ERC s'oposa a la planta d’incineració de residus a Cercs i adverteix dels riscos «per a la salut»

Els republicans adverteixen dels riscos mediambientals i per a la salut que pot comportar el projecte i afirmen que l'equip de govern ha "ocultat" informació

02 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 20:07h
Esquerra Cercs s'oposa a la construcció d'una planta d'incineració de residus industrials. Així ho ha explicitat el grup municipal aquest dimecres, en un comunicat, després que s'hagi conegut que l'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment vol crear al Berguedà la primera planta de l'Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials, amb una inversió de 130 milions d'euros. La qüestió va tractar-se anit al ple del municipi on ERC va mostrar-hi ja la seva oposició. 

Els republicans asseguren haver rebut amb "estupefacció" l'anunci per part de l'alcalde de la propera instal·lació d'una planta d'incineració de residus. "Donada la gravetat d'aquest anunci, i del posicionament favorable a aquesta instal·lació per part de tots els regidors i regidores del govern (Demòcrates del Berguedà - JxCat), volem recalcar, tal i com ja vam fer al ple, que aquesta activitat té demostrada afectació a la salut de les persones, abocant a l'atmosfera substàncies contaminants cancerígenes", afirmen en el comunicat.

En aquesta línia, des d'ERC Cercs, s'explica que "la incineració de residus no es pot considerar energia verda, aquest model contradiu tots els principis de sostenibilitat ambiental del nostre país i vol emmascarar energia bruta com verda". El principal grup de l'oposició al ple de Cercs també destaca que "el projecte de municipi i de comarca" en cas cas pot contemplar la instal·lació d'una planta d'aquestes característiques.

"L'alcalde va dir en plenari que ja ho sabia abans de les eleccions, per tant, des d'ERC Cercs ens hagués agradat enormement que la gent del municipi i comarca haguessin sabut què estaven votant", denuncien. 

Des d'Esquerra es considera que "s'ha ocultat informació", quelcom que "no deixa de ser un clar indicador que l'equip de govern té molt clara l'afectació negativa que això pot tenir per la gent del nostre municipi i de la comarca". "En el segon aniversari del moviment ciutadà més potent que ha vist el nostre país ens trobem, en un municipi, un ajuntament que actua d'esquenes a tota la seva població, oblidant i traint aquella lliçó democràtica", subratllen en referència a la commemoració del segon aniversari de l'1-O justament aquest dimarts, dia en què es va tractar la qüestió en sessió plenària. 
Des del grup municipal Tots Fem Cercs i Esquerra Republicana de Catalunya "ens oposarem fermament a aquest model de municipi i país, on prevalen els interessos d'uns pocs sobre els interessos de la majoria", recalquen. 

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, tal com ha recollit NacióBerguedà aquest migdia, s'ha mostrat totalment convençut de la seguretat i viabilitat del projecte, i ha subratllat la importància de la iniciativa per a la "supervivència del territori". "Hem intentat tirar endavant amb el turisme, però hem de viure també dels serveis i la indústria, ja que ens aporta un valor molt important en relació als sous i llocs de treball", ha subratllat.

Un cop coneguda la notícia, la plataforma Salvem Coll de Pal ja ha fet un primer comunicat, via Twitter, on mostra la seva oposició a la iniciativa. "No compartim, en cap cas, les incineradores com a estratègia per minimitzar l'impacte dels residus, ja que va directament en contra de la implementació de l'economia verda, circular i de les energies renovables", han assegurat des de la plataforma.