La Biblioteca de Santa Eulàlia, un espai desconegut «de cultura, art i integració»

L'espai va començar de la mà del Mossèn Serra, que hi va aportar part del seu arxiu documental

Aida Morales
15 de març del 2015
Actualitzat a les 19:56h
576_1426274450Lavui_fa_el_dem
576_1426274450Lavui_fa_el_dem
Malgrat que alguns berguedans ho desconeguin, el barri de Santa Eulàlia té un ritme propi, balla una sintonia única. I com a tal, amb els anys s'ha anat estructurant i nodrint de serveis que el converteixen en un petit racó autogestionat de la ciutat. Un barri, que és més que això, ja que en molts sentits, funciona com un petit poble dins de la metròpoli, amb serveis d'atenció a les persones, activitats per a petits i grans, un potent teixit veïnal i, com no, una biblioteca. 

Aquest darrer espai, va néixer durant els anys 70 de la mà de Mossèn Josep Serra, una persona que es recorda per la seva implicació amb el barri i ajuda als més necessitats. Segons ha explicat la responsable de la biblioteca, Maria Dolors Penís, va ser el religiós, qui va començar a nodrir l'espai de llibres, la majoria personals, però també donats per la gent del barri, perquè la sala, que llavors era buida, es convertís en un racó de cultura. En aquell moment, ha remarcat, la biblioteca era un dels centres neuràlgics del barri, un punt de trobada, de cohesió. No obstant això, el desconeixement i el pas temps, la va anar deixant de banda, fins que finalment va esdevenir un reducte, un espai que estava allà, però que cada vegada es tornava més invisible. 

 
Per trencar amb aquesta visió, actualment se li ha volgut donar una nova utilitat i, a hores d'ara, la biblioteca està tornant a treure el cap. Amb noves activitats, l'Associació de Veïns de Santa Eulàlia vol que l'espai torni a ser el que era, un lloc de cultura, d'integració i d'emprenedoria, i per això, des de fa mesos s'hi realitzen classes de repàs per a nens, així com classes d'àrab per a nens i adults, a un preu molt reduït. Uns tallers que van a càrrec de professionals que, gairebé de manera desinteressada, ofereixen un servei que es podria anar ampliant. 

“A mi m'agradaria poder fer més coses pels nens i per a la gent gran, ja siguin tallers de dibuix, manualitats, de punt, de costura...”, ha afirmat la responsable del centre, que també ha volgut animar els veïnsi , en general, a tots els berguedans a acostar-se i conèixer la biblioteca. Una de les persones que ho va fer, per exemple, va ser la Núria Soler, una professora jove que actualment fa classes de repàs a una desena de nens i nenes del barri. Segons ha explicat, aquest espai “és molt positiu per a la integració” ja que, a més de fer els deures o resoldre dubtes acadèmics, també ajuda els alumnes a conèixer la multiculturalitat, el respecte i “que vivim en un món globalitzat”.


Treure a la llum la biblioteca

“Recordo que, quan era petita, això estava ple”, ha explicat Penís. Segons ella, el problema actual és que molta gent no sap què s'hi fa o què s'hi pot fer, a la biblioteca, i aquest és el principal motiu perquè sigui un espai poc conegut. 

 
Davant d'això, el president de l'Associació de Veïns, Rafael Antonio Febrero, ha fet una crida als més de 700 socis que té l'entitat per fer-ne difusió, així com a tota la ciutadania de Berga, ja que “la biblioteca és cultura” i això “no s'ha de deixar perdre”. A més, Febrero ha destacat la importància d'aquest espai per a la gent gran, que no pot desplaçar-se fins a la Biblioteca Municipal de Berga, i ha recordat que, periòdicament, les dues biblioteques comparteixen llibres per tal d'ampliar el seu volum documental. 

I és que, per a molta gent del barri, la biblioteca de Santa Eulàlia "és més que una biblioteca", ha precisat Penís. Segons ella, aquest espai és un lloc “on es fomenta la cultura, l'art i la integració”, tres qualitats que val la pena que vegin la llum, per tal de retornar la vitalitat a un dels serveis que més va fer pel desenvolupament del barri fa 40 anys.
Arxivat a