Salut mental

El Berguedà programa diversos actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental

L'objectiu és "sensibilitzar i fer arribar el missatge que la salut mental és cosa de tots", segons la consellera Anna Maria Serra

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 8 d'octubre de 2019 a les 09:17 |
Presentació del programa d'activitats del Dia Mundial de la Salut Mental. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Berguedà ha programat diversos actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental 2019, que se celebra el 10 d'octubre. La consellera de l'area d'Atenció a les Persones, Anna Maria Serra, i diverses representants d’entitats, que formen part de la comissió de salut mental, han presentat les activitats aquest dilluns a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet.

El lema d'enguany és "Parlar i escoltar, salva vides", d’acord amb la temàtica sobre el suïcidi escollida en l'àmbit català. Totes les entitats i serveis de la comarca vinculats a la salut mental han participat en la confecció d'un programa amb diverses activitats, que conjuntament amb altres accions sota el paraigua de la campanya Stop Stigma Salut Mental, és l'objectiu "de sensibilitzar i fer arribar el missatge que la salut mental és cosa de tots", ha explicat la consellera Anna Maria Serra.


"Es vol combatre l'estigmatització al voltant dels problemes de salut mental desmentint prejudicis i apropant la realitat a la població", ha afegit Serra. 
 
La treballadora social dels Serveis de Salut Mental del Berguedà de les Germanes Hospitalàries, Montse Escobet, ha indicat, per la seva banda, que l'inici dels actes tindrà lloc justament dijous 10 d’octubre, amb una caminada, que sortirà a dos quarts de 10 del matí de la plaça dels Països Catalans: i que comptarà amb un esmorzar popular, amb la col·laboració d’entitats i comerços del Berguedà.
 
L'activista berguedana Carme Pons ha detallat també que la biblioteca de Berga acollirà, el mateix dijous a les 6 de la tarda, la presentació del llibre "Estigma: històries de vida contra l’estigma en salut mental", una obra col·lectiva que recull més de 80 històries sobre salut mental i estigma, entre les quals la seva. En acabar, s'inaugurarà l’exposició "Pintar com a teràpia" d’Abel Rivas i Estanis Raya.
 
L'endemà, divendres 11 d’octubre, se celebrarà una activitat de dinàmica antiestigma, anomenada "Jo no discrimino! N’estàs segur?" amb Evelin Gascón i Charo Diez , a les 9 del vespre, al bar L’Oiko, tal com ha detallat la directora del Grup Horitzó del Berguedà, Eva Sànchez. Els participants es posaran a prova a través d’un joc per comprovar quines actituds tenen i si realment discriminen o no les persones que tenen algun trastorn. 
 
El dissabte 19 d'octubre, al Cine Catalunya, local cedit pels Castellers de Berga, hi haurà un dinar popular i un concert de la Berguedana de Folklore Total. La presidenta d'ASFAM, Rosa Circuns, ha afegit, a més, que enguany s'ha canviat de data el sopar subhasta de les obres del projecte de Parelles Artístiques, que es feia a la primavera. Es farà divendres 25 d'octubre a la Cabana i s'hi subhastaran les més de vint obres que han fet diferents artistes de la comarca. 
 
Cultura i ment: biblioteques amb la salut mental
 
La directora de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, Mireia Castillo, ha tancat les intervencions. Aquest any – com els darrers dos anys – es farà tota una part de sensibilització a les biblioteques, des d'una singular sessió d’Hora del Conte, que parla obertament de la salut mental; a un club de lectura comarcal en el qual es llegeix una novel·la que tracta aspectes vinculats a la salut mental. En aquest club es comptarà amb la presència de l'escriptor Gaspar Hernandez i d'especialistes amb salut mental. 

Per poder tirar endavant aquest projecte a les biblioteques, es compta amb el suport de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, la Biblioteca de Gironella, la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, la Bibliobús Pedraforca i la Diputació de Barcelona, i la Generalitat. 
 

Programa d'activitats commemoratives pel Dia de la Salut Mental. Font: CC Berguedà

 

Participació