Junts per Berga demana prohibir el pas de vehicles al camí entre la Valldan i Sant Bartomeu

El ple aprova per unanimitat una moció per a la millora de la mobilitat entre el nucli de la Valldan, Sant Bartomeu i el polígon

03 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 22:41h
El regidor de Junts per Berga, Vicenç Vegas, en la lectura de la moció.
El regidor de Junts per Berga, Vicenç Vegas, en la lectura de la moció. | Pilar Màrquez Ambròs
Junts per Berga ha reclamat al ple millorar la mobilitat entre la Valldan, el nucli de Sant Bartomeu i el polígon. La proposta s'ha aprovat per unanimitat en la sessió ordinària d'octubre amb els vots favorables de la CUP, Junts per Berga, ERC i el PSC. El regidor de Junts per Berga, Vicenç Vegas, ha estat qui ha fet lectura de la moció, que ha proposat, entre altres, prohibir el trànsit de vehicles pel camí entre el nucli de la Valldan i Sant Bartomeu. 

La moció també ha reclamat "que es faci un manteniment acurat de la vegetació, que ja envaeix el vial per vianants paral·lel a la carretera de Solsona" i "que es construeixi o es pinti provisionalment" un pas de vianants que serveixi per connectar la vorera de la carretera de Solsona cap al camí ral de Cardona". "Que ha aquest pas de vianants es senyalitzi ostensiblement si cal amb il·luminació amb panells solars, de la mateixa manera que s'ha fet als passos de vianants del CAP Berguedà o de l'Hospital Sant Bernabé", ha sol·licitat Vegas. 

El govern de la CUP ha defensat que la proposta coincideix amb la línia de treball que volen aplicar a la zona. Amb tot, el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, i el de Mobilitat, Eloi Escútia, han aclarit que els serveis tècnics no aconsellen la construcció d'un pas elevat que connecti les dues vies perquè és un punt amb inundacions freqüents quan plou molt, i això en podria provocar més. L'executiu local ha considerat, això sí, que en aquest punt concret es pot senyalitzar igualment un pas de vianants amb il·luminacions amb panells solars, com els de la zona de l'hospital. Escútia ha destacat també la voluntat del govern de situar un pas de vianants entre les dues vies a l'altre extrem, on comencen les cases de la Valldan. 
 

Ple de Berga d'aquest dijous. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Aquest 2019 la Generalitat de Catalunya ha traspassat a l’Ajuntament de Berga el vial entre l'Hospital Sant Bernabé i el Polígon industrial que inclou el tram de la carretera de Solsona que connecta el nucli de La Valldan amb la primera rotonda del Polígon. Amb aquesta decisió el manteniment d’aquest tram de la carretera de Solsona ha deixat de ser competència de la Generalitat i ha passat de l’Ajuntament, motiu pel qual el principal grup de l'oposició ha volgut entrar al ple la moció per fer-ne la correcta adequació, tot recordant que "molts ciutadans utilitzen tant la vorera d'aquest tram de la carretera de Solsona com el camí ral de Cardona per passejar-hi o circular-hi amb bicicleta". La preocupació, ha dit Vegas, s'ha expressat en el mateix sentit des de l'Associació de Veïns de la Valldan. 

Perill per a ciclistes i vianants

Vegas ha subratllat que actualment "no hi ha connexió entre les dues vies i això fa que ciclistes i vianants hagin de creuar la carretera de Solsona de manera perillosa", a més dels riscos que suposa el pas de vehicles de motor pel camí. "El tram del camí ral de Cardona entre el nucli de la Valldan i Sant Bartomeu no s'utilitza per cap veí per desplaçar-se cap als seus habitatges i només s'utilitza per accedir als camps de conreu o en algunes ocasions pels serveis funeraris", ha puntualitzat Vegas. Junts per Berga també ha proposat que "s'eliminin del camí ral els senyals de limitació de velocitat, que són de 20 quilòmetres/hora, i es posin els rètols corresponents amb l'aclariment d'excepció dels treballs agrícoles i servei" per tal de no fomentar el pas indiscriminat de vehicles.