Ginkgo fa una crida a participar a la segona cursa de la Dona de Berga

Els diners que es recaptin es destinaran a la investigació del càncer de mama

07 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:24h
Presentació de la Cursa de la Dona de Berga.
Presentació de la Cursa de la Dona de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Ginkgo ha fet una crida a participar a la segona edició de la Cursa de la Dona de Berga que tindrà lloc el 20 d'octubre, amb sortida a la Font del Ros. La presidenta de Ginkgo Apac Berguedà, Aurora Fernández, ha presentat la proposta aquest dilluns, acompanyada del regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, i de diversos membres de l'entitat. Aurora Fernández ha destacat que l'objectiu de l'activitat és conscienciar sobre el càncer de mama i aconseguir recaptar fons per aquesta causa en un dels mesos de l'any en els quals Ginkgo organitza més activitats i xerrades, coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, el 19 d'octubre. Enguany, a més, coincidint amb el desè aniversari de l'entitat.

"L'anomenem la Cursa de la Dona com a ganxo, perquè en gairebé tots els pobles n'hi ha una, però el cert és que és la cursa del càncer de mama. Cal tenir en compte que hi ha un percentatge que oscil·la entre l'1 i el 2% d'homes que també té càncer de mama, pensem que són els grans oblidats d'entre totes les persones que pateixen la malaltia", ha explicat Fernández en la presentació, que s'ha fet al local de l'entitat, a Cal Fàbregas, al cor del Carrer Major. "És un càncer amb molt bon pronòstic, gràcies a les campanyes de cribratge de la sanitat pública, cada vegada s'incideix més en la importància de la prevenció; això fa que el tractament sigui menys agressiu i l'esperança de vida més alta", ha afegit. 

Amb l'objectiu de recaptar fons per a la investigació, Ginkgo organitza aquesta cursa i caminada popular de 6 quilòmetres que fa la volta a la Serra de Noet, i que sortirà de la Font del Ros a les 10 del matí del diumenge 20 d'octubre. L'any passat, la primera edició de la cursa, va aplegar 600 persones i, conjuntament amb altres activitats, va poder recaptar 4.000 euros que es van dedicar a la Marató de TV3. Enguany s'han preparat 700 samarretes  per donar als participants, però el nombre de persones que hi pugui acabar havent és incert. "La setmana abans hi ha una caminada pensada per recaptar fons pel tractament de l'Arlet, una nena berguedana que pateix neuroblastoma, molta gent ens està dient que aquest any toca l'Arlet, així que la participació serà una sorpresa", ha recordat Aurora Fernández. L'entitat anima a participar en ambdues activitats i recorda que es pot col·laborar amb la Cursa de la Dona comprant la samarreta, encara que un decideixi no caminar o córrer aquell dia.

"Quan era el seu desè aniversari, ens demanaven perquè són tan importants associacions com Ginkgo en l'àmbit de la salut, doncs és per això; perquè moltes vegades l'administració no destina el pressupost que hauria de destinar a la investigació", ha valorat el regidor de Drets Socials Ivan Sànchez.

Sànchez ha donat les gràcies a l'entitat per fer la funció que fa: "arribant on malauradament a vegades no pot arribar l'administració ni les entitats privades", ha incidit. "Això és un tresor", ha reblat.  

La presidenta de Ginkgo ha posat l'accent, en aquest sentit, en el fet que l'entitat ha multiplicat esforços aquest any per celebrar una cursa reeixida que els permeti recaptar diners per a la investigació del càncer de mama. "Hem parlat amb la Caixa i amb caldos Aneto, per a la cursa, però enguany ja no quedava finançament", ha lamentat Aurora Fernández. L'associació contra el càncer de Berga ha agraït, aquesta sí, la col·laboració dels ajuntaments de Berga, Avià i Cercs per les activitats que organitzen durant tot l'any. 
 

El regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez, i la presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, amb membres de l'entitat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per la seva banda, Ivan Sànchez també ha fet una crida a la participació: "600 persones estan bé, però en una comarca de 39.000 habitants, en poden ser més. No és excusa que la setmana abans hi hagi una altra cursa, convidem a tothom que participi a la cursa per l'Arlet, que s'ho mereix, però hi ha molta gent que surt a caminar cada cap de setmana sense curses", ha recalcat. 

Tothom qui vulgui participar a la segona Cursa de la Dona de Berga s'ha d'anar a inscriure els dimarts a la tarda a Cal Fàbregas. Ginkgo farà l'entrega de dorsals dissabte 19 d'octubre, de 6 de la tarda a 9 del vespre, a l'Hotel d'Entitats. La donació per prendre-hi part costa 10 euros i inclou el regal d'una samarreta de la cursa. Els menors de 12 anys no han de pagar. "És una cursa per a gent que vol fer-la corrent, però també és una caminada familiar", ha afirmat Fernández. 

Xerrades i tatuatges contra el càncer

El càncer de mama afecta 1 de cada 8 dones; i és minoritari entre els homes, però també present, ja que n'afecta entre l'1 i el 2%. Durant tot el mes d'octubre, Ginkgo organitza dues xerrades sobre el càncer obertes a tothom.

Una de les xerrades tindrà lloc el dimecres 16 d'octubre, a les 6 de la tarda a l'Hotel d'Entitats, a càrrec del doctor Oriol Casanovas. Casanovas és un investigador de l'Institut Català d'Oncologia, que treballa a l'Hospital Duran i Reynals de l'Hospital de Llobregat. "Ens parlarà sobre com investiguen el càncer, de les dificultats que tenen els investigadors per poder fer la seva feina", ha recordat Aurora Fernández.

La segona xerrada es farà dimecres 23 d'octubre a la sala d'actes de l'Hospital Sant Bernabé, a càrrec de la doctora Elena Cillán, oncòloga especialista en càncer de mama. Cillán parlarà dels efectes secundaris dels tractaments contra el càncer. "Moltes vegades, quan has patit càncer, et passen coses; i desconeixes que és un efecte secundari del tractament", ha dit Fernández. Ginkgo també farà dilluns 28 d'octubre una nova sessió de tatuatges oncològics amb sis dones afectades per la malaltia del Berguedà, la Cerdanya i el Bages. "Estem molt contents per l'acceptació que ha tingut el programa, i hi continuarem treballant", ha assegurat la presidenta de l'entitat. 

En la presentació de la segona Cursa de la Dona, el regidor Ivan Sànchez els ha tornat a oferir la possibilitat d'il·luminar la façana de l'Ajuntament de Berga de color rosa, tal com ja va fer-se l'any passat. Un gest "simbòlic" per sensibilitzar la població, ha apuntat. "Des de l'Ajuntament de Berga, estem molt contents, perquè no només fan la cursa per recaptar diners per la investigació, sinó que ho envolten de xerrades del tot necessàries per prendre consciència del càncer de mama i de les seqüeles que comporta el càncer", ha considerat Sánchez. 
Arxivat a