Damià Calvet: «Qualsevol política modernitzadora en gestió de residus no passa per la incineració»

El departament de Medi Ambient encara no ha rebut "ni de manera oficial ni oficiosa" cap petició d'autorització per a la construcció d'una planta d'incineració a Cercs

09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 20:20h
Damià Calvet en la sessió de control parlamentària d'aquest dimecres.
Damià Calvet en la sessió de control parlamentària d'aquest dimecres. | PDECat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCAT), ha assegurat aquest dimecres que "qualsevol política modernitzadora en gestió de residus no passa per la incineració". Ho ha fet en resposta a una pregunta de la diputada Natàlia Sànchez (CUP) en sessió de control parlamentària. Sànchez l'ha qüestionat sobre el projecte que planteja construir una planta d'incineració de residus a l'antiga central tèrmica de Cercs. 

Abans de res, Damià Calvet ha insistit, però, en què el departament de Medi Ambient encara no ha rebut "ni de manera oficial ni oficiosa" cap petició d'autorització ambiental per a la construcció d'una planta d'incineració a Cercs. "Hi ha una idea d'una empresa que s'ha expressat públicament, una idea que els diaris han recollit; però en aquests moments la Generalitat no té cap projecte per avaluar", ha afirmat. 

La diputada de la CUP ha recordat al conseller que l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer (Demòcrates-JuntsxCat), ha convocat per aquest dijous a les 8 del vespre una assemblea oberta per explicar el projecte als veïns. "Si l'alcalde vol convocar una assemblea per parlar d'idees, està en la seva potestat de fer-ho", ha reblat Damià Calvet.  

La CUP demana una moratòria a les incineradores

La diputada cupaire ha exigit una moratòria immediata a les incineradores. "Cal que el Departament de Territori i Sostenibilitat aturi, si fos el cas, la reobertura d’aquesta instal·lació i es treballi per al desmantellament de la central i la restauració de l'entorn natural", ha reiterat també Sànchez.

Calvet ha subratllat, però, que "estem molt orgullosos de les nostres polítiques de gestió de residus" i ha aclarit que "les xifres de producció de residus i l'estat dels abocadors fan pensar que hi ha una sèrie d'incineradores que compleixen la seva funció". A més, ha deixat clar que "allà on hi ha una valorització energètica dels residus, som rigorosíssims des d'un punt de vista urbanístic i ambiental".