Berga es retroba amb el convent de Sant Francesc gràcies a l'antologia de Joan Ferrer

El projecte reivindica la figura del pintor com un dels grans artistes plàstics contemporanis catalans i, a la vegada, recupera el claustre com a espai cultural i social

28 de setembre del 2019
Actualitzat el 29 de setembre a les 4:04h
La inauguració de l'exposició antològica de Joan Ferrer ha omplert de gom a gom el convent de Sant Francesc.
La inauguració de l'exposició antològica de Joan Ferrer ha omplert de gom a gom el convent de Sant Francesc. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha inaugurat aquest dissabte l'exposició antològica dedicada al pintor Joan Ferrer (Berga, 1937), un dels seus millors artistes. El convent de Sant Francesc, tancat el 2014, ha obert portes en una jornada excepcional que ha reunit una gentada en el que abans eren corredors i estances de la comunitat franciscana, un espai que ara ha canviat d'aspecte per convertir-se en una sala expositiva de primer nivell on es pot gaudir de l'obra de l'artista i pedagog. La mostra Joan Ferrer. El tacte de la llum, que salda un deute de la ciutat amb el pintor, romandrà oberta fins el 28 de desembre. 

El projecte permet reivindicar la figura de Joan Ferrer com a un dels grans artistes plàstics contemporanis catalans i, a la vegada, recuperar el claustre del convent de Sant Francesc com a espai cultural i social. Han acompanyat a Joan Ferrer en aquest gran dia personalitats berguedanes del món cultural i social que han omplert a vessar el convent. Al seu costat, en les intervencions inicials de l'acte, s'hi han situat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós; el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; el comissaria de l'exposició, Bernat Puigdollers; la portaveu d'Amics de Joan Ferrer i del Grup Verdaguer 7, Dolors Ferrer; el director territorial de CaixaBank, Jaume Masana; Josep Gendrau, representant dels franciscans, que el 2016 van cedir el convent a Berga per 25 anys; i nombrosos exalumnes i amics. 
 

Joan Ferrer amb la seva neboda Dolors. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
En total l'exposició ocupa 322 metres quadrats del claustre i 310 metres quadrats de la sala gran, fins a 200 metres lineals d'obres exposades. Hi ha 83 quadres que fan un repàs a 60 anys de vida artística de Joan Ferrer, dinou sobres sobre paper, un audiovisual, obra de Maties Salom, i fotografies de Jordi Plana. 
 

Dempeus aplaudint al pintor Joan Ferrer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un nou pol cultural per a la ciutat
 
En el torn de paraules, en un ambient molt emotiu, l'alcaldessa Montse Venturós ha llançat un agraïment "molt extens" a "la primera autoritat que tenim avui, a en Joan. Sense la teva persona no hauria estat possible aquest projecte", ha dit. "Gràcies també als Amics de Joan Ferrer i a "La Caixa" per haver generat aquesta exposició antològica", ha afirmat Venturós.

L'alcaldessa ha dedicat un "agraïment immens" a l'orde dels franciscans per la cessió d'un edifici "que queda per la ciutat de Berga" i "que és un equipament cultural de primer ordre". Un espai, ha dit Venturós, que deixarà "més cultura a la ciutat" i pel qual es treballarà amb la voluntat que sigui un "pol cultural" per Berga.

L'alcaldessa ha recordat en les seves paraules, a més, el treball de la regidora de Cultura del passat mandat, Mònica Garcia, i el de l'actual regidora d'aquesta àrea, Roser Valverde. 
 

El pati interior de Sant Francesc s'ha omplert de gom a gom. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per la seva banda, la consellera comarcal de Cultura i Patrimoni, Araceli Esquerra, ha posat en valor "l'esforç monumental" de les entitats implicades i l'Ajuntament de Berga per recuperar el convent de Sant Francesc. Esquerra ha recordat que l'exposició antològica al convent de Sant Francesc va lligada a un programa de tallers i visites per a les escoles del Berguedà. Un projecte que hi portarà més de 1.200 alumnes de la comarca els propers tres mesos. 

El director territorial de CaixaBank, Jaume Masana, ha destacat la importància de la recuperació de l'espai, que va començar a treballar-se el 2015, i del treball en equip d'entitats, persones i institucions per fer-ho possible. "Perquè avui també s'inaugura un centre cultural de referència per Berga i pel Berguedà", ha subratllat.

Com a representant dels franciscans, el pare Josep Gendrau ha remarcat que l'orde només ha tornat a cedir a Berga de manera gratuïta allò que Berga els va donar fa més de 700 anys. L'espai on s'han fet les intervencions s'ha omplert de gom a gom, i molta gent ha hagut de quedar-se en altres sales. L'acte ha comptat amb una actuació d'un duet musical format per Clara Ferrer, neta de l'artista, i Laura Centellas. 
 

Els assistents a la inauguració han pogut conversar amb el pintor Joan Ferrer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Quan el pintor s'ha aixecat per dirigir-se als presents, els assistents s'han posat dempeus per aplaudir-lo amb una llarga i sonora ovació, malgrat que el pintor amb humilitat i un somriure bonhomiós ha assegurat no merèixer-ho. Joan Ferrer ha donat les gràcies a la seva neboda Dolors Ferrer i a totes les persones implicades en l'organització de l'exposició. 

El comissari de la mostra, Bernat Puigdollers, ha afirmat que la proposta pretén repassar la trajectòria artística del pintor i aprofundir també en el vessant intel·lectual. Per això, l'exposició gira entorn de la dualitat entre l'artista i l'home corrent: el pintor, reservat i clos en el taller, i la persona, oberta i extravertida, que participa activament en la vida social i cultural de la comarca. També busca reflectir el seu paper de pedagog a l'Escola d'Art i Disseny del Berguedà, de la qual va ser cofundador i on va fer classes durant 20 anys, l'Escola d'Art i Oficis de Berga i el Grup de Pintors Verdaguer 7. 

L'evolució pictòrica de Ferrer en 6 grans àmbits temàtics

En la mostra es pot observar l'evolució pictòrica de Ferrer en tota la seva extensió. Puigdollers ha modelat una exposició que inclou una visió completa de l'obra de l'artista amb 6 grans àmbits temàtics: Desig de Pintura, Poètiques del Cos (nu femení), Reflexos del Jo (retrats i autoretrats), La Presència Callada de les Coses (bodegons), Trilogia del Paisatge i del Paisatge a la Taca. 

Joan Ferrer. El tacte de la llum s'acompanyarà fins al desembre de música, poesia, dansa i gastronomia programant diferents activitats. L'experiència immersiva Parla de la llum es farà els dissabtes i diumenges a la tarda. A més a més, s'han editat, per a l'ocasió, 700 exemplars d'un llibre sobre l'obra de Joan Ferrer que es podran adquirir a la mateixa exposició, però també en llibreries. 
 

Els berguedans han pogut gaudir aquest dissabte del nou aspecte de la planta baixa de Sant Francesc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'adequació de l'espai, cedit per 25 anys a la ciutat, s'ha fet efectiva a través de la inversió feta des de l'Ajuntament de Berga amb el suport de "La Caixa". L'entitat financera ha destinat prop de 280.000 euros al disseny, creació i gestió del projecte, mentre que el consistori s'ha fet càrrec de la major part de les obres per permetre l'ús de l'espai, destinant-hi un import d'uns 426.000 euros que inclou la redacció de la documentació tècnica necessària, l'actuació per a l'eliminació i tractament preventiu de tèrmits i la reforma interior de la planta baixa del convent i la millora de l'accessibilitat de l'equipament.

La inauguració ha permès als assistents brindar amb cava al pati interior de la planta baixa del convent. El públic ha pogut gaudir durant la tarda de cada quadre de Joan Ferrer i de cadascuna de les sales que n'acullen l'obra, però també entretenir-se a contemplar el renovat aspecte de l'equipament. Amics i admiradors de Ferrer no han dubtat en felicitar l'artista i aprofitar per compartir-hi converses i també, en algun cas, fer-s'hi fotografies. 
 

Assistents a la inauguració de l'antologia 'El tacte de la llum' del pintor Joan Ferrer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Les fotografies de Jordi Plana acompanyen la mostra antològica. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Dues musical amb la neta de l'artista durant la inauguració. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Exposició antològica 'El tacte de la llum' del pintor Joan Ferrer, al convent de Sant Francesc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Alguns dels quadres del pintor berguedà Joan Ferrer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a