El ple municipal de Berga dona suport als detinguts en l’operació Judes

La CUP, Junts per Berga i ERC presenten i aproven amb els seus vots una moció de solidaritat amb els CDR empresonats a la sessió plenària d'octubre

03 d'octubre del 2019
Actualitzat el 04 d'octubre a les 2:22h
Ple municipal de Berga d'octubre.
Ple municipal de Berga d'octubre. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple municipal de Berga ha aprovat aquest dijous una moció de suport als detinguts en l’operació Judes, el passat 23 de setembre. El text ha obtingut el vistiplau del ple amb els vots a favor de la CUP, Junts per Berga i Esquerra Berga, que són qui presentava la moció. El regidor del PSC, Abel García, no ha votat al·legant que "la tramitació, sigui quin sigui el contingut, no s'ha fet com s'hauria de fer".

Abans del debat, l'alcaldessa Montse Venturós (CUP), donant veu a una advertència de secretaria, ha explicat que una sentència del Suprem  del 28 de juny limita la capacitat dels ajuntaments a l’hora d’aprovar mocions perquè crea jurisprudència a l'hora de suspendre qualsevol declaració política que aprovin els plens municipals sobre assumptes o qüestions que van més enllà dels mateixos veïnats o de les competències estrictament municipals.

Venturós ha aclarit que "entenent que hi ha aquesta situació" es decidia votar la inclusió de la moció al ple. Tant Junts per Berga com Esquerra han coincidit en lamentar, en aquest sentit, que l'Estat "intenti coartar" el debat polític amb aquest tipus de resolucions judicials. 

La moció ha acordat "mostrar el suport de l'Ajuntament de Berga a tota la ciutadania que es manifesta en defensa dels drets civils i polítics i contra la repressió i persecució política"; i "manifestar la solidaritat amb el patiment de les persones detingudes, les seves famílies i entorn". 

El text, que ha llegit al plenari el regidor del govern de la CUP Marià Miró, ha recordat que "aquesta nova onada repressiva, tal i com ja ho va ser el 20-S d'ara fa dos anys, busca generar un clima d'avís a les portes de la sentència per l'1-O, i és un nou intent de construir un relat, inexistent, de violència i lligar independentisme amb terrorisme". També ha denunciat que "amb aquestes accions i les anteriors, la maquinària de l'estat espanyol vol atemorir i desmobilitzar el conjunt del moviment independentista i republicà català, divers, absolutament pacífic i radicalment democràtic". 

El passat 23 de setembre es va viure una operació policial a Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sabadell, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló contra persones membres del moviment independentista les quals l'Audiència Nacional espanyola acusa de terrorisme, rebel·lió i sedició. "Van entrar de matinada a les cases, mentre dormien, trencant portes i fent detencions sota futuribles, i com a prevenció de delictes en condicional, tal i com ha explicat la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera", ha lamentat la moció debatuda amb el suport dels partits independentistes del plenari. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha reiterat en el seu torn de paraula que el ple ha de poder tractar aquest tipus de qüestions d'àmbit polític, perquè "estem parlant del dret de participació política, estem massa acostumats que certs instruments legals de l'Estat puguin coartar el debat polític", ha dit.

El portaveu d'Esquerra Berga, Ramon Camps, hi ha estat d'acord. A més, ha destacat que "tots hem vist el que ha passat, darrere hi ha una campanya mediàtica, orquestrada, que és evident el que busca. Podria ser que alguna de les acusacions fos certa, però no s'ha respectat cap dret de qualsevol de les persones que han estat detingudes". "Això ens posa en alerta perquè veiem que li podria passar a qualsevol persona, ara són ells, un altre dia podrien ser els nostres companys, familiars o amics", ha matisat Camps. 

El PSC no vota la moció

El PSC no ha votat la moció al·legant que "la tramitació, sigui quin sigui el contingut, no s'ha fet com s'hauria de fer". En el document "es pressuposa que l'estat espanyol és repressor, em molesta tant això com aquells que pressuposen coses contra l'independentisme, que volen un 155 permanent, aquesta no és la meva guerra", ha afirmat García. 

Abel García també ha volgut deixar clar que qüestions com "els símbols institucionals" que presideixin els actes "no serà la meva guerra". "No en faré bandera perquè crec que hem de buscar allò que ens uneix, a mi no em trobareu ni amb denúncies ni amb rebequeries", ha explicat García. 

Malgrat que el secretari ha aclarit que tècnicament la posició de García havia d'anotar-se com una abstenció, aquest ha insistit que no volia votar la moció "perquè crec que no aporta res, no vull alimentar ni un grup ni l'altre". El regidor del PSC ha lamentat també que els tres grups independentistes (CUP, Junts per Berga i Esquerra Berga) pressuposessin que no havia d'aportar res a la moció i li arribés ja tancada. "Confio en l'estat democràtic i la separació de poders, tant de bo ningú quedi a la presó si es demostra així", ha afegit. 
Arxivat a