VÍDEOS Unes 300 persones protesten a Cercs contra la incineradora de residus: «Volem l'aire net!»

Els manifestants han mostrat dues grans pancartes amb el lema "No a la incineradora" i "Incineradora ni aquí, ni enlloc!"

10 d'octubre del 2019
Actualitzat el 11 d'octubre a la 1:30h
Manifestants a Cercs aquesta tarda.
Manifestants a Cercs aquesta tarda. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 300 persones s'han concentrat aquest dijous a la tarda davant l'Ajuntament de Cercs per protestar contra el projecte de construcció d'una incineradora de residus industrials a l'antiga central tèrmica de Cercs. Abillats amb mascaretes, els manifestants han mostrat dues grans pancartes amb el lema "No a la incineradora" i "Incineradora ni aquí, ni enlloc!". També hi ha hagut crits contra el projecte com "Què volem? Aire net!" o "Fora, fora, fora, la incineradora". 

La Plataforma Antiincineradora de Cercs ha convocat la ciutadania a tres quarts de 8 del vespre abans de la reunió informativa que el consistori ha organitzat per explicar la iniciativa als veïns. Martina Marcet, portaveu de la CUP Alt Berguedà i avui també de la Plataforma Antiincineradora, ha llegit un comunicat on ha expressat la preocupació pels riscos ambientals i per a la salut del projecte i la situació "d'emergència" que suposaria.
 
"Hi ha més motius per oposar-nos al projecte, especialment pels dubtes que genera l'opacitat i la desinformació amb la que s'ha tractat fins ara per part de l'Ajuntament de Cercs, de la Generalitat i de l'empresa", ha afirmat Marcet en la lectura. La Plataforma està formada per més de 200 ciutadans i també per entitats i partits com el grup de Defensa de la Natura del Berguedà, i ERC i la CUP. 

L'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment ha comprat les històriques instal·lacions i ha anunciat una inversió de 130 milions d'euros per convertir-les en la primera planta de tot l'Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials. La planta generarà energia per alimentar anualment 76.000 famílies i crearà 60 llocs de treball directes i un centenar d'indirectes. La Generalitat, però, encara no ha rebut cap petició per la preceptiva aprovació ambiental. 

La reunió informativa de després ha reunit unes 200 persones en un ambient molt crispat on una gran majoria dels assistents han mostrat la seva oposició al projecte, i on fins i tot hi ha hagut crits de "dimissió" dirigits a l'alcalde, Jesús Calderer (Demòcrates-Junts per Catalunya). 

En declaracions a NacióBerguedà, Martina Marcet ha denunciat que el projecte suposa "afegir més emissions i impactes ambientals i a la salut" al territori, en context de plena emergència climàtica. Marcet ha qualificat de "cinisme" parlar "d'economia circular" quan es fa referència a la crema de residus. Segons la plataforma, els kWh generats en la incineració "no es poden considerar mai com energia renovable", ja que "produeixen fins al doble de gasos d'efecte hivernacle per kWh en la generació d'electricitat que les plantes de carbó".   

Manifestants a Cercs contra la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les pancartes de la concentració que ha tingut lloc a Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La reunió informativa de després ha reunit unes 200 persones en un ambient de crispació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs