Les farmàcies de Berga disposaran de desfibril·ladors cardíacs

N'hi haurà a la Farmàcia Álvarez (Gran Via), la Farmàcia Cosp (passeig de la Pau), la Farmàcia Badia (passeig de la Indústria) i la Farmàcia Saz (avinguda del Canal Industrial)

10 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 19:17h
Membres de l'associació De tot cor amb responsables de les farmàcies col·laboradores.
Membres de l'associació De tot cor amb responsables de les farmàcies col·laboradores. | Pilar Màrquez Ambròs
L'aturada cardíaca, que suposa el fi de l'activitat del cor, que és el motor de l'organisme, pot causar la mort o danys irreversibles si no s'actua amb rapidesa i, en aquestes circumstàncies, un desfibril·lador a mà pot suposar la diferència entre la vida i la mort. Berga farà ara un pas més per ser una ciutat cardiorprotegida gràcies a la iniciativa de l'associació De tot cor que ha aconseguit que la pràctica totalitat de les farmàcies de la ciutat disposin aviat de desfibril·ladors externs automàtics (DEA). 

Fins ara Berga disposava d'un total de 8 desfibril·ladors: 5 d'exteriors i 3 d'interiors. D'una banda, hi ha els tres desfibril·ladors públics que l'any passat van situar-se a la via pública, els de l'Ajuntament de Berga, el pavelló d'esports i el Casal Cívic (antic Casal de la Gent Gran). Després també hi ha un de mòbil que porta la Policia Local al seu vehicle i el que hi ha situat al Santuari de Queralt. Així mateix, en queden tres més encara d'interior, al Pavelló de Suècia, al Teatre Municipal de Berga i al camp de futbol, que el consistori s'ha compromès també a situar a l'exterior en els propers mesos. 

Amb els DEA que hi haurà a les farmàcies, la capital berguedana tindrà quatredesfibril·ladors més, és a dir que disposarà d'una dotzena d'aquests aparells. N'hi haurà a la Farmàcia Álvarez (Gran Via), la Farmàcia Cosp (passeig de la Pau), la Farmàcia Badia (passeig de la Indústria) i la Farmàcia Saz (avinguda del Canal Industrial). La Farmàcia Vila no en posarà perquè es troba just al costat del Casal Cívic, on ja hi ha un dels desfibril·ladors.  

El president de l'associació De tot Cor, Josep Gomà, ha valorat molt positivament la voluntat de les farmàcies de comprar un aparell de cardioprotecció. Tant Josep Gomà com un dels membres de l'entitat, Antolí Barra, ha coincidit en apuntar que "les farmàcies s'associen directament a la salut", de manera que interessava especialment que aquest projecte sortís endavant. "En cas d'emergència, el ciutadà sabrà que, allà on hi hagi una farmàcia, trobarà un desfibril·lador", ha dit Barra. 

Més punts cardioprotegits

Josep Gomà ha explicat que, quan més aparells desfibril·ladors hi hagi, més segura serà la ciutat davant de possibles aturades cardíaques. Per això, ha recordat que, malgrat que s'ha avançat molt en aquesta qüestió, encara falta poder instal·lar un DEA en punts com la Valldan, Casampons i els Pedregals.

Gomà ha explicat que són conscients que les qüestions de l'administració "són lentes" però ha reclamat al consistori que, un cop que tregui els tres desfibril·ladors que falten al carrer, cobreixi bé els punts de la ciutat que tenen mancances en aquest sentit. 

Jornada per aprendre a utilitzar un desfibril·lador

El dimecres 16 d'octubre se celebra la Jornada Mundial de Conscienciació sobre l'Aturada Cardiorespiratòria. En aquest sentit, l'associació De tot cor prepara una jornada de classes oberta a tothom perquè més persones sàpiguen com han d'utilitzar els desfibril·ladors "i perdin la por a fer-los servir" en cas d'emergència. L'activitat es farà a l'Hotel d'Entitats de 5 de la tarda a 8 del vespre. "Ara pràcticament tothom s'atreviria a agafar un extintor si hi ha un incendi", ha recalcat Gomà. Per tant, ha dit, l'objectiu de l'associació De tot cor és que tothom també pugui salvar la vida a algú altre amb un desfibril·lador.

De tot cor ofereix periòdicament classes i tallers a altres entitats, escoles, instituts i altres col·lectius per fer-ho possible.
Arxivat a