El Cadí-Moixeró es proposa regular millor les activitats esportives i de lleure que es desenvolupen dins el parc

Una vuitantena de persones han participat a les sessions informatives sobre el pla de protecció especial, que en la segona fase debatrà sobre el senderisme i l'esquí fora pista, entre altres

10 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:17h
Paisatge del Parc Natural Cadí-Moixeró.
Paisatge del Parc Natural Cadí-Moixeró. | Josep Maria Montaner
Prop de 80 persones han assistit a les sessions informatives sobre el procés participatiu per a l'elaboració del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que van tenir lloc el passat mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs i Cerc, a les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell, respectivament. Es tracta de la primera fase del procés participatiu que el parc està duent a terme, amb l’objectiu d'implicar el territori en l'elaboració d'aquest document clau per a regular els usos i garantir la sostenibilitat ambiental de l'espai. La primera fase es va tancar el dijous 25 de setembre amb una última sessió al municipi d’Alàs i Cerc.

Una de les preocupacions que s'han fet evidents en aquestes primeres sessions del procés d'elaboració del Pla de protecció del medi natural i del paisatge ha estat la preocupació per l'afluència cada vegada més gran de persones que fan activitats esportives i de lleure dins del parc. 

Representants dels diferents actors socioeconòmics del territori han posat sobre la taula qüestions sobre el Parc Natural del Cadí - Moixeró i l'oportunitat que suposa el Pla de protecció. La necessitat que el Pla esdevingui una eina efectiva de conservació de l’entorn i la natura, la preservació d'activitats econòmiques respectuoses amb l'entorn o la prevenció de la massificació en algunes zones del parc i la potenciació d'altres són alguns exemples de propostes de directrius i regulació que s'han recollit en aquestes sessions i sobre les quals s'aprofundirà en les properes fases.
 
El Pla de protecció del medi natural i del paisatge establirà els objectius específics de protecció del parc natural, regularà els usos del sòl i l'aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, tot establint normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació dels valors. També vol ser una eina que generi oportunitats en l'àmbit social i econòmic en el territori amb el foment d'activitats vinculades a la conservació del patrimoni. El procés de participació vol garantir que aquest instrument fonamental en la futura gestió del parc reflecteixi el millor possible la visió dels diferents agents del territori implicats, com ara entitats, el teixit econòmic i particulars.

Sessions participatives
 
El procés participatiu continuarà aquest mes d'octubre amb la convocatòria de sessions participatives en format de grups de treball. Per facilitar el debat, s'han organitzat les sessions al voltant de tres temàtiques. Per una banda, els aprofitaments dels recursos naturals, on es tractarà la normativa i la gestió dels usos agrícoles, ramaders i forestals, la producció local, la caça i pesca, la recol·lecció i l’aigua com a recurs.

Per l'altra, el segon eix se centrarà en l’ús públic i activitats al medi natural, on s'abordaran activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l'esquí fora pista, els esports a la natura, l'educació ambiental i activitats vinculades a la recerca i coneixement de l'entorn. Finalment, també es tractaran les obres, edificacions i infraestructures en altres grups de treball.
 

Una de les sessions informatives de la primera fase del procés participatiu. Foto: Govern


La convocatòria a totes les sessions és oberta a tothom qui ho vulgui. Com en la fase informativa, les sessions es repartiran per tot l'àmbit del parc, repetint cada grup de treball temàtic en diferents municipis de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.

Tres sessions i una destacada assistència

El procés participatiu ha començat amb força gràcies a l'interès mostrat pel territori, que s'ha traduït en una destacada assistència i participació en les tres sessions convocades en aquesta fase. 

Tot i tenir un caràcter fonamentalment informatiu, les sessions també han servit per completar el plantejament del propi procés i per començar a recollir les primeres opinions.