La Berga Bolet fa un pas endavant oferint activitats tot l'octubre

La festa reivindica la ciutat com a capital del bolet i reparteix les propostes per tots els seus eixos comercials

02 d'octubre del 2019
Actualitzat el 09 d'octubre a les 0:31h
Presentació de la Berga Bolet 2019.
Presentació de la Berga Bolet 2019. | Pilar Màrquez Ambròs
La Berga Bolet arriba aquest octubre a una nova edició però ho fa expandint-se per tota la ciutat i allargant les activitats durant tot el mes. Els comerciants ompliran Berga d'activitats gratuïtes vinculades al món del bolet del 3 al 26 d'octubre. Com no podia ser d'una altra manera, torna a fer-se un any més l'esperat concurs de tapes pel Carrer Major, però s'inclouen tallers divulgatius, i artístics, showcooking, jornades micològiques, boscos de bolets al centre de Berga, més gastronomia, un mercat de tardor amb bolet fresc, boscos artístics, i un sopar solidari dissabte 26 d'octubre per col·laborar amb el projecte Tot és Possible que recapta diners pel tractament de l'Arlet, una nena de Sant Jordi de Cercs que pateix un neuroblastoma.

En total, s'organitzen una seixantena d'activitats lligades al món del bolet i de la tardor. Pel que fa al sopar solidari, el 100% dels beneficis es destinaran a la causa de l'Arlet. 

El president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha defensat aquest dimecres, en roda de premsa, que el propòsit dels berguedans amb l'ampliació de les activitats de la Berga Bolet és "transmetre més que mai que el bolet forma part del sentiment i de l'orgull berguedà". "Volem que tota la gent de la ciutat recordi que Berga és la capital catalana del bolet, i que el Berguedà és la comarca per excel·lència del bolet, amb una Berga Bolet 2019 més participativa, més cultural, gastronòmica, solidària i divulgativa que mai", ha destacat Orcajo. 

Els darrers anys, la Berga Bolet ha estat un dels moments de l'any que ha atret més persones al carrer Major amb motiu del ja ineludible concurs de tapes. Enguany la festa fa un pas endavant. "Hem estirat del fil i hem doblat el pressupost de Berga Comercial per aquesta festa, volem ser un nexe per altres festes del bolet que se celebren a la comarca, i captar tots aquells visitants que ens puguin venir a veure i que vulguin gaudir de diferents festes del bolet de la zona. No renunciem a aquesta responsabilitat com a capital", ha dit Orcajo. 

La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Roser Rifà, ha posat en valor el caràcter "transversal" de la programació que inclou activitats per a tots els públics i edats. També ha destacat la col·laboració de diversos sectors, des de Berga Comercial, l'Ajuntament de Berga i l'Agència del Berguedà, per oferir aquesta festa que vol reivindicar Berga com a capital catalana del bolet. 
 

Roda de premsa de presentació de les activitats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Berga Bolet agafa com a punt de partida el bosc, que és d'on neixen els bolets, i el trasllada a la ciutat per fer-los servir com a nexe de tot plegat i mostrar-hi els diferents tipus de bolet. "Hem situat tres boscos naturals a la ciutat, a la plaça dels Països Catalans, al Vall, i a la plaça de Sant Pere", ha explicat Xavi Orcajo. Normalment, ha recordat el president de Berga Comercial, se'n posava només un a la plaça de les Fonts. 

Una de les novetats que es podran trobar a l'entorn d'aquests boscos serà el Mercat de Tardor que es farà durant tot el mes d'octubre, els divendres i dissabtes d'octubre; i on es vendran bolets frescos i producte artesanal de la comarca. Durant l'octubre, a Berga, també hi haurà la Tapa Bolet amb la participació d'una desena de bars i restaurants on anar a degustar una tapa boletaire; i la possibilitat de segellar una de les caselles de la Tapa Bolet per entrar al sorteig de dos sopars a l'exposició antològica de Joan Ferrer al convent de Sant Francesc. També se sortejarà una obra damunt de paper d'aquest pintor, dues entrades per a l'activitat "Parli la llum. Experiència immersiva" de la mateixa exposició, i un kit de boletaire. A més, es faran tallers per a la creació de boscos artístics.

La presentació del programa s'ha fet aquest dimecres en roda de premsa amb el president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, Núria Armero, membre de Berga Comercial, i l'artista Aldo Cardoso. 

El concurs de tapes, l'acte estrella

El tret de sortida de gala de la Berga Bolet serà el concurs de tapes de dissabte, que tornarà a convertir el carrer Major en bullici amb la participació dels restaurants de la ciutat. Enguany, hi haurà un primer premi de 500 euros i un accèssit de 100 euros. "Volem agrair el gran esforç que fan les persones que hi prenen part", ha explicat Núria Armero. Cada tapa es podrà degustar per 2 euros, i el recorregut gastronòmic s'acompanyarà de la música en viu de Bluebell, Bug, Joan Escurdero, La última y nos vamos, Muy Stone i Smooth Trio, que hi actuaran. 

Una altra de les novetats d'enguany serà el dinar d'arròs amb bolets que s'oferirà dissabte, a la plaça de les Fonts, a càrrec de Sumem Càtering i el Restaurant Glaç. El tiquet per participar-hi serà de 8 euros. Per altra banda, el cartell i els programes de la Berga Bolet 2019 compten enguany amb una il·lustració del pintor Joan Ferrer. 

Consulta aquí el programa de la Berga Bolet 2019.
 

El cartell compta amb una il·lustració de Joan Ferrer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs