La CUP adverteix que «cremar residus no és la solució» i reclama un model productiu que recicli i reutilitzi

Lamenten que des del govern de Cercs s'hagi "ocultat" informació i consideren que, en comptes d'això, calia obrir "un debat ciutadà"

02 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 20:41h
Pla contrapicat de la torre de refrigeració de la planta de Cercs.
Pla contrapicat de la torre de refrigeració de la planta de Cercs. | ACN
La CUP rebutja la construcció d'una planta d'incineració de residus a l'antiga central tèrmica de Cercs i exposa que aquest no potser el model productiu pel futur del Berguedà. La portaveu de la CUP Alt Berguedà, Martina Marcet, ha explicat a NacióBerguedà que la formació s'oposa al projecte, d'una banda, pels efectes que pot tenir en la ciutadania els gasos que generi la incineració i, de l'altra, perquè es tracta d'una nova "agressió al territori". 

"En context d'emergència climàtica, el gran projecte de desenvolupament serà cremar residus industrials per fer electricitat. No estem d'acord ni en el model, ni en el projecte, ni en aquest futur", ha assegurat  la CUP aquesta tarda a través de dues piulades a Twitter. Com Esquerra, lamenten que des del govern de Cercs (Demòcrates del Berguedà - JxCat) s'hagi "ocultat" informació i consideren que, en comptes d'això, calia obrir "un debat ciutadà". 

Martina Marcet ha argumentat que la planta incineradora afecta directament "tots els esforços que s'estan duent a terme per promoure un turisme sostenible, de natura i de cultura, de respecte als espais naturals". Marcet ha advertit que aquest tipus d'instal·lacions, quan estan en funcionament, "encara que hi hagi filtres" deixen anar "partícules contaminants que acaben afectant i contaminant l'entorn". 

Des de l'esquerra independentista, també es lamenta "la incoherència" de defensar un model de recollida porta a porta, però acabar acceptant una incineradora. "En una comarca abanderada de la recollida porta a porta hem de mantenir-nos ferms en el reciclatge i la reutilització. I els canvis de model productiu. Cal incentivar a la indústria que recicli i reutilitzi. Cremar residus no és una solució", denuncien. 

Quan la tèrmica de Cercs va deixar de funcionar l'any 2012, la comarca "no va resoldre mai el seu impacte al territori", ha subratllat Marcet. De manera que la reobertura de la planta amb una activitat com la incineració seria "una agressió més" que patiria el Berguedà. "S'ha de treballar per models de desenvolupament local amb consonància i respecte a l'entorn", ha defensat la portaveu de la CUP Alt Berguedà.