La junta electoral insta als ajuntaments del Berguedà a retirar els símbols abans de dilluns a la tarda

El requeriment exigeix a les administracions locals que retirin "tots els objectes, pancartes, cartells amb lemes o signes ideològics o partidistes de qualsevol edifici públic"

28 de setembre del 2019
Actualitzat a les 21:37h
Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament d'Avià.
Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament d'Avià. | Aj.Avià
La Junta Electoral de la Zona (JEZ) de Berga ha instat els diferents ajuntaments de la seva circumscripció, incloent-hi tots els ajuntaments del Berguedà amb l'excepció de Gósol, a retirar els llaços grocs, pancartes i altres símbols dels edificis públics coincidint amb el període electoral del 10-N. Aquest matí NacióBerguedà ha pogut saber que l'Ajuntament de Berga havia rebut divendres un requeriment per retirar la seva polèmica estelada i la resta de símbols partidistes. En les últimes hores, però, diferents alcaldes de la comarca han confirmat a aquest diari haver rebut notificació en el mateix sentit. 

L'organisme electoral dona de marge fins dilluns a les 2 de la tarda als consistoris perquè facin efectiva la resolució. La junta electoral esmentada exigeix a les administracions locals, segons una acta a la qual ha tingut accés aquest diari, que retirin "tots els objectes, pancartes, cartells amb lemes o signes ideològics o partidistes de qualsevol edifici, construcció o altra classe de béns immobles o mobles de titularitat municipal o pública, havent-se de mantenir la retirada fins a la finalització del període electoral".

En aquest sentit, "s'adverteix els alcaldes i alcaldesses que, en cas d'incompliment d'aquest requeriment, poden incórrer en possibles responsabilitats administratives" i s'informa que, en el cas que en el termini fixat no es compleixi els requeriments, "s'oficiarà al cos dels Mossos d'Esquadra perquè procedeixin a la retirada dels símbols i cartells amb significació política relativa al procés independentista col·locats als Ajuntaments".

La Junta Electoral de Zona de Berga no ha estat l'única en pronunciar-se de nou contra els símbols als edificis públics, tal com havia passat en anteriors convocatòries electorals. L'Ajuntament de Barcelona ha retirat justament aquest passat divendres a la nit de la seva façana la pancarta amb el llaç groc a favor dels presos polítics, després de rebre una ordre que l'obligava a fer-ho. La instrucció de la corresponent Junta Electoral de Zona especificava que la simbologia del balcó de l'edifici s'havia de retirar abans de dotze hores.

També aquest divendres, la Generalitat va retirar igualment de la façana del Palau la seva pancarta a favor dels presos polítics, per ordre del TSJC, després que el president Quim Torra rebutgés aplicar la instrucció prèvia de la Junta Electoral. Poc després, i en el mateix lloc, s'hi va situar una pancarta amb un missatge a favor de la llibertat d'expressió, però sense el llaç groc.