L'Associació Medieval de Bagà fondrà una campana per reivindicar la llibertat de Catalunya

L'entitat ha posat en marxa un Verkami per reunir 4.550 euros que ho facin possible; la campana es presentarà a Bagà el 17 de novembre i el gener de 2020 s'exposarà a Brussel·les

03 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:04h
Mostra de com serà la campana per la llibertat.
Mostra de com serà la campana per la llibertat. | Associació Medieval de Bagà
L'Associació Medieval de Bagà ha posat en marxa un Verkami per aconseguir 4.550 euros per la fosa d'una campana gravada "amb els símbols de clam de llibertat del poble català", segons fonts de l'entitat baganesa. La campana es presentarà a Bagà el 17 de novembre en el marc de la desena Trobada de Campaners que se celebrarà al municipi. A principi de 2020, a més, es traslladarà a Brussel·les perquè sigui exposada i apadrinada pel president Carles Puigdemont i el conseller de cultura a l'exili Lluís Puig. 

Quan la campana torni a Bagà s'exposarà en un lloc "emblemàtic" de la vila, han assegurat. els impulsors. Estarà programada per fer un toc en clau de si, cada dia a les 17.14 hores. També es podrà escoltar cada dia a les 9 del vespre per reivindicar la llibertat dels presos polítics i exiliats amb tants tocs com persones represaliades hi hagi en aquestes circumstàncies.

"Les campanes són i han estat un mitjà de comunicació entre persones; el seu so ha transmès bones notícies durant generacions, i també desgràcies i contrarietats. El so de les campanes però, sempre ha estat símbol de llibertat, i el seu so ens ha fet i fa advertiment de què està succeint". Així doncs des de l'Associació Medieval de Bagà, s'ha volgut impulsar "un projecte de coneixement i reconeixement a les nostres campanes i al món que a elles va lligat", expliquen des de l'Associació Medieval de Bagà.
La campana es dirà Llibertat, estarà feta per l'empresa Rifer S.L., amb  un aliatge de 79% de coure i 21% d'estany. Pesarà 33 quilos i tindrà un diàmetre de boca de 39 centímetres.

El so que despendrà serà un SI b i disposarà de dos batalls, "un de manual de toc directe i un altre de toc mitjançant impuls digital que permeti la programació de freqüències horàries", han detallat fonts de l'entitat. La campana penjarà d'una estructura metàl·lica d'aspecte envellit mitjançant un jou de fusta.

Exposició de campanes

L'Associació Medieval de Bagà pretén organitzar, en paral·lel, una exposició itinerant sobre "les campanes i els campaners al llarg de la seva història". Els visitants podran descobrir "la seva història, construcció, anecdotari i moments de glòria de les campanes catalanes". Estarà integrada per material gràfic sobre el món campaner així com "d'una selecció de campanes que es podran veure i tocar a la mateixa exposició".

L'exposició naixerà acompanyada de la campanya Llibertat, i viatjarà amb ella a la capital belga amb la durada necessària per ser motiu de visita internacional. Un cop retornada a terra catalana, l'exposició serà itinerant a petició dels municipis que sol·licitin acollir-la però, en canvi, la campana fosa es quedarà a Bagà. 

L'exposició serà produïda sota l'assessorament de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

A què es destinaran les aportacions del Verkami

Les aportacions al Verkami es destinaran a la fosa de la campana, al jou i a l'automatització del toc, al suport de la ubicació definitiva, la producció de l'exposició i el cost del seu trasllat a Brussel·les, l'edició de materials de difusió i dels programes oficials del bateig. 

L'excedent econòmic del cost total del projecte serà destinat a la projecció internacional del procés d'independència i llibertat dels presos polítics i exiliats mitjançant defensaexili.org. Els mecenes seran obsequiats amb una litografia signada i numerada de Jordi Magrià (Bicman).