El futur POUM de Vallcebre avança cap a l'aprovació inicial

La Diputació entrega al consistori un document que, entre altres, incorpora "estratègies per fixar la població al territori i de polítiques d’habitatge"

Redacció
03 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 18:18h
El diputat Pere Pons lliura el POUM de Vallcebre al seu alcalde, Lluís Cadena.
El diputat Pere Pons lliura el POUM de Vallcebre al seu alcalde, Lluís Cadena. | Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha entregat a l'Ajuntament de Vallcebre el futur Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del municipi, un document que adapta el planejament a les determinacions de la legislació urbanística vigent i en particular a la necessitat d'adequar-lo a la dinàmica evolutiva pròpia del municipi. El treball ha estat lliurat aquest dijous pel diputat d'Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals, Pere Pons, a l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena.
 
El POUM és un instrument que regula urbanísticament el terme de Vallcebre, un municipi de muntanya situat a la comarca del Berguedà amb un 99% de sòl no urbanitzable i un petit nucli urbà. El document incorpora les determinacions del pla territorial i fa propostes sostenibles amb el territori buscant l'equilibri de l'activitat pròpiament rural i turística amb els valors de l'espai natural. El pla també té "una especial sensibilitat" amb les problemàtiques dels pobles de muntanya d'envelliment i pèrdua de població i incorpora, dins les seves possibilitats, "estratègies per fixar la població al territori i de polítiques d'habitatge", segons han indicat fonts de la Diputació de Barcelona.
 
Pel que fa al nucli urbà, l'espai s'ordena buscant uns recorreguts per a vianants diferenciats dels rodats fent el centre més habitable per la ciutadania, fet que ha comportat la creació de zones d'aparcament. També es redissenyen els espais frontera entre el nucli urbà i l'entorn natural.
 
El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Vallcebre, que ha estat redactat amb el suport de la Gerència d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona (GSHUA), a partir d'ara haurà de ser aprovat inicialment pel ple municipal i, posteriorment, es presentarà a la ciutadania en un acte públic i s'obrirà un període d'informació pública, al mateix temps que se sol·licitaran informes dels diferents organismes. 
 
El municipi de Vallcebre va iniciar la redacció i tramitació del POUM el 2015 amb l'elaboració i exposició pública de l’Avanç de POUM, document redactat amb l'assistència de la GSHUA. Posteriorment es va continuar l'assistència amb la redacció del document per aprovació inicial, document que ara es lliura.