L'Associació Pro Disminuïts es convertirà en fundació per superar la crisi econòmica

L'entitat ha d'eixugar un desequilibri de 451.431 euros

27 de setembre del 2019
Actualitzat el 28 de setembre a les 12:32h
Assemblea de socis de l'Associació Pro Disminuïts.
Assemblea de socis de l'Associació Pro Disminuïts. | Pilar Màrquez Ambrós
L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà es convertirà en fundació per superar la greu crisi econòmica que pateix. Així ho ha decidit aquest divendres l'assemblea de socis, que ha acordat fer el pas d'entitat privada a fundació amb participació de les administracions públiques. Aquesta ha reunit 135 persones d'un total de 420 socis a l'Hotel d'Entitats de Berga. L'assemblea, llarga i amb moments de certa tensió, ha tingut una duració de més de dues hores.

El principal requisit que posen els socis és que l'associació mantingui un paper fonamental en la gestió, com ha estat des de 1972. La presidenta de Pro Disminuïts, Cecília Camprubí, ha valorat molt positivament la decisió perquè el canvi de model d'organització era clau pel futur. Camprubí ha detallat que ara la proposta és revisar els estatuts d'una fundació que ja existia des de 2003 però que estava inactiva, passar-la de 5 a 10 patrons i, entre altres condicions, que qualsevol canvi en els estatuts hagi de ser igualment aprovat per l'assemblea de socis i que s'informi de la gestió a aquesta almenys un cop a l'any. També es planteja que els treballadors puguin tenir representació al patronat. 

Fer el canvi de model d'organització és molt important per la supervivència de l'entitat perquè ser una fundació ha de facilitar-ne el finançament. Cecília Camprubí ha explicat que era un canvi que els demanava la Generalitat per avalar-los un crèdit de 600.000 euros que han de demanar als bancs per eixugar el deute i fer inversions pendents. "La Generalitat volia unes garanties, que fos un model diferent, per una banda en una fundació hi ha patrons públics i, per l'altra, les decisions són més àgils ja que recauen en els patrons", ha explicat Camprubí. La conversió a fundació farà més ràpida la gestió de decisions. "És un grup més reduït que pot estudiar les decisions en petit comitè", ha indicat.

"Fent-ho de la manera que ells [la Generalitat] consideren més efectiva, tenim l'esperança que l'aval arribarà", ha dit Cecília Camprubí. 

Des de l'associació es proposa que els representants públics siguin els mateixos càrrecs que en la fundació de fa 16 anys, és a dir que ho serien el president del Consell Comarcal del Berguedà i l'alcaldessa de Berga. Segons ha comentat Camprubí, el Consell ha suggerit que hi hagi un tercer representant públic, que seria un batlle de la comarca escollit pel Consell d'Alcaldes. Pro Disminuïts aspira a què la resta de patrons, a excepció dels que venen determinats pel càrrec com els polítics o la presidenta de l'entitat, puguin ser escollits encara per les persones que conformen l'associació. 

L'Associació Pro Disminuïts Psíquics el Berguedà mantindrà la situació actual de preconcurs de creditors, a l'espera del finançament. L'entitat ha d'eixugar un desequilibri de 451.431 euros, segons dades del 31 d'agost. L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà té pendents de cobraments un total de 487.401 euros: 342.460 euros de la Generalitat, 131.036 euros de clients i 13.905 d'usuaris i socis. Així mateix, deu 938.472, 53 euros: 252.997 al personal, 333. 451 a proveïdors i tercers, i 276.000 a a bancs i 76.023 a Hisenda. 

El Consell Comarcal del Berguedà ha assumit el sou del gerent els primers sis mesos de feina i, a més a més, s'ha compromès a ajudar l'entitat amb 100.000 euros colze a colze amb els ajuntaments. El 5 d'agost es va proposar que aquesta ajuda acabés sent de 200.000 euros. Hi ha més d'una quinzena d'ajuntaments que ja han donat el sí; amb tot, una part dels consistoris encara no ha respost. "Nosaltres continuem pensant que aquest suport hi serà", ha recalcat Cecília Camprubí. 

Cecília Camprubí ha recordat que, més enllà de cobrir el desequilibri econòmic, l'entitat necessita inversions que fa anys que hi ha pendents com tot un seguit de reformes molt necessàries a l'edifici del Taller Coloma, que no s'ha arranjat des de l'última adequació, fa molts anys. 
 

La presidenta Cecília Camprubí (al centre) durant l'assemblea de socis. A l'esquerra, el nou gerent. Foto: Pilar Màrquez Ambròs