresari manresà Lluís Basiana, no ha assistit a l'assemblea. No estava previst que ho fes, malgrat que ara mateix el seu projecte és al centre de la polèmica i l'enuig veïnal. 
 

Assistents a la sessió informativa sobre el projecte de la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants davant de l'Ajuntament de Cercs aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants a Cercs contra la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Abillats amb mascaretes contra la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs