La Festa dels Bolets torna a la seva data original i reforça el caràcter popular

Ramon Minoves destaca la pesada de bolets com "el centre" de la festa i ha animat a tothom a participar-hi

30 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:26h
Presentació de la 63a edició del Concurs de Boletaires de Castellar del Riu.
Presentació de la 63a edició del Concurs de Boletaires de Castellar del Riu. | Pilar Màrquez Ambròs
La 63a edició del Concurs de Boletaires consolida l'oferta d'activitats adreçades al públic familiar. L'històric certamen torna a celebrar-se diumenge 6 d'octubre al pla de Puigventós (Castellar del Riu) després que l'any passat la Penya Boletaire decidís fer-lo l'últim cap de setmana d'octubre per poder garantir que hi hagués bolets. Els capricis del temps van voler que acabés nevant i obligant a l'organització a traslladar el concurs a la plaça Viladomat de Berga. El pressupost de la festa es manté al voltant dels 15.000 euros.

El president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves, ha destacat el caràcter "popular i cívic" de la celebració, tot indicant que enguany les previsions meteorològiques són bones. La festa torna a les "essències" en recuperar la data habitual, ha subratllat Minoves. Ramon Minoves ha destacat la pesada de bolets com "el centre" de la festa i ha animat a tothom a participar-hi, no només els boletaires "de Champions" amb grans cistelles, sinó també aquells acostumats a trobar al bosc quantitats molt més petites. "Ens agrada molt veure cistells grans de bolets, però també animem a tothom a que vingui i faci la pesada del seu cistell, encara que sigui de mig quilo o un quilo del bolets", ha dit Minoves. 

La regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, ha posat en valor el pes del bolet al territori, més enllà de l'àmbit gastronòmic, "ja que és un recurs que també permet dinamitzar la ciutat i la comarca a nivell cultural, artístic i esportiu". Per la seva banda, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha aprofitat l'ocasió per fer una crida a administracions i els propietaris dels boscos a treballar conjuntament per regular l'activitat boletaire amb mesures que garanteixin la protecció i la cura de l'entorn.    

El certamen mantindrà les tres categories en què podran competir els participants: rovellons, llenega negra i rovelló de més pes. A més, la categoria dedicada als rovellons comptarà amb tres subcategories (més de 40 quilos, entre 20 i 40 quilos i menys de 20 quilos). 

També se celebrarà una nova edició del Concurs Infantil de Boletaires que inclourà diverses categories per distribuir els infants d'entre 4 i 10 anys. Les inscripcions pels dos concursos tindran un preu de 5 euros i es podran fer fins al 5 d'octubre als establiments Confeccions Fígols i Bar Sol, a la plaça Viladomat de Berga. "Per la gent que creguin amb els Reis Màgics, l'organització escampa espores màgiques de manera que els bolets del concurs infantil estan garantits", ha fet broma. 
 
Oferta d'activitats populars i esportives

El Pla de Puigventós serà l'epicentre de l'aplec boletaire, ja que concentrarà una amplia oferta d'activitats per a tots els públics. Hi haurà el Mercat del Boletaire que és una mostra dedicada als productes relacionats amb el món del bolet, una zona d'activitats familiars amb inflables i tallers relacionats amb l'entorn natural i una prova esportiva d’orientació inclosa en la Lliga Berguedana de Curses d'Orientació.

La cursa començarà a Pla de Puigventós i finalitzarà al Pla de Campllong, on s'ubica el Pi de les Tres Branques. 

Servei de transport per anar a Puigventós 

Aquest any també s'oferirà la possibilitat d'utilitzar el transport públic d'autobús per desplaçar-se fins al pla de Puigventós.

El servei finançat pel Consell Comarcal del Berguedà oferirà cinc trajectes d'anada cada mitja hora, a partir de dos quarts de 9 del matí, i cinc trajectes de tornada, des de les 12 del migdia. Els tiquets podran adquirir-se anticipadament a l'Oficina de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, a la plaça de Sant Joan. El preu del tiquet serà d'1 euro per trajecte.    
 
Tres dones boletaires d'honor
 
Un any més es farà el nomenament de les Boletaires d'Honor de 2019 que seran: la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga; la doctora en Ciències Químiques i directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, Dolors Grau; i la boletaire i alumna que va obtenir la millor nota a les proves de Selectivitat d'aquest any al Berguedà, Neus Camp. 

Espectacle pirotècnic i cremada de la falla

La cloenda de la Festa dels Bolets es portarà a terme a la Plaça de la Creu, on hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Berga Jove (a les 6 de la tarda) i posteriorment es farà la cremada de la falla que anirà precedida d'un espectacle pirotècnic terrestre. La falla estarà dedicada a la cuina del bolet i tindrà una alçada d'uns 10 metres, aproximadament.

Una de les novetats d'aquest any serà la incorporació d'elements decoratius elaborats per infants de les escoles de Berga, tot i que la intenció de la Penya Boletaire és poder incorporar una falla petita confeccionada conjuntament per les escoles de la comarca. 
Arxivat a