El govern de Berga es reuneix amb la consellera de Cultura per explorar vies de finançament per la Casa de la Patum

L'alcaldessa i la regidora Valverde han tingut una primera trobada amb Mariàngela Vilallonga per començar a estudiar maneres de fer possible una de les grans assignatures pendents de la festa

10 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 15:53h
Instants finals de la Patum 2019.
Instants finals de la Patum 2019. | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la regidora de Cultura, Roser Valverde, i la tècnica de l'àrea, Marta Planas, s'han reunit aquest dimecres amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i els directors de Patrimoni i Cultura Popular, per començar a explorar vies per dotar la Patum d'un finançament estable i buscar com fer possible el projecte museogràfic de la Casa de la Patum que aniria situat a l'edifici de l'Ateneu, una de les assignatures pendents de la festa. "La valoració de la reunió ha estat positiva, n'hem sortit contentes", ha assegurat la regidora de Cultura i Patum, Roser Valverde, a NacióBerguedà.

En la trobada, que s'ha dut a terme a l'edifici del Parlament de Catalunya, Venturós i Valverde han explicat també  als responsables de la conselleria els diferents projectes en l'àmbit de Cultura i Patrimoni que l'equip de govern de la CUP treballa per tirar endavant a la ciutat, com la recuperació de la Torre de la Petita, les obres de la qual començaran aquest trimestre, o la possibilitat de situar la biblioteca i l'arxiu a Sant Francesc, encara que això últim és quelcom que no depèn de la Generalitat sinó de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona amb qui es vol concertar una reunió en un futur pròxim. 

Roser Valverde ha explicat que en la trobada han parlat de diferents vies per finançar la Casa de la Patum i de finançament estable per la festa, que és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, tal com la consellera es va comprometre en la visita feta a Berga l'últim Corpus, però ha matisat que serà a partir de l'any que ve "que hi posarem fil a l'agulla". Valverde ha recordat que aquesta qüestió va forçosament lligada "a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, ara mateix prorrogats des de 2017". "Ho hem posat sobre la taula per començar-hi a treballar", ha afirmat Valverde.

La Generalitat no s'ha compromès de moment amb cap xifra ni aproximació de la mateixa. Segons la regidora, però, el Govern català hauria mostrat interès real en trobar una manera de fer possible la construcció de la nova Casa de la Patum, malgrat que la consellera Mariàngela Vilallonga va reconèixer el passat mes de juny les limitacions pressupostàries del seu departament. "Tenen clar que la Patum no deixa de ser un tema fonamental a nivell de cultura de país", ha aclarit Valverde. 
 
La proposta amb què es treballarà per fer possible un equipament museogràfic de la festa serà la de l'últim dels projectes que havia de situar-se a l'Ateneu, i que data de 2013. El projecte estimava el seu cost en prop de 6 milions d'euros. Valverde ha assegurat que ara aquest projecte s'haurà "d'actualitzar i adaptar bé" per buscar fórmules de finançament, i hi haurà noves reunions i trobades en el futur per estudiar-ho. 

"L'Ajuntament de Berga s'ha gastat prop de 700.000 euros en projectes relacionats amb la Casa de la Patum i, per tant, treballarem amb l'últim projecte que es va fer. No ens podem gastar més diners en projectes", ha dit Valverde. "A partir d'aquí la idea és la de treballar-hi conjuntament amb la Generalitat", ha afegit. "La voluntat i el compromís hi són", ha destacat Valverde. 

​Un emplaçament definitiu per les figures, la prioritat 

L'any 2018, les filtracions i humitats endèmiques de l'actual Casa de la Patum van causar danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floridures, unes afectacions que s'han restaurat per tenir les comparses preparades per aquest Corpus. L'últim Patronat va acordar crear una comissió per traslladar les figures. Ara bé, Valverde ha explicat que "ara mateix no tenim cap espai municipal millor, que estigui estabilitzat i que compleixi amb els requisits de seguretat, per tenir-hi les figures i que siguin visitables". Per això, la regidora ha afirmat que "no podem treballar per tenir una nova Casa de la Patum però, paral·lelament, gastar-nos els diners en un altre projecte bolet per traslladar les comparses".

"La nostra prioritat és treballar per tenir una Casa de la Patum i mantenir l'estabilitat dins de la casa de la Patum actual, avui en dia les comparses estan bé i no hi ha cap altre espai millor a la ciutat", ha expressat Roser Valverde. 

La problemàtica per la normativa del foc, sobre la taula

Una de les qüestions que s'han tractat amb la conselleria ha estat la problemàtica de la Patum Infantil amb la normativa del foc que impedeix, per exemple, que els Àngels puguin acostar-se als fuets. Aquesta vegada la consellera de Cultura ha mostrat predisposició a estudiar-ho, malgrat que en la visita a Berga el passat Corpus Vilallonga no va voler-se posicionar. 

"Hem tornat a reiterar que la normativa europea del foc ens equipara a una revetlla de Sant Joan, i que cal buscar-hi vies de solució", ha dit Valverde. "La Patum Infantil és un dels fonaments que va permetre que la Patum fos Patrimoni de la Humanitat", ha recordat la regidora.

Segons Valverde, la voluntat mostrada pel Govern català és clara, en el sentit que "la Patum no es pot equiparar a una revetlla de Sant Joan", motiu pel qual "s'ha de buscar una manera de poder buscar una via a la normativa europea". Una llei pròpia per la Patum i les festes del foc és una de les sortides en les quals s'ha parlat en el passat, per bé que en aquesta reunió no s'hi ha aprofundit. 
Arxivat a