El ple de l'Ajuntament de Berga aprovarà una taxa per a rodatges d'anuncis i pel·lícules

El consistori ha establert una excepció dins de l'ordenança perquè aquesta no afecti les gravacions de la Patum

03 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 15:51h
El regidor d'Hisenda, Marià Miró, en roda de premsa.
El regidor d'Hisenda, Marià Miró, en roda de premsa. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple de l'Ajuntament de Berga aprovarà aquesta nit l'aplicació d'una nova taxa per a les empreses que vulguin gravar un anunci o rodar una pel·lícula a la ciutat. La qüestió s'inclourà dins el punt de modificació d'ordenances fiscals. L'estiu passat una empresa es va interessar per gravar a la ciutat i el govern local va adonar-se que no hi havia cap ordenança que ho contemplés, quan en canvi hi és a la majoria de municipis. La nova taxa vol resoldre ara aquesta mancança per properes ocasions. Així ho ha explicat el regidor d'Hisenda Marià Miró en la roda de premsa prèvia a la sessió plenària d'aquest dijous. 

El regidor d'Hisenda ha subratllat que, tal com va es van comprometre al ple de setembre amb la resta de grups de l'oposició, ja s'ha reactivat la comissió d'ordenances per debatre les modificacions necessàries de cara a l'any 2020. La de rodatges és, en aquest sentit, una de les tres taxes que va quedar sobre la taula al setembre després que l'oposició instés al govern a treballar en consens la modificació de les mateixes. 

Per rodatge de vídeos i pel·lícules amb caràcter comercial i publicitari la tarifa serà de 500 euros per dia per ocupació de terreny o espai públic, i de 200 euros a partir del sisè dia de rodatge. En canvi, per rodatge de qualsevol tipus de producte destinat a publicitat, el preu s'enfila als 800 euros per dia de rodatge i emplaçament, i és de 300 euros a partir del sisè dia. Per sessions fotogràfiques amb caràcter comercial i publicitari, el preu serà de 180 euros per dia i emplaçament. 

"Per aquesta taxa, hem fet una mica d'estudi de mercat, anant a altres ajuntaments que tenien una taxa similar, amb habitants més o menys similars als nostres, i n'hem tret un preu mitjà, no ens hem inventat res en aquest sentit", ha explicat el regidor Miró. 

La taxa ha establert una excepció perquè no afecti el que és la gravació de la Patum, perquè "podria donar peu a una certa confusió", ha assegurat Miró."L'excepció diu bàsicament que queda exempta de la taxa la gravació de festes declarades patrimoni immaterial i oral de la humanitat; això no afectarà la Patum en cap cas perquè el nostre objectiu és normativitzar aquesta taxa però per empreses que vinguin amb una finalitat privada", ha reblat. 

El període de bonificació de l'IBI per l'energia solar, de 10 a 4 anys

L'altra ordenança pendent des de setembre que avui passarà per ple serà la bonificació del 20% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) per la instal·lació de sistemes d'aprofitament de l'energia solar d'acord amb la nova legislació aplicable a instàncies de l'Organisme Autònom de Gestió Tributària. La bonificació estava ja contemplada al punt 5.5 de l'IBI però el període durant el qual s'aplica es reduirà, de 10 a 4 anys. 

La llei permet fins al 50% de bonificació, tal com va advertir l'oposició fa un mes. No obstant això, des de la comissió d'ordenances finalment s'ha decidit mantenir aquest percentatge en el 20%, com fins ara, passant de 10 a 4 anys el període durant el qual s'aplica aquesta bonificació. Una qüestió en la que, segons Miró, hi han estat d'acord tots els grups menys Esquerra Berga. Marià Miró ha detallat que "un dels debats" amb la resta de grups ha estat relatiu a mantenir el 20% de bonificació o augmentar-la, però s'ha decidit "deixar-lo tal com estava i revisar-ho de cara l'any que ve". 

El consistori introduirà, paral·lelament, canvis mínims en el redactat dels articles d'ordenances referents a l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) i el de Construccions, Instal·lacions i Obres que actualitzarà el preu del mòdul a 504 euros/m2 d'acord amb allò que estableix el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. 
Arxivat a