Berga destina 30.000 euros als primers pressupostos participatius

Les persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat i les entitats sense ànim de lucre podran formular un màxim de dues propostes del 9 d'octubre al 3 de novembre

02 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:58h
Presentació dels pressupostos participatius al Parc del Lledó.
Presentació dels pressupostos participatius al Parc del Lledó. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga destina 30.000 euros euros als seus primers pressupostos participatius. A partir del 9 d'octubre i fins al 3 de novembre es podran suggerir propostes emplenant un formulari disponible al web municipal i presentant-lo al registre general d'entrada de l'Ajuntament de Berga presencialment o a través d'Internet. 

La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, ha explicat que aquests primers pressupostos participatius són, de fet, "una prova" que ha de servir per "agafar rodatge" i veure "com respon la ciutadania" al nou mecanisme. Un cop vist com funciona, l'Ajuntament de Berga estudiarà si en propers pressupostos manté la partida o l'augmenta. 

La iniciativa es presentarà en públic el  dimarts, 8 d'octubre, en un acte públic a la Sala de Plens, a dos quarts de 8 del vespre. Les persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat i les entitats sense ànim de lucre podran formular un màxim de dues propostes al consistori durant el període establert.

Les idees que es presentin han de tractar-se, en tots els casos, de projectes d'inversió en equipaments o espais públics, ser de competència municipal, i tenir un cost econòmic aproximat mínim de 1.000 euros i màxim de 20.000 euros, perquè la intenció de l'ajuntament és poder encabir més d'una proposta amb la partida de 30.000 euros, segons Valverde. Els serveis municipals de l'Ajuntament de Berga valoraran les propostes presentades del 4 al 22 de novembre per comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar la seva viabilitat tècnica, econòmica i jurídica.

Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga podran votar presencialment les propostes que passin el tall en diferents espais i horaris, del 2 al 15 de desembre. Finalment, el 17 de desembre es coneixeran els plantejaments guanyadors que haurà d'executar el govern al llarg de l'any 2020. El govern de la CUP de Berga ha presentat la iniciativa aquest dimecres amb el suport dels grups de l'oposició, en una roda de premsa al Parc del Lledó.

Així, el regidor Marc Marginet, de Junts per Berga, ha posat d'exemple la millora de paviments, la creació de recorreguts saludables, la remodelació de mobiliari urbà o esportiu, o adequació de les senyalització, com a propostes vàlides que passarien el filtre del procés participatiu. 

D'altra banda, el regidor del PSC, Abel García, ha subratllat la voluntat de consens de l'executiu local. "Aquests mesos que portem de mandat, no m'he sentit oposició, he de felicitar a l'equip de govern per la voluntat d'arribar a consensos i projectar-ho cap enfora, com el fet de convidar-nos avui aquí", ha dit. "Ens hem de felicitar per un projecte com aquest, espero que tingui moltes propostes", ha destacat García. 

Votació itinerant per fomentar la participació

Els partits del plenari han fet una crida a la participació al projecte de pressupostos participatius. Per incentivar-la, ha explicat Roser Valverde, la votació serà itinerant.

Del 2 al 15 de desembre es podrà votar un màxim de dues propostes a l'Ajuntament de Berga, de dilluns a dijous, de les 9 a les 14 hores, i els dilluns de les 17 a les 19 hores.  

Durant aquest període, però, també es podrà votar a la Fira del Jocs i de Nadal (divendres 6 de desembre de 10h a 14h i de 16h a 20h); l'Hotel d'Entitats (dijous 12 de desembre de 16h a 19h); l'Escola  de la Valldan (divendres 13 de desembre d'11h a 14h); la Zona Esportiva Toni Sabata (divendres 13 de desembre de 17 a 20h); el Mercat Setmanal del Passeig de la Indústria (dissabte 14 de desembre de 10h a 14h); la Residència Sant Bernabé (dissabte 14 de desembre de 16 a 18h); i el Teatre de Cal Rosal (diumenge 15 de desembre d'11h a 14h). 
Arxivat a