El Festival de Poesia de Gironella dona veu als joves amb més actes i estrena un concurs de glosa

El certamen comença divendres 11 d'octubre i allarga la seva programació durant els mesos d'octubre i novembre

09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:26h
Presentació del cinquè Festival de Poesia de Gironella, a la biblioteca de la vila.
Presentació del cinquè Festival de Poesia de Gironella, a la biblioteca de la vila. | Pilar Màrquez Ambròs
El cinquè Festival de Poesia de Gironella manté l'aposta pels joves i estrena un concurs de glosa. Els actes, que començaran divendres i no s'acabaran fins a mitjan novembre, s'han presentat en roda de premsa a la Biblioteca de Gironella. El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, ha explicat que el festival va néixer "modestament" però ha aconseguit arrelar al municipi amb la col·laboració d'entitats de les entitats.  

L'Associació Cultural Calamars en Tinta i l'Ajuntament de Gironella impulsen aquest certamen que compta amb el suport de l'Associació de Comerciants i, per primera vegada també, de la Generalitat de Catalunya. La presentació ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials del departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Serarols.

El president de Calamars en Tinta, Vicenç Zumajo, ha detallat que el Festival Jove, que es farà aquest divendres a la biblioteca, suposarà el tret de sortida a la programació del certamen amb un espectacle poètic, musical i teatralitzat, a càrrec de joves d'entre 14 i 18 anys de les entitats teatrals gironellenques La Closca i La Paparra. "Els vam demanar la implicació en l'organització del festival i la nostra sorpresa va ser que van proposar protagonitzar ells mateixos una activitat artística", segons Vicenç Zumajo.

Entre la programació pensada pel públic més jove, també hi haurà espectacles i tallers de poesia a les escoles i a l'institut, i un recital de poesia a la residència d'avis. 

Una de les novetats d'enguany és el concurs de glosa que s'acompanyarà, entre altres, del concurs de cançó improvisada que tancarà el festival "amb els millors d'aquest estil" el 15 de novembre, al Local del Blat. 

Vicenç Zumajo ha defensat que "hi ha poetes d'altres punts del país que ja ens demanen venir a recitar a Gironella"; i ha defensat que el de Gironella ja s'ha convertit en un festival de poesia de referència a la Catalunya Central amb molt bona acceptació de públic de totes les edats. Entre els poetes que hi participaran hi ha Esther Cuixart, que recitarà versos de Jordi Cuixart, Vicenç Altaió, Meritxell Cucurella, Xavier Mas Craviotto, i Xavier Gonzàlez-Costa. També hi intervindrà la cantautora Ivette Nadal i els glossadors Ferriol Macip, Núria Canals, Laia Pedrol i Francesc Ribera Titot. 

El Festival de Poesia de Gironella oferirà recitals i espectacles poètics "amb un programa pensat per a tots els públics" i que acostuma "a omplir els espais que ocupa", ha valorat Vicenç Zumajo. 

Actes paral·lels per fer arribar la poesia a tots els racons de Gironella

Entre els actes paral·lels, s'organitzaran actes i accions permanents per omplir Gironella de l'esperit de la poesia. Els aparadors dels comerços tindran versos poètics dedicats a Federico García Lorca. A més, també es pintarà un mural artístic en un espai cedit per l'Ajuntament de Gironella, prop del local d'entitats Sant Tomàs. Al mural hi haurà un vers de la poeta Montserrat Butxaca amb una il·lustració de Bernadette Cuxart. 
Arxivat a